חשש: שיבושים באספקת גז בישול בתוך שבועיים
החלטה דרמטית שקיבל המשרד להגנת הסביבה עלולה להותיר את כולנו בתוך ימים ספורים ללא גז לבישול וחימום: ביטול היתר הרעלים למיכלי חברות הגז בקרית אתא, מה שיביא לטענתן בתוך שבועיים למחסור חמור באספקה לכל הארץ. המשרד: "יש חלופת אחסון ברמת חובב, ספק אם יהיה מחסור"
בעוד כשבועיים עלולים אזרחי ישראל להישאר בלא גז פחממני מעובה (גפ"מ), המשמש לבישול ולהסקה במאות אלפי בתים, בבתי חולים ובמפעלים. הסיבה: מחדל של שנים באיחסון הגפ"מ במפרץ חיפה, עקב מחלוקות ביורוקרטיות בין הרשויות, שהביא לכך שפשוט אין כיום מקום בטוח לאחסן אותו.
- בג"ץ: חוות הגז בקרית אתא תוטמן באדמה
- המשרד להגנת הסביבה: לפנות הגז מקריית אתא
- אזרחי ישראל, יש לכם פצצה מתקתקת בחצר
מרבית מיכלי הגפ"מ של כל חברות הגז מאוכסנים בחוות הגז בקריית אתא. בחברות הגז טוענים כי הפסיקו אתמול (ו') באישור משרד התשתיות לאכסן גפ"מ בחווה. בחווה יש מספיק גז לשבועיים, בערך. המשמעות היא שתוך שבועיים יווצר מחסור חמור בגפ"מ בכל חברות הגז.
"הפגיעה בלקוחות תהיה הדרגתית ומבוקרת, בנסיון לפגוע כמה שפחות ולדחוק את הקץ", אומר גורם באחת מחברות הגז. "בהתחלה תופסק האספקה למפעלים ומוסדות גדולים שיש להם תחליפים, כמו סולר. אחר כך תופסק האספקה לכל המפעלים, מה שיגרום לחברות רבות להפסדי ענק. בסוף יגיע השלב הקשה ביותר, שבו הלקוחות הביתיים שמבשלים בגז, ומשפחות רבות, בעיקר בירושלים ובגליל, לא יוכלו להפעיל רדיאטורים בבית. בסוף, במקרה שאף אחד לא יתעשת עד אז ולא יבטל את ההוראה, עלולים להיפגע גם בתי החולים".
הסכנה: אסון המוני
מיכלי הגפ"מ מאוכסנים בקריית אתא כבר עשרות שנים. החווה, כמו מיכל האמוניה הענק של חיפה כימיקלים ומתקני גז נוספים במפרץ, איננה בטיחותית, ועלולה לגרום לאסון המוני במקרה של פיגוע, שריפה או רעידת אדמה. המועצה הארצית לתכנון ובנייה קבעה כי המיכלים אמורים לעבור לחווה חדשה ובטיחותית יותר במקום אחר בקריית אתא, אך העירייה אינה מסכימה לכך וטוענת כי החלטות המועצה, שהתבססו על המלצות משרד התשתיות, התקבלו בלא לשוחח עם העירייה ולהקשיב לטענותיה - טענה שבמשרדי הפנים והתשתיות לא מכחישים. התוצאה: הגז לא עבר דירה. מבקר המדינה מתח על כך ביקורת חריפה בלא פחות מארבעה דו"חות - כולל הדו"חות לשנת 2010 ו-2011 - לשווא: המיכלים לא פונו.
המשרד להגנת הסביבה הודיע כבר מזמן לחברות הגז כי עליהן לפנות את הגז מהחווה ולהעביר אותו למתקן החלופי, על חשבונן, אך הן לא צייתו להוראה, בעיקר כי עיריית קרית אתא לא שיתפה פעולה ולא איפשרה להן לעשות זאת. החברות עתרו לבג"צ נגד ההוראה, אך בג"צ החליט ביום רביעי השבוע שלא להיענות להן, והמשרד ביטל להן את היתר הרעלים, המאפשר להן לאכסן את הגז בחווה. נוצר מצב שבו החברות אינן יכולות להשתמש בחוות ואין להן היכן לאפסן את הגז.
במקביל, נוצרה בעיה בבית הזיקוק לנפט (בז"ן) בחיפה, המספקים את הגז: בתי הזיקוק מייצרים באמצעות גז טבעי, אך זה אינו מגיע בגלל המחסור הכללי בגז עקב הפסקת האספקה ממצרים, והם עברו להשתמש במזוט. אלא שהמשרד להגנת הסביבה הודיע ביום רביעי לבז"ן שאינו יכול להשתמש בסולר, וכתוצאה מכך, בז"ן נאלצה לצמצם את פעילותה והפסיקה לספק גז בישול. נוצרו שתי בעיות קריטיות שמשתלבות זו בזו: אין גז, וגם אין היכן לאפסן אותו.
תגובות
מבז"ן נמסר בתגובה: "ידוע שיש בעיית גז טבעי בישראל. בז"ן סמוכה ובטוחה שניתן לפתור את כל הקשיים במסגרת דיונים בינה ובין הרשויות הממונות".
במשרד התשתיות מאשרים את טענות חברות הגז. מקורביו של שר התשתיות, עוזי לנדאו, מסרו כי "בלי קשר להיסטוריה של חוות הגז, השבוע המשרד להגנת הסביבה אסר על החברות לאכסן בחווה גז. במקביל, אסר המשרד להגנת הסביבה על בז"ן לחרוג ממספר ימי השימוש המותרים בסולר. אם המשרד להגנת הסביבה לא יחזור בו משתי ההוראות יווצר תוך זמן קצר מצב שבו לא יהיה גז בישול".
במשרד להגנת הסביבה רואים את הדברים אחרת לגמרי. גורם במשרד טוען שלחברות הגז יש חלופה מיידית לאחסון הגז בקרית אתא – מאגר חדש, בטוח וגדול ברמת חובב שבנגב, והן יכולות להעביר לשם את הגז. לדברי אותו גורם, ספק רב אם אכן יהיה מחסור בגז ואם כן - זו תהיה אחריות החברות, שהמידע היה בידיהן כבר זמן רב והן בחרו לא לפעול. לטענתו, גם בז"ן יכולה להמשיך בייצור גפ"מ באמצעות שימוש בסולר והבעיה שלה היא לא חוסר יכולת לייצר אלא חוסר רצון לשאת בעלות הגבוהה.
מלשכת השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, נמסר: "צר לנו שחברות הגז מעדיפות לנקוט בספינים ולהשקיע כספים בחברות יחסי ציבור שיסייעו להן בתעלולי תקשורת אך חוסכות בהוצאות הנדרשות על ידי המשרד כדי לצמצם סיכונים בטיחותיים ובריאותיים להם חשופים תושבי חיפה והצפון בעקבות פעילותן. כשהדילמה היא בין השקעות שנדרשות מהתעשייה לבין בטיחות הציבור ההכרעה ברורה".
מעיריית קרית אתא נמסר בתגובה: אנו פועלים על מנת להבטיח את שלום תושבי האזור ולהעלות את רמת איכות החיים מבלי להיות נתונים לסכנות בטיחותיות. לחברות הגז היה די זמן להטמין את הצוברים בהתאם לתמ"א אולם הן בחרו שלא לעשות זאת".