שימו סוף להפרטה הפוליטית של עיר דוד
העברת עיר דוד לעמותת אלע"ד היא הפרטה פוליטית לידי ארגון בעל אג'נדה אידיאולוגית מוצהרת. אם יתקבל החוק שאמור להכשיר זאת, נמצא עצמנו בפני הפרטות דומות נוספות
ב-1997 הועבר ניהול גן לאומי עיר דוד מרשות הטבע והגנים לעמותת אלע"ד ("אל עיר דוד"). אתר עיר דוד הוא אתר ארכיאולוגי שבו שכנה ירושלים הקדומה, והוא חלק מגן לאומי סובב חומות ירושלים. הפרטה זו שונה מהפרטות אחרות שאליהן הורגלנו ויש לה השלכות הרסניות.
עוד בערוץ הדעות של ynet:
מה יעשו העלאווים? כל התרחישים / יהודה בלנגה
ככה לא מגייסים חרדים / מנחם ברוד
על הפרטת עיר דוד נמתחה ביקורת ציבורית שכללה גם עתירה לבג"ץ. בעתירה התבקש בית המשפט לבטל את הפרטת הניהול של גן לאומי עיר דוד, בטיעון שלא ניתן להאציל סמכויות לניהול גן לאומי לגוף פרטי, קל וחומר לגוף פוליטי כמו אלע"ד. בתגובה לעתירה, הועברה ביולי 2011 בקריאה טרומית הצעת חוק לתיקון חוק הגנים הלאומיים, שנועדה להכשיר בדיעבד את העברת סמכויות הניהול לעמותה פרטית ובכלל זה לגופים פוליטיים פרטיים. עם פרסום הצעת החוק, פרסמו המשרד להגנת הסביבה, רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע חוות דעת המסתייגות מהצעת החוק.
הפרטת עיר דוד ייחודית משלוש סיבות עיקריות:
- מיקומה של עיר דוד, השוכנת לא רק במתחם עירוני, אלא בלב שכונה פלסטינית.
- הרגישות הדתית-פוליטית של עיר דוד, שאין להשוותה לשום גן לאומי אחר בישראל.
- הפרטת הגן לידי עמותה בעלת גוון פוליטי מובהק.
עיר דוד שוכנת בלבו של אחד ממוקדי הסכסוך הרגישים ביותר בין הישראלים לפלסטינים, בשכונת ואדי חילווה שבכפר סילוואן, מצדו השני של שער האשפות, קרוב להר הבית, לכותל המערבי ולמסגד אל-אקצה. פעילותה של עמותת אלע"ד בעיר דוד ובסילוואן ועליית האחים המוסלמים במצרים ובארצות ערב אחרות עלולות לגרום להתפרצות שתתפוצץ בפרצופנו בכל רגע. כבר עתה עומדות הוצאות האבטחה בסילוואן בתקציב משרד השיכון על 70 מיליון שקלים בשנה.
העברת האחריות על עיר דוד מהמדינה לעמותת אלע"ד שונה מהפרטה רגילה הנעשית משיקולים כלכליים. לעמותת אלע"ד לא היו הניסיון או המומחיות בניהול גן לאומי כאשר קיבלה לידיה את ניהול עיר דוד, ואילו לרשות הטבע והגנים היו הן הניסיון והן המיומנויות הנדרשות. זו הפרטה מסוג חדש: הפרטה פוליטית לידי ארגון בעל אג'נדה אידיאולוגית מוצהרת. העמותה פועלת בעיקר לביסוס התיישבות יהודית ותיירות בעיר דוד שבסילוואן ובאזורים הסמוכים. לפי דובר אלע"ד, אודי רגוניס, כפי שנמסר לערוץ 7, "העמותה גם מיישבת וגם מפעילה תיירותית את האתר".
הדרכה חד-צדדית
העמותה פועלת בחשאיות מירבית, וסירבה במשך זמן רב לדווח על תורמיה לרשם העמותות. רק בשנת 2007 הסכימה העמותה להעביר את רשימת התורמים עם בקשה לחיסיון, שניתן לה בלי נימוק. על-פי ההסכם עם רשות הטבע והגנים משנת 2005, המדינה העניקה לאלע"ד סמכויות נרחבות בכל הנוגע לניהול עיר דוד, אחריות על ההדרכות ואפשרות להטלת וטו על כל החלטה הנוגעת לפיתוח האתר ולתפעולו. אלע"ד מפעילה את עיר דוד ברוח האידיאולוגיה שלה, ובניגוד לעקרונות ולמטרות של רשות הטבע והגנים. כך לדוגמה, עיר דוד הוא הגן הלאומי היחיד הסגור בשבת, ובג"ץ שנדרש לעניין זה, קבע כי המקום יופעל גם בשבת.
ההדרכה הניתנת באתר על ידי אלע"ד היא חד-צדדית, כפי שבא לידי ביטוי בדבריו של יו"ר רשות העתיקות, פרופ' בנימין קדר, שטען כי אלע"ד מציגה את ההיסטוריה של עיר דוד באופן מוטה. הפיתוח והארכיאולוגיה מונחים על ידי שיקולים פוליטיים ולא ציבוריים או מדעיים. ד"ר אילת מזר שעבדה בשנים האחרונות בשיתוף פעולה צמוד עם אלע"ד, טוענת כי העמותה ורשות העתיקות מבצעות חפירות "ללא מחויבות לעבודה ארכיאולוגית מדעית".
אל לה למדינה לתת היתר לניהול גן לאומי באמצעות גוף פרטי בעל צביון פוליטי הפועל לטובת ציבור מסוים, באופן שמדיר ציבור או מיעוט אחר. זאת בניגוד לכתוב במגילת העצמאות: "מדינת ישראל תשקוד על פיתוח הארץ לטובת כל תושביה". לכן, על הציבור ונבחריו חברי הכנסת לפעול בנחישות להפלת הצעת החוק, להתנגד לחידוש ההסכם עם אלע"ד ב-2012, ולהחזיר את הניהול של עיר דוד לידי רשות הטבע והגנים. אם יתקבל החוק ותהליך ההפרטה יתפשט לאתרים אחרים, נמצא את עצמנו בפני הפרטות נוספות של נכסי הלאום לגופים פרטיים ו/או פוליטיים.
הכותב הוא חוקר במרכז לצדק חברתי ע"ש יעקב חזן במכון ון ליר בירושלים, ואחד ממחבריו של נייר עמדה בנושא.
גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il