שתף קטע נבחר

 

סכנת "ג'ונגל גרעיני". כל מה שאשל רואה מהאוויר

מפקד חיל האוויר הבא, אלוף אמיר אשל, פרס לאחרונה באופן נדיר את השקפתו כראש אג"ת. איך המקרים של קדאפי וסדאם משפיעים על האיראנים, מה הסכנה לעליונות האווירית ולמה שלום עם הפלסטינים לא ישנה באמת את המצב? הערכה לא אופטימית

החששות הכבדים של מפקד חיל האוויר החדש מאיראן גרעינית : מרגע ההודעה אתמול (א') על מינויו של אלוף אמיר אשל לתפקיד מפקד חיל האוויר, הופנו כל הזרקורים לסוגיית תקיפת מתקני הגרעין של איראן על ידי החיל שבפיקודו. אשל מיעט להתבטא בכלל בשנים האחרונות, ובנושא זה בפרט, מאז החל לכהן כראש אגף התכנון של צה"ל.

 

על סדר היום של אשל - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

תמונת המצב על פי אמיר אשל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

עם זאת, בכנס שנערך לפני פחות מחודש במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, נחשפו לא מעט מעמדותיו של אשל בעניין ההשלכות ההרסניות של איראן גרעינית. אמנם בסוף דבריו הוא הדגיש פעמיים כי את ההחלטה אם לתקוף או לא תקבל הממשלה, אך עוד קודם, הוא ציין כי איראן היא הבעיה המרכזית של ישראל, לא פחות מהטלטלה האזורית.

 

"איראן גרעינית תגביל אותנו בעזה ובלבנון"

"איראן היא מעל לכול, והיא הגורם שצריך לקחת בחשבון, אסטרטגית, לפני היתר. לא רק כי לאיראן יש אמביציות ושאיפות לגרום לשינוי עצום באזור ומחוצה לו. השאיפה הגרעינית היא רק הקצה: איראן גרעינית תיצור שינוי אדיר ממדים באזור. זה יגרום למרוץ גרעיני במזרח התיכון, ואני בטוח ששחקנים אחרים באזור ינסו להשיג את הנשק הזה. 

 

אשל, מפקד חיל האוויר: מודע לגודל האחריות

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"אומר אף יותר מכך: זה עלול ליצור תהליך שיוביל אותנו לג'ונגל גרעיני גלובלי. זה אמנם לא שיעור רשמי, אבל השיעור הראשון שלמדו המנהיגים במזרח התיכון מ'האביב הערבי' הוא להשיג נשק גרעיני. אנו רואים איך קדאפי טעה בגדול שוויתר על הנשק הגרעיני. מי היה מעז להתעסק איתו או עם סדאם חוסיין אם היה להם נשק גרעיני?"

  

אשל ביטא את דאגתו גם מההשפעה של איראן גרעינית על חמאס וחיזבאללה: "נסו לדמיין שחקנים רדיקליים באזור, מדינתיים ולא מדינתיים, שפועלים תחת מטרייה גרעינית של איראן. הם יהיו יותר אגרסיביים, ויעשו דברים שאולי כיום לא מוכנים לעשות. זה יגביל את צה"ל משמעותית מבחינת פעולה בעזה ובלבנון. יש לאיראן השפעה גם על עיראק ואיש לא יודע מה ייצא מזה. כשהייתה מתקפת הטרור במומבאי שאלנו את ההודים 'למה לא פעלתם נגד מי שידוע שעמד מאחורי הפיגוע'. הם ענו: כשיש לצד הזה נשק גרעיני - אתה חושב פעמיים".

 

"ניסינו כבר הסכם שלום עם הפלסטינים"

אשל אף קשר את דבריו על איראן בסוגיה הפלסטינית. לדבריו, "אם מחר ישראל והפלסטינים יחתמו על הסכם שלום זה לא יפתור בעיות אחרות או את הבעיה האיראנית. הסכם איתם לא ייצור גן עדן במזרח התיכון. אני לא ממעיט בערך העניין. אם זה לא יתבסס על הסדרי ביטחון מוצקים זה לא יחזיק מעמד. אנשים חושבים ששלום מספק ביטחון וזה נכון, אבל פה במזרח התיכון, זה חייב להיות משולב. שלום בטוח עם הסדרי ביטחון.

 

"אנחנו לוקחים סיכונים בגדה המערבית לקידום הפלסטינים" (צילום: רוני אביב, במחנה) (צילום: רוני אביב, במחנה)
"אנחנו לוקחים סיכונים בגדה המערבית לקידום הפלסטינים"(צילום: רוני אביב, במחנה)

 

"צה"ל, בגדה המערבית, לפי הנחיית הדרג המדיני, תומך במנגנונים הפלסטיניים", הזכיר אשל. "אנו לוקחים סיכונים רבים כדי לגרום לפלסטינים לבנות חיים טובים יותר עם כלכלה טובה יותר. אבל אם נשגה פה, לא תהיה הזדמנות שנייה. לכן אנו כה נחושים, כי ניסינו כבר ב-93' ובשנת 2000".

 

עוד בערוץ החדשות :

 

אשל חזר ודיבר במהלך נאומו שוב ושוב על מדינת הטרור מטהרן. "ישראל היא מדינה קטנה, והאסטרטגיה שלנו הייתה תמיד להעביר את ההכרעה לשטח האויב תוך זמן קצר. עכשיו יש מערכה שבין המערכות, כל יום. איראן נלחמת בכולם לא רק באמצעות טרור, אלא גם באמצעות הכלכלה. תשאלו את עצמכם: מה הזרוע הארוכה של איראן, כוחות אל קודס, עושה בדרום אמריקה או בניגריה? זה טרור, בין אם כלכלי, פוליטי וחוקי".

 

אשל הודה שלנוכח השינויים הגדולים באזור, לישראל יש כלים מוגבלים, "וכך גם למעצמות ולמדינות אחרות. זה לא אביב מה שקורה. ההערכות שלנו מהשנה

שעברה שהמהפכות ייחטפו על ידי גורמים אחרים התגשמו. יש הזדמנויות ויש סיכונים. הסיכונים בטווח הרחוק והקרוב גדולים מההזדמנויות. זה כבר ברור שהמהפכות הללו התחילו להיות מאורגנות, מובלות אידיאולוגיה עם קול אחד, איסלאמי, שמובילים האחים המוסלמים. אני לא אופטימי. אם לא יטפלו בסוגיות הכלכליות זה יילך בכיוון שלילי. ההשפעה של האחים המוסלמים במצרים יכולה לעבור לכל האזור. גם בירדן, בסוריה וברשות הפלסטינית בצורה אחרת".

 

בנוגע לסוריה, הזהיר אשל מזליגת מצבורי ענק של נשק כימי וביולוגי שיש לסורים לידיים אחרות, ואמר כי האתגר שצפוי לחיל שבפיקודו הוא ה"התחמשות המסיבית של חילות האוויר. סוריה, בשנתיים האחרונות, השקיעה יותר משני מיליארד דולר בחיל האוויר. לא ראינו דבר כזה ב-20 השנים האחרונות. הם השקיעו כסף רב כדי לפגוע בעליונות האווירית שלנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"זה לא אביב ערבי". אלוף אשל
צילום: יהונתן בן-דוד, במחנה
נשיא איראן אחמדינג'אד
צילום: AFP
מומלצים