יש נדל"ן זול בתל אביב? חללי עבודה משותפים
בימים שבהם בועת הנדל"ן מסרבת להתפוצץ, יזמים בתחילת דרכם מתקשים לשלם שכירות גם עבור משרד ומעדיפים לעבוד מהבית. מסתבר שיש פתרון זול: חללי עבודה משותפים עם יזמים מתחומים אחרים. במקום 3,000 שקל שכירות בחודש, אפשר לשלם חצי - וגם ליהנות מסביבה מעוצבת ותומכת
בימים של בועת נדל"ן בתחום המגורים, יזמי סטרט-אפ בתחילת דרכם מתקשים בדרך כלל לעמוד בדמי שכירות נוספים עבור משרד או סטודיו, שבו יוכלו לפתח את המוצר החדש שלהם (שלבטח, כך הם לפחות מקווים, יהיה הדבר הגדול הבא). לאחרונה נמצא פתרון זול למדי עבור אותם יזמים: יותר ויותר חללים הופכים למתחמי עבודה משותפים, המאכלסים יזמים בתחומים שונים.
מדובר בחללי עבודה משותפים (Shared Office), המאפשרים ליזמים ולפרילאנסרים לשכור מקום במשרד משותף - ולהוזיל עלויות. במקום לשלם 3,000-2,000 שקל לחודש דמי שכירות, חוסכים היזמים לעתים למעלה מ-50% ומשלמים בממוצע 1,000 שקל לחודש.
המודל מבוסס על מגמה שקיימת בשנים האחרונות בארה"ב. יזמים אמריקאים הקימו חללים גדולים, פתוחים ומעוצבים בלב מרכזי הערים, שאיפשרו לכל יזם בעל רעיון משכנע לשכור לעצמו מקום בחלל הפתוח, מבלי לרוקן את החסכונות או לגרום להורים לפשוט את הרגל.
כך, למשל, במנהטן ניתן למצוא את ה-General Assemb.ly, מתחם אופן ספייס שמגדיר את עצמו כ"קמפוס לטכנולוגיה,עיצוב ויזמות"; ובסן פרנסיסקו הוקם ה-Founders Den, "משרד ומתחם משותף ומועדון פרטי ליזמים מנוסים ולחבריהם". בחודשים האחרונים הוקמו שני מתחמים דומים גם בלב תל-אביב: ברחוב נחמני נפתח ה-TechLoft, שמתגאה בסלוגן "The Place To Start-Up" וברחוב קרליבך נפתח ה-HUB Tel Aviv, מרחב ליזמות חברתית, סביבתית וטכנולוגית.
ממש כמו התפתחות אבולוציונית
טל מריאן וגלעד טפיאס, מייסדי ה-TechLoft, מאמינים שמתחמי "אופן ספייס" מהווים מעין סוג של התפתחות אבולוציונית, שמטרתה לסייע ליזמים להתקדם ולהצליח. "פיתחנו פה פתח לבניית אקו-סיסטם חשוב והכרחי ליזמים צעירים עם רעיון חדש, שעדיין אינם בשלים להשקעות VC (השקעות של קרן הון סיכון - ה.צ), ועד עתה נפלו בתפר המימוני; הם קטנים מדי לקבל מימון משמעותי, אך הרעיון שלהם חשוב מספיק כדי להקדיש לו את הזמן הנחוץ על מנת לפתח אותו", אומר מריאן.
ואכן, אחרי ביקור ב-TechLoft אי אפשר להישאר אדישים. בבניין המעוצב ברחוב נחמני מתפרס המתחם על שתי קומות, כל אחת מהן בגודל 250 מ"ר, ויש בו מרפסת רחבת ידיים, גם היא בגודל 250 מ"ר, הכוללת דק עץ, דשא מלאכותי ושלל פינות ישיבה. תמורת תשלום חודשי סמלי יחסית למחירים בשוק, מאפשר המתחם ליזם הצעיר להצטרף לקהילה הטרנדית, ושלושה חודשים לאחר שהוקם מאכלסים אותו כבר למעלה מ-30 יזמים.
לדברי טפיאס, גם אם במבט ראשון מקומות מסוג זה נראים בעיקר כחלל נדל"ני לכל דבר, בפועל הפעילות שלהם מספקת יותר מסתם חלל עבודה יפה. "כך, לדוגמה, אצלנו הלופט הפך למקום מפגש שבו יזמים מחליפים רעיונות, יזמים ותיקים מעבירים הרצאות וסדנאות ואפילו הופכים למנטורים שמלווים את היזמים הצעירים וחולקים איתם את ניסיונם".
מריאן מחזק הדברים ומוסיף שבזכות אופיו של ה-TechLoft, נוצרה דינמיקה בין היזמים ובאמצעות האינטראקציה בחלל נוצרו שיתופי פעולה שהובילו להקמת חברות חדשות. "לעתים ההתייעצות והשיתוף מסייעים במיקוד, בהבנה מהירה של הרעיון, בבחירת הכיוונים הנכונים ובמדידת התוצאות", הוא מסביר.
אז איך זה עובד בעצם? הצטרפות ל-TechLoft היא די פשוטה. יזם שמתאים לאופי המקום, כלומר מתחומי הטלקום והאינטרנט, משלם כ-1,000 שקל בחודש ומקבל עמדת עבודה בחלל המשותף. השירותים שהוא מקבל כוללים שירותי משרד - חדרי ישיבות, פקס, אינטרנט מהיר, קפה, שירותי נקיון, ניהול וכדומה. מעבר לכך, הוא יכול להיעזר בשורה של נותני שירותים בכירים המסייעים ליזמים הצעירים: ממשרד עורכי דין שמלווה אותם, דרך ראיית חשבון ועד יחסי ציבור. שירותים אלה ניתנים בשלב ראשון בחינם ולאחר מכן במחיר מסובסד.
מודל חברתי וכלכלי
HUB Tel Aviv, הממוקם על גג בית מעריב בפינת הרחובות קרליבך ודרך בגין, מאכלס כ-60 יזמים קבועים ועוד 500 חברי קהילה שמגיעים לאירועים. הוא הוקם ב-2009 והיה מהחלוצים בתחום החללים המשותפים בישראל.
המייסד דני גל סבור שהמתחם ייצר הזדמנות לטייב את הנדל"ן בשכונה שבו הוקם, משום שמקומות כאלה שואבים קהילה איכותית. "כך, לדוגמא, הקמה של מרכזים דומים בשכונות פחות מפותחות יכולה בהחלט להרים את השכונה ולמשוך אליה גם ציבור איכותי וגם בתי עסק שמספקים שירותים המתאימים ליזמים, כמו בתי קפה", אומר גל.
לדברי גל, המתחם מהווה מרחב עבודה משותף, שמיועד לתמוך ביזמים ששמים דגש על חדשנות חברתית. בתוכו נכללים לא רק יזמים מתחומי ההיי-טק כי אם גם מתחומי התיאטרון והקולנוע, ואף לוקחים בו חלק עובדי פרילנס. "חשוב לנו השילוב של מודל חברתי וכלכלי", הוא מסביר.
הוותיקים מזדהים עם הבעיה
גיא הוכמן, מנכ"ל חברת Genie - שירותי מחשוב עסקי, סבור שחללים משותפים מהווים אלטרנטיבה מצוינת ליזמים בתחילת דרכם. "כשהקמתי את Genie לפני 11 שנה, חווינו את הקושי הכרוך בכל הלוגיסטיקה שיש מאחורי לקיחת רעיון עסקי והעברתו לעולם האמיתי".
לדבריו, "ההתעסקות במשרד, ההוצאות האדירות וההתעסקות היומיומית קשות מאוד עבור היזם הצעיר ולעתים ממוטטות אותו", הוא אומר. "היום החברה שלנו מעסיקה למעלה מ-80 עובדים, אך מי שהיה יזם בעצמו לא יכול לשכוח במהרה את האתגר שהיה בהקמת מיזם חדש".
הוכמן טוען שידוע כי הבעיה אינה תמיד הרעיון אלא דווקא הביצוע. "אני מאמין שלמקומות, בדומה ל-TechLoft, שבהם השיתוף החברתי בדילמות הוא חלק מובנה - יש יכולת מאוד גבוהה לשפר את אחוזי ההצלחה של היזם", הוא מסביר.
לדבריו, "עולם ההיי-טק השתנה: אם פעם היזמים היו יושבים בשקט, בסודיות גמורה, ומרחיקים מעין כל את הרעיונות שעליהם הם עובדים, היום התחדדה ההבנה (בעיקר בעקבות התפוצצות הבועה), שההוצאה לפועל של הרעיון היא האתגר המשמעותי. רעיונות טובים יש למכביר, אך הביצוע והיציאה המהירה לשוק עם מוצר הם הבטן הרכה של מרבית היזמים. כך שדווקא השיתוף, העבודה בקבוצות, יכולים לתרום הרבה יותר מאשר להרע. לעתים השיתוף הוא שבונה את הרעיון לשלביו היישומיים", מדגיש הוכמן.
ומה חושבים הדיירים?
נועם שוורץ, מייסד Moolta - פלטפורמה חברתית אינטרנטית חדשנית, נכנס ל-TechLoft עם הקמת הלופט והיה בין ראשוני הדיירים. "שותפי ואני ישבנו קרוב לשנה בבית, ניהלנו פגישות בבתי קפה עם משקיעים ולקוחות, וזה היה לא פשוט", הוא אומר.
שוורץ נשוי וגם חבריו לסטארט-אפ נמצאים במערכות יחסים - עובדה שלא ממש מאפשרת לנהל עבודה רציפה מאחד הבתים. "בעבודה בבית אי אפשר ששלושתו נעבוד יחד 12 שעות ויותר, כמו בסטארט-אפ טיפוסי", הוא אומר. "ניסינו לעבוד מרחוק עם סקייפ פתוח על טכנולוגיות שונות של שיתוף פעולה – זה פשוט לא עבד. אין תחליף לעבודה לצד שותפיך".
מאחר ש-Moolta הוא סטארט-אפ בתחילת דרכו שאינו ממומן, חיפשו שוורץ ושותפיו חלל בתקציב של עד 3,000-2,000 שקל, שיספק את כל שירותי המשרד. "כלל לא חשבתי תחילה על אופציה של Shared Office, אך כשראיתי את המקום ואת המיקום של TechLoft הבנתי שזה פשוט זה. גם העלות מאוד נמוכה וגם המקום סופר מדליק ומתאים לצרכים שלנו", מסכם שוורץ.