ומה עם המשתמטים של תל-אביב?
לפני שאנחנו מאשימים רק את הציבור החרדי, בואו נבדוק בציציות של עצמנו. מה בנוגע להשתמטות החילונית שהפכה בשנים האחרונות לרעה חולה בחברה הישראלית?
אך מה בנוגע להשתמטות החילונית שהפכה בשנים האחרונות לרעה חולה בתרבות שלנו? בימים ההם, ההשתמטות מגיוס הייתה כאות קין על המצח. בזמן הזה, היא הפכה ללגיטימית, בעיקר בעיר העברית הראשונה, שרבים מצעיריה ומבוגריה משתמטים גם הם משירות הסדיר והמילואים. אבל על ההשתמטות הזאת לא מרבים לדבר משום מה.
עוד בערוץ הדעות של ynet:
לפקח על הפרקליטות - למען קורבנות הפשע / דנה פוגץ'
שימו סוף להפרטה הפוליטית של עיר דוד / אמנון פורטוגלי
הנה העובדות: רוב החילונים לא משרתים בכלל במילואים, כ-80% ממי שכן משרת, לא עושה יותר מ-10 ימים בשנה (לפי נתוני אכ"א). יש גם מתאם בין הגיל לבין אחוז הנשירה. ככל שהגיל עולה כך גם נושרים יותר ממילואים. מה באשר לשירות הסדיר? גם כאן המצב לא מאיר עיניים. במדינת תל-אביב, מעוז החילוניות של ישראל, ההשתמטות לגיטימית. כך למשל, בתי הספר בעיר מככבים כבר זה שנים בתחתית שיעור הגיוס לצבא בכלל וליחידות הקרביות בפרט.
זה לא קשה, ואפילו קל להאשים את החרדים בכל דבר שמתרחש בחברה בישראל, אבל כשבוחנים את המצב במשקפיים אובייקטיביים מתקבלת תמונה שונה למדי מהדימוי שדבק בהם: בשנים האחרונות חלה עלייה מתונה בגיוסם של בני הישיבות, חלה עלייה ברמת השכלתם במקצועות הכלליים והנה לראיה, נפתחו מוסדות אקדמיים כמו המכללה החרדית בירושלים ומסלול לחרדים בקריה האקדמית אונו. חלה גם עלייה בנכונותם להשתתף בנטל הכלכלי של המדינה. אחת הבעיות היא שמפלים אותם לרעה בקבלה למקומות העבודה.
עוד טענה שנשמעת היא שהחרדים מנהלים לנו את המדינה, תסלחו לי, זו פשוט שטות מוחלטת. עם השנים המדינה הפכה ליותר ויותר חילונית מאשר דתית. איני זוכר מתי בפעם האחרונה שמעתי על חוק דתי כזה או אחר. ההיפך הוא הנכון, מי שנוגס בסטטוס קוו שהיה קיים בעבר הם דווקא החילונים.
אז לפני שאנחנו מאשימים רק את הציבור החרדי, בואו נבדוק בציציות של עצמנו, הציבור הנאור, המשכיל, זה שמשלם מסים, שעובד, שעושה צבא ומילואים. בואו נשאל את עצמנו: מדוע אנחנו מאשימים רק ציבור אחד בכל הנוגע לשוויון בנטל בחברה שלנו?
ולכל המשתמטים למיניהם, חרדים וחילונים כאחד, רציתי להעביר מסר ברור: ישראל חיה במצב מיוחד, השירות הצבאי אינו נתון לשאלה. כמו במדינות רבות אחרות, גם ישראל הוקמה מתוך מאבק של תנועה לאומית ששאבה השראה מעברה. בניגוד למדינות אחרות, המאבק שלנו עדיין חי ובועט.
שימי אלקבץ, בן 28, סטודנט לתואר שני בכלכלה באוניברסיטת בר אילן ומשרת במילואים באופן פעיל.
גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il