שתף קטע נבחר

 

שב"ס יממן טיפולים: רוצח ורוצחת יהיו הורים בכלא

ל-ynet נודע כי חמש שנות מאבק נגמרו בהסכמה תקדימית של שב"ס, לסייע לאסיר ואסירה שמרצים מאסרי עולם להרות בעזרת טיפולי פוריות - "בשל הנסיבות המיוחדות ומטעמים הומניים". גורמים בשב"ס: "לא זכור לנו מקרה דומה מעולם"

שניהם רוצחים מורשעים, שניהם שפוטים למאסר עולם - אבל רוצים עזרה כדי להביא ילד לעולם. ל-ynet נודע כי בתום מאבק של חמש שנים, שירות בתי הסוהר נעתר היום (ב') באופן תקדימי לבקשת הזוג ויממן עבורם טיפולי פוריות.

 

גורמים בשב"ס אמרו ל-ynet כי "מדובר במקרה נדיר ביותר שבו שני אסירים מקבלים מימון לטיפולי פוריות וגם יביאו ילד לעולם בעודם שפוטים למאסר עולם. לא זכור לנו בתולדות השב"ס מקרה דומה".

 

"אין ביכולתם לממן טיפולי פוריות". אילוסטרציה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
"אין ביכולתם לממן טיפולי פוריות". אילוסטרציה(צילום: עידו ארז)

 

הגבר רצח את אחיו, עונשו נקצב ל-35 שנה ועד כה הוא ריצה כעשר שנים. את אשתו, שרצחה את בעלה הקודם אחרי שהתעלל בה, הכיר לפני מספר שנים בכלא, והם זוכים מדי פעם להתייחדויות. שב"ס לא התנגד לכך שיהפכו הורים, אך עד כה סירב לממן עבורם את טיפולי הפוריות.

 

בעתירה לבית המשפט המחוזי בפתח תקווה, בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים, כתבה עו"ד רויטל בן שבת כץ כי לאסיר העולם שהיא מייצגת "אין ילדים משותפים עם אשתו, והרי שלפי פקודת הנציבות זכאי הוא לטיפולי פוריות". שב"ס אמנם הסכים לאפשר לו ולבת זוגו לבצע טיפולי פוריות ולצאת לשם כך לבית החולים, אולם הטיל עליו את העלויות.

 

לא יכולים להוציא טופס 17

הפרקליטות הביעה התנגדות לקבלת העתירה, בטענה כי על פי פקודת נציבות שב"ס, טיפולי פוריות יהיו על חשבון האסיר. עו"ד בן שבת כץ השיבה שמדובר במצב אבסורדי. "אכן פקודת הנציבות קובעת כי מימון טיפולי הפוריות לאסיר ללא ילדים הוא באחריות האסיר, אך זו מתייחסת רק למצב בו אחד מבני הזוג הוא אסיר ואין הפקודה מתייחסת למצבים בהם שני בני הזוג הם אסירים, כמו במצב העותר ואשתו".

 

עוד נטען בעתירה כי זוג נשוי, אזרחים שאינם בכלא ושאין להם ילדים, משלמים ביטוח בריאות וזכאים לקבלת טיפולי פוריות חינם עבור הילד הראשון והשני במסגרת סל הבריאות. במקרה הנדון, "אין אפשרות לאף אחד מבני הזוג להוציא טופס 17 על מנת למסור אותו בבית החולים וכתוצאה מכך נפגמת זכותם לקבל את טיפולי הפוריות ללא תשלום".

 

כעת, כאשר העותר ובת זוגו כלואים, הסבירה עורכת הדין, "הרי שחובת מסירת טופס 17 והשתתפות בתשלום מוטלת על המשיב (שב"ס)  ולו כדי שלא תיווצר מציאות עגומה בה בני זוג אשר מתפקדים ועובדים ויכולים לממן לעצמם טיפולים זכאים לטיפולים אלה בחינם. זאת, בעוד שזוג אסירים, השפוטים לעוד שנים ארוכות ואין ביכולתם לממן טיפולי פוריות, ייגזר עליהם שלא להביא ילדים משותפים לעולם".

 

בסופו של דבר, שב"ס הודיע כי קיבל את טענות האסירים שרוצים להיות הורים. "בשל הנסיבות המיוחדות ומטעמים הומניים יישא שירות בתי הסוהר בעלות עבור טיפולי הפוריות בהתאם לסל הבריאות הממלכתי", נמסר.

 

מה יקרה אחרי שיהפכו הורים? תקנת החזקת תינוקות בשב"ס קובעת שילד יכול להישאר בכלא עם האם עד גיל שנתיים. אחר כך מתכנסת ועדה שמחליטה "באשר לטובת הילד וטובת האם", ובודקת אם היא כשירה לטפל בילד. במקרה שנקבע שאינה מתאימה, הילד עובר לחזקת בני משפחה - ואז מגיע לביקורים בכלא אצל הוריו - או למשפחת אומנה.

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתף רענן בן-צור
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
ארכיון
צילום: חגי אהרון
עו"ד רויטל בן שבת כץ
צילום: מירב גת
מומלצים