שתף קטע נבחר

 

לא רק כדור: כל הדרכים לטיפול בכאב ראש ומיגרנה

מכאב קל ועד מיגרנה עקשנית ומאמללת, יש מה לעשות כדי להתגבר על כאב הראש שלכם. כדורים משככי כאבים, שינויי הרגלים ותזונה ואפילו שיאצו, יעזרו להעביר את הכאב ולהרגיש הרבה יותר טוב

לחץ בעבודה וחשש מחוסר ביטחון כלכלי הם בין הגורמים הנפוצים ביותר לכאבי ראש בארץ. לצדם גם המצב הביטחוני ובעיות עם בן או בת הזוג מייצרים מתח שעולים לנו בראש כואב ולוחץ, שמפריע לתפקוד.

 

בגדול, כאבי הראש הנפוצים מתחלקים לשניים: כאבי ראש שאינם סימפטומים למחלות אחרות וכוללים בין היתר מיגרנה וכאב ראש תעוקתי, וכאבי ראש משניים, כאלו שהסיבה להם מוגדרת, כמו סינוסיטיס.

 

  • רוצים לקבל עוד המלצות בריאות? הכירו את ערוץ פארם נט החדש שלנו

 

עוד כתבות על טיפול בכאבי ראש:

 

כאבי הראש הנפוצים ביותר הם מיגרנה וכאב ראש תעוקתי. המיגרנה היא כאב ראש חזק, לרוב באזור אחד של הראש, המחמיר במאמץ, מלווה בבחילות והקאות, כשאור ורעש הופכים לבלתי נסבלים. לעיתים המיגרנה מגיעה עם סימן מקדים המכונה "אאורה", הכולל הפרעות בראייה.

 

איך מטפלים?

טיפול מונע נטול תרופות כולל הימנעות ממצבי מתח וממזונות שונים דוגמת שוקולד, גבינה צהובה ויין, שעלולים לגרום להופעת הכאב. לטיפול במיגרנה קיימות תרופות מרשם הכוללות תרופות נוגדות דלקת ודיכאון. יש גם טיפולים משלימים, החל מתזונה נכונה וכלה בדיקור שיכולים להקטין את עוצמת הכאב ולשפר את איכות החיים. בנוסף, לעיתים מגנזיום וויטמין B12 מסייעים כטיפול מונע.

 

פחות כואב, אך הרבה יותר נפוץ, הוא כאב הראש התעוקתי. מדובר בכאב מפוזר ועמום יותר ממיגרנה, המלווה בתחושת לחץ מהעורף לכיוון העיניים. לרוב הוא לא מפריע לתפקוד היומיומי, אך כן מייצר אי נוחות. הטיפול הוא בעזרת משככי כאבים ללא מרשם, ובמקרים חמורים יותר גם בטיפול בתרופות מרשם שונות בדומה לטיפול במיגרנה.

 

דיקור עשוי לסייע בהקלה על מיגרנה  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
דיקור עשוי לסייע בהקלה על מיגרנה (צילום: shutterstock)

 

מה הרפואה האלטרנטיבית יכולה לתרום לי?

דיקור סיני יכול לסייע לכאבי ראש חזקים ואף למיגרנות, ולעיתים גם טיפול פסיכולוגי ופיזיותרפיה משפיעים על הפחתת הכאבים. יש גם שיטת לחיצות מעולם השיאצו היכולה לסייע למי שמעדיפים טיפול במגע: לחיצות על הגבות וכפות הרגליים יכולות להועיל, אך רק אם יודעים כיצד לבצען.

 

גם מילדים לא נחסכים כאבי ראש. הסיבות לרוב זהות לאלו של המבוגרים: עייפות, מחסור בשעות שינה, לחץ נפשי, התרגשות, צפיית יתר בטלוויזיה ובמסך המחשב, ארוחות לא מסודרות וחשיפה לשמש. ברוב המקרים די בשינה ובאכילה מסודרות למנוע את כאבי הראש.

 

בנוסף, שתיית קולה אצל ילדים ומתבגרים מייצרת כאבי ראש בשל אחוז הקפאין הגבוה, והממתיק המלאכותי אצל מי ששותה דיאט קולה. הטיפול המתבקש הוא הקפדה על תזונה נכונה, הפחתה במשקאות הגורמים לכאבי ראש, וגם הפחתת מצבי לחץ ומתח.

 

זהירות, כאב ראש חוזר

תופעה מתסכלת שמתרחשת לעיתים עם תרופות רגילות לשיכוך כאבים וגם עם תרופות נגד מיגרנה, היא חזרה של הכאב שהתרופות היו אמורות להעביר. זה קורה לרוב לאחר שימוש בתרופות למשך למעלה מ-15 ימים. הכאב שב באופן עמום בתחילה, ואצל חלק מהחולים מתגבר והופך למיגרנה.

 

הטיפול הוא הפסקת התרופה, בהתייעצות עם רופא כשמדובר בתרופות מרשם כמובן, ויצירת "תהליך גמילה". ההפסקה תוביל קודם כל להחמרה ולהתגברות הכאבים, אך תוך כמה שבועות אמור לחול שיפור במצב, ולאחר כמה חודשים כאבי הראש נחלשים ותדירותם פוחתת.

 

מצבי לחץ עלולים להגביר את הכאבים  (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
מצבי לחץ עלולים להגביר את הכאבים (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

  

איך לבחור כדור מתאים?

שחר מסר, רוקח בכיר בסופר-פארם, עושה סדר במבחר הקיים: "יש הרבה אפשרויות לטיפול בכאבי ראש. לרוב לוקחים משככי כאבים מסוג פרצטמול הכוללים אקמול, דקסמול ופראמול, או איבופרופן הכוללים נורופן, אדוויל ואיבופרופן של לייף, או אופטלגין, בדומה לאלו המשמשים להורדת חום. כל אחד מכיר את כאב הראש שלו ויודע מה משפיע עליו הכי טוב".

 

ומה לגבי מיגרנות?

"עבורן יש תרופות משולבות המכילות כמה משככי כאבים יחד באותו כדור. למשל, שילוב של פרצטמול עם קפאין ואספירין שידוע מחקרית כיעיל ספציפית בטיפול במיגרנות, שקיים בתכשירים כמו פראמול טארגט, אקמול פוקוס ואקסידול. אם הכדורים הרגילים לא עוזרים, כדאי לנסות אותם".

 

האם יש תופעות לוואי או אזהרות?

"את התרופות הקשורות

למשפחת האיבופרופן והאספירין חשוב לקחת אחרי האוכל ולשים לב שאין לכם רגישות בקיבה, אולקוס או כיבים. מוצרים המכילים פרצטמול ואופטלגין בטוחים, אלא אם כן יש רגישות ידועה להם".

 

מתי להתחיל לדאוג?

"אם כאב הראש נמשך מעבר ל-24 שעות ולא עובר בעזרת התרופות, חשוב ללכת לרופא, וכנ"ל אם מדובר בהתקפים שחוזרים על עצמם יותר מפעם-פעמיים מחודש, או אם כאב הראש מפריע לתפקוד היומיומי. מומלץ להרבות בשתיית מים, לדאוג להתאוורר ולנשום כמו שצריך ולעשות פעילות גופנית, זה תמיד טוב".






פורסם לראשונה 19/02/2012 14:06

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כאב ראש תעוקתי, גם תזונה נכונה יכולה לסייע במניעה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים