הצעת החוק ACTA: מסוכנת לרשת
פעילים באירופה שנאבקים נגד הסכם ACTA, שעלול לצנזר את כל הרשת, מנסים לחזור על צעדיהם של הפעילים האמריקנים שנחמו נגד חוקי PIPA ו-SOPA. האם ויקיפדיה תוחשך גם הפעם?
פעילים באירופה שהשתתפו בחודש שעבר במחאה האמריקאית נגד חוקי SOPA ו-PIPA, למדו שאפשר לרתום את האינטרנט למאבקם. החוקים היו אמורים לאפשר למשרד המשפטים האמריקני להוריד מהרשת אתר שפוגע לטעמו בזכויות יוצרים. הניו יורק טיימס מדווח כי כעת הם מיישמים את הידע הזה כדי לנצח גם בזירה האירופאית נגד ACTA, הסכם סחר בינלאומי המבקש להתמודד עם הפרות של קנניין רוחני (Anti-Counterfeiting Trade Agreement).
עוד ב-ynet מחשבים:
- דו"ח: הספקיות הישראליות מגבילות שיתוף קבצים
- מדד הפופולריות ברשת: לפיד כוכב עליון
אתר חדש: מיילים שמשמידים את עצמם
במאבק האמריקאי נגד סופה ופיפה, ויקיפדיה החשיכה את האתר למשך 24 שעות כאקט מחאה נגד הצעות החוק, ולמעלה משבעה מיליון גולשים חתמו על עצומה של גוגל הקוראת לבלימת החוקים. בעקבות המחאה ברשת, הוחלט בסופו של דבר להקפיא את ההצעה על חוקים אלו. הפעילים באירופה מקווים שפעילות דומה תסייע להם להפעיל לחץ על מקבלי ההחלטות באיחוד האירופאי ולבטל את אקטה.
אקטה הוא הסכם בינלאומי הכולל את האיחוד האירופאי, ארצות הברית, יפן, קנדה, אוסטרליה ומדינות נוספות, שמטרתו לאכוף חוקי זכויות יוצרים ולהתמודד עם סחר של מוצרים מזוייפים. לכאורה, ההצעה נשמעת לגיטימית, אך טמונות בה סכנות. באתר Stop ACTA נכתב, "הבעיה העיקרית באמנה זו היא העובדה שכל תהליך המשא ומתן התנהל בצורה חשאית. נציגי הציבור וארגונים אזרחיים לא השתתפו בדיונים". במילים אחרות, אקטה, שאם תעבור תשפיע על החיים של כולנו - עקפה את ההליך הדמוקרטי.
הסכם עשוי להעניק כוח רב מדי לבעלי הזכויות, להגביל משמעותית את חופש הביטוי ולצנזר את הרשת בשם החוק להגנת זכויות יוצרים. מאחר ואקטה כולל בתוכו את כל התחומים, ולא רק את הנעשה ברשת, המתנגדים מזהירים שבשם ההגנה על פטנטים, אקטה תעכב פיתוח של תרופות גנריות (שעלות פיתוחן זולה מפיתוח תרופות מקורית, ולכן נגישה יותר לציבור). אם לא די בכך, ההסכם מציע להעביר חלק מהאחריות על פעילתם של גולשים ברשת לספקיות האינטרנט. ישראל אמנם לא מעורבת בהסכם, אך דמיינו שנטוויז'ן תעקוב אחר הפעולות שלכם ברשת כדי למנוע מעצמה להסתבך עם החוק.
עד כה, מיליון וחצי פעילים האירופאים חתמו על עצומה ברשת הקוראת הפרלמנט האירופאי לדחות את אקטה. אלפים אחרים לקחו את המחאה שלהם לרחוב ומפעילים לחץ ישירות על פוליטיקאים. כעת הפעילים ממתינים לראות האם אתרי ענק כמו ויקיפדיה, גוגל ופייסבוק יצטרפו למחאה נגד ההסכם, שרבים רואים מסוכן הרבה יותר מסופה ופיפה.