יכול לעבוד, יכול לייצר, יכול לעמוד במילה
"מרשים לראות איך המורה לנגרות הופך למנהל עסקי, המורה למסגרות למנהל הרכבת המוצר, בני הנוער לאחראים ומבצעים בפועל של שלבי היצור. המוצר מקביל לתהליך שעוברים בני הנוער כמו זרע שנשתל באדמה, לומד את הלקח, פורח ומלבלב". לכבוד ט"ו בשבט - עציצים עם סיפור מיוחד מאחוריהם
בחלון הראווה המרהיב של חנות 'מעשיה' ביפו בולטת בשבועות האחרונים אדנית עץ מעוצבת. הלקוח שירכוש את האדנית המסוגננת יהנה גם מאדנית נאה המורכבת מעץ ממוחזר וגם מערכת זריעה לצמיחה ולבלוב של תבלינים. מאה ועשרה קילומטרים הרחק משם מיוצרת האדנית בסדנת הנגרות של בית הספר מפתן אופק בקרית ים.
"אנחנו עושים את זה מכל הלב" - בני הנוער בתהליך יצירת האדניותי
המרחק הרעיוני לרגע נראה רחוק אף יותר מהמרחק הגיאוגרפי. בתחילה קשה להאמין שהאדנית העדינה והמוקפדת היא תוצר של הסדנא הלימודית. ובכל זאת עשו בחודשים האחרונים בני הנוער הלומדים במפתן וצוות המורים את הצעד המשמעותי בין סדנא לימודית לעסק יצרני. בין חומר גלם ועיבודו בקו יצור לבין מוצר סופי, עכשווי, מעוצב ואיכותי.
בהאנגר הגדול בו מתקיימת הסדנא, בין שולחנות נגרות מוצקים, בבגדי עבודה כחולים, נערי ונערות המפתן מנסרים, משייפים, צובעים ומדביקים. שחר (שם בדוי), בן 17, שקוע כולו בצביעת חלקי העץ בחומר האוטם אותו למים. "אתה לומד לרדת לפרטים", מציין שחר בעודו ממשיך במשיחות מברשת נמרצות. "אנחנו עושים את זה מכל הלב" הוא מוסיף, "דואגים שיהיה טוב, לא מזלזלים. ככה אתה גם לומד ומתקדם וגם מרוויח". שחר, שפתח חשבון בנק לכבוד המשכורת שירוויח מקו היצור שפיתחו בבית ספרו, מתכנן לממן לעצמו רשיון נהיגה."זו גם גאווה", הוא מוסיף, "להביא הביתה ולהראות להורים, יש כבוד".
האדנית אותה מייצרים בני הנוער זכתה לשם המחייב 'גן אדן'. לקראת ט"ו בשבט התגייס כל צוות בית הספר ותלמידיו לקדם הזמנה גדולה של חברת HP Software שבחרה להעניק לעובדיה את האדנית עם הערך המוסף כמתנה לחג. ההזמנה הגדולה היוותה למעשה בסיס מעשי לקיום ההתנסות העסקית. מאחורי היוזמה למוצר עומד שיתוף פעולה בין פועה לדיזינסקי מ'מעשיה', המתמחה בקידום ושיווק מוצרים חברתיים, ובין פרויקט 'עשינו עסק' של ציונות 2000 והביטוח הלאומי, המקים ומלווה עסקים לבני נוער.
ברווחה יש רווח
את האדנית עיצב איציק פנחס."זה קודם כל האנשים, צוות בית הספר שעשה את הצעד והאמין ביכולת של הילדים", מבהירה לדיזינסקי. "מרשים לראות איך המורה לנגרות אופיר הופך למנהל עסקי, המורה למסגרות יהודה למנהל הרכבת המוצר, בני הנוער לאחראים ומבצעים בפועל של שלבי היצור. המוצר מקביל לתהליך שעוברים בני הנוער", היא מציינת, "כמו זרע שנשתל באדמה, לומד את הלקח, פורח ומלבלב".
"זה נתן לנו אוירה אחרת לבית הספר", מציין בסיפוק אופיר סמו, אחראי מגמת נגרות במפתן. "פתאום מדברים על סידורי עבודה ונשארים עם הילדים גם אחרי הצהריים כדי לעבוד. אמנם כבר ייצרנו בעבר ונמשיך לייצר ללקוחות פרטיים ומוסדיים", הוא מסביר,"אבל זה פרויקט הייצור ההמוני הראשון שלנו וזה עשה משהו אחר מבחינת ידע, מבחינת הגישה של הילדים.
בזה שאנחנו הפגנו רצינות גם הילדים הפכו לרציניים, ואף נמשכו לעבודה ילדים ממגמות אחרות שרצו גם הם לקחת חלק בעבודה. זה נותן לנו שם של מקום שיכול לעבוד, יכול לייצר, יכול לעמוד במילה". מסכם סמו."ברווחה יש רווח" מוסיפה לדיזינסקי."רק לדאוג לרווח זה עושה צפוף בלב. המטרה כעת", היא מציינת, "למכור אדניות נוספות לקראת החגים הקרובים, ובטווח הרחוק לפתח מגוון מוצרים ומפעל יצרני המבוסס על עבודת בני הנוער".
- 'גן אדן', מארז אדנית מOSB (סגסוגת עץ ממוחזרת) הכולל: תערובת איכותית לשתילה, זרעי פטרוזיליה ובזיליקום מוכנים לזריעה. להזמנות: 03-5187358 maasiyafo@gmail.com
, 052-4777272 matat@zionut2000.org.il