דרמה משטרתית: נזכרתם לעצור משחיתי טבע?
הפשיטה המתוקשרת של המשטרה על בתי החשודים בגרימת נזקים לשמורות טבע בצפון, שהזכירה פרומו לסרט הוליוודי חדש, שמה לראשונה את הפשיעה הסביבתית על המפה. השאלה היא איפה הייתם עד עכשיו, לאחר שנים של גניבת חול, השחתה של שמורות טבע ובנייה לא חוקית בשטחים פתוחים?
משטרת ישראל בשיתוף קק"ל ורשות המסים, פשטו בכוחות ענק על בתיהם של משחיתי טבע, החשודים שגרמו נזקים בלתי הפיכים לשמורות טבע ויערות בצפון. הפשיטה המתוקשרת, שנדמה כאילו יצאה מפרומו לסרט הוליוודי חדש או לפחות ממאבק נגד משפחות הפשע הגדולות, שמה ללא ספק בפעם הראשונה את הפשיעה הסביבתית בישראל על המפה. אך מנגד, היא גם מעלה לא מעט שאלות נוקבות ולגופים האמונים על האכיפה הסביבתית בישראל, ובראשן השאלה - איפה הייתם עד עכש
גניבה של מחצבים כמו חול ים והשחתה של שמורות טבע ויערות הם עניין של יום יום בארץ. זה מתחיל במטיילים, שלוקחים איתם מזכרות מהשטח ושמשחיתים עצים או מבנים עתיקים או מעטרים אותם בכתובות גרפיטי, וממשיך בבנייה לא חוקית של בתים או מיזמי תיירות ונופש בשטחים פתוחים ובשמורות טבע, ובהשלכה בלתי חוקית של פסולת בניין ברשות הציבור.
תופעות אלו מלוות את כולנו בכל טיול בטבע והפכו כבר להיות עניין של הרגל מול אוזלת ידם של גופי האכיפה השונים.
יש חוקים - אין אכיפה
באופן לא מפתיע, חיפוש פשוט בספר החוקים של מדינת ישראל מגלה שקיימים חוקים סביבתיים רבים שנועדו למנוע תופעות שכאלה, למשל חוק הניקיון, החוק למניעת מפגעים והחוק למניעת מפגעים סביבתיים, חוק היערות, חוק התכנון והבנייה ועוד. חלק מהעברות הסביבתיות אף מוגדר כעבירות פליליות והעונשים הקבועים בחוק בהתאם.
גם היחידות המבצעיות, שאמונות על אכיפת החוקים הסביבתיים בישראל, מגוונות. המשטרה הירוקה, שהיא זרוע האכיפה של המשרד להגנת הסביבה, אמונה על אכיפת דיני איכות הסביבה. משרד הפנים אחראי על אכיפת חוק התכנון והבנייה ועל הפיקוח העירוני, שהסמכויות הסביבתיות שלו הורחבו מאוד לאחרונה.
יחידת הפיקוח של קק"ל שצריכה לאכוף את חוק היערות ולמנוע השחתה שלהם ויחידת הפיקוח של רשות הטבע והגנים המהווה יחידה ייעודית למניעת השלכת פסולת בנין ברשות הרבים ולצידי הדרכים כנגזרת מחוק שמירת הניקיון.
גם למשטרת ישראל, הגוף המרכזי האמון על אכיפת החוק בישראל, קיימות סמכויות אכיפה נרחבות בתחום. אפילו כל אחת ואחד מאיתנו יכולים להצטרף למערך הפיקוח והאכיפה הסביבתיים כנאמני ניקיון ולפעול נגד עברות של השלכת פסולת על ידי מילוי דו"ח מתאים והעברתו למערך ברירות משפט במשרד להגנת הסביבה.
אבל כמו תמיד, מדינת ישראל נכשלת באכיפה. הטענה הרווחת בדבר מחסור בתקציבים ובהתאם בכוח אדם עומדת בסתירה להשקעה בדיעבד בפינוי הפסולת ובשיקום השטחים הפתוחים והיערות.
לראייה, רק לאחרונה תקצב המשרד להגנת הסביבה את הטיפול בפסולת בניין המושלכת באופן פיראטי ב-5 מליון שקל - כ-1% מתקציב המשרד הכולל וכמעט כל התקציב השנתי של אשכול יישום מדיניות ואכיפה במשרד. זאת במקום שהמדינה תתקצב מראש פעולות מניעה ואכיפה.
נותר רק לקוות שהפשיטה הגדולה הבוקר והמעצר המתוקשר של עברייני הסביבה יהיו תחילתו של מהלך לאומי רחב לשמור על משאבי הטבע של אזרחי מדינת ישראל.
פרופ' עדי וולפסון הוא מרצה במרכז לתהליכים ירוקים במכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון