ארה"ב: עורכי הדין הטריים מבקשים לפשוט רגל
האירוניה של המיתון הגדול: סטודנטים למשפטים שלווים עשרות אלפי דולרים למימון לימודיהם, מתקשים למצוא עבודה במקצוע ולהחזיר את ההלוואות. הפיתרון: בקשת הגנה מבית המשפט. מזל שהם למדו איך לעשות את זה
כשדיאנה ואלה החליטה להתמחות בחברה העוסקת בפשיטות רגל במהלך לימודי המשפטים שלה, לא היה לה מושג עד כמה הניסיון יתברר כיעיל - במקרה הפרטי שלה. זמן קצר לפני סיום לימודי המשפטים באוניברסיטת מרילנד, ואלה בת ה-26, הסוחבת על גבה הלוואות סטודנטים בסך 150 אלף דולר ובלי סיכוי מיידי למציאת עבודה, הגישה לבית המשפט בקשה להגנה מפני פשיטת רגל פרטית.
"באמת חשבתי שיהיה הרבה יותר קל למצוא עבודה", אמרה ואלה, שגרה עם אמה ומצאה עבודה זמנית דרך חברת כוח אדם לאחרונה. "ידעתי שהמצב קשה, אבל לא חשבתי שהוא עד כדי כך גרוע". ואלה, שמייצגת את עצמה בבית המשפט, גילתה עד כמה קשים בתי המשפט עם הלוואות סטודנטים ואי היכולת להחזיר אותן.
מדובר באירוניה של המיתון הגדול: סטודנטים למשפטים לווים בממוצע 106 אלף דולר לאוניברסיטאות פרטיות או 70 אלף לאוניברסיטאות ציבוריות, בתקופה בה יש פחות משרות משפטיות שיעזרו להם להחזיר את ההלוואות. נתון זה הביא לעלייה בחדלות הפירעון של ההלוואות, והוביל חלק מהבוגרים, כמו ואלה, לפנות לבתי המשפט בבקשה לסיוע בהתמודדות עם נטל החוב העצום.
על פי גורמים בעוקבים אחרי התחום, החוב הממוצע של בוגר תואר במשפטים גדל ב-50% בין 2001 ל-2010, והוא גדול יותר מכושר ההשתכרות של הבוגר הטרי.
"אם לא למדתם ב-40 בתי הספר המובילים והישגיכם מיקמו אתכם ברבע העליון של הכיתה, לא תמצאו את העבודה שתספיק כדי להחזיר את ההלוואה", אמר ג'ורדן אבשייר, מנהל חברת גיוס עורכי הדין Lateral Link. אבשייר אמר כי מאז 2008 הוא ראה יותר ויותר עורכי דין עם מעט שנות ניסיון שהגישו בקשה לפשיטת רגל, לרוב עם משכנתא על הבית בנוסף להלוואות הסטודנטים שלהם.
"בזבז עכשיו, שלם אחר-כך"
מספר פשיטות הרגל בארה"ב אמנם ירד ב-2011 ב-11%, אך מספר סימנים, כמו עלייה בחדלות הפירעון של הלוואות הסטודנטים, מורים על כך שבוגרי המשפטים הם לא חלק מאותה ירידה.
בחברת Access Group, אחת מחברות ההלוואות הפרטיות הגדולות בארה"ב לסטודנטים למשפטים, כמות הפיגורים בהחזר ההלוואות החלה לעלות בשנת 2008. בסוף 2010 היא הגיעה לשיא - פי 2 מהצפוי, על פי נשיא ומנכ"ל החברה כריסטופר צ'פמן. על פי ממצאים של המכון האמריקאי לידע פיננסי, מספר הגשת בקשות לפשיטת רגל בקרב בוגרי אוניברסיטה טריים עלתה ב-20% בין 2005 ל-2010.
שוק המשרות המשפטיות, מצד שני, הולך ומתכווץ. מאז ה-1 בינואר 2008, חברות עורכי הדין המובילות פיטרו כ-5,900 עורכי דין, על פי נתוני אתר Lawshucks.com, העוקב אחרי גיוסים בחברות אלו. מדובר בכ-5% מסך עורכי הדין בחברות הגדולות.
מיסטי קנדי, 34, לקחה הלוואה של 145 אלף דולר לבית ספר למשפטים בוירג'יניה. היא סיימה את הלימודים ב-2005 והגישה בקשה לפשיטת רגל במרס 2010. "ביקשתי בזמנו את הסכום המרבי ופשוט נתנו לי אותו", סיפרה. "חשבתי לעצמי, אני אוציא עכשיו ואשלם אחר-כך, כשההכנסה שלי תגדל".
קנדי, שפוטרה מעבודתה בתור עורכת דין ב-2008 ופתחה משרד משלה, מכניסה 1,000 דולר בחודש, מול 700 דולר של החזרי הלוואות. בית המשפט פסק כי היא לא זכאית להגנת בית המשפט מפשיטת רגל משום ש"ההחזרים לא יוצרים קושי מספיק".
לדבריה, היא עדיין מחפשת דרכים להשגת תיקים חדשים ולהחזיר את ההלוואות. נכון לעכשיו, היא לא אופטימית במיוחד: "המצב עגום, ומאוד מתסכל - במיוחד כל כך הרבה זמן אחרי שסיימתי כבר את התואר".