המשטרה בכנסת: מעשי השוד - בעדיפות גבוהה
בעקבות שורת מעשי השוד האלימים, שגבו שתי אבידות בנפש, באו לכנסת בכירי משטרה, בנקים וחברת הדואר כדי לדון במניעת השוד הבא. ראש אגף החקירות: "הנושא מתועדף ברמה גבוהה, הוא זוכה מאתנו לתשומת לב גבוהה"
מקרי השוד האלימים שאירעו בתקופה האחרונה הצליחו לעורר דאגה בקרב חברי הכנסת, שדנו הבוקר (יום ג') במסגרת ועדת הפנים והגנת הסביבה בהתמודדות המשטרה עם התופעה המסוכנת. הדיון נערך בעקבות חשיפת ynet על שוד הבנק האלים בנס-ציונה בשבוע שעבר. ynet העביר שידור חי מישיבת הוועדה בכנסת.
בפתח הישיבה אמר יו"ר הוועדה, ח"כ אמנון כהן (ש"ס), כי הדיון זומן משום ש"רצינו להרגיע את הציבור בעקבות המקרים (מקרי השוד האחרונים) - האם זו קבוצה מסוימת או שזה ספונטני, בכל פעם מישהו אחר". לישיבה בכנסת באו בין היתר ראש אגף החקירות ניצב יואב סגלוביץ', ראש אגף המודיעין במשטרה ניצב נסים מור, מנכ"ל איגוד הבנקים משה פרל וכן נציגי חברת הדואר וארגון חברות השמירה והאבטחה.
ניצב סגלוביץ' אמר בדיון כי מבחינה סטטיסטית אין עלייה במקרי השוד בישראל, וכי בכל הקשור למעשי שוד בבנקים "אנחנו נמצאים במצב של יציבות בבחינת 2010 מול 2011". הוא אמר כי הוא אינו מכיר איום של כנופיות, כלומר כמה שודדים הפועלים יחד. הוא אמר כי רוב תיקי השוד מטופלים "תחת ראייה כוללת", וציין כי יכול להיות מצב שבו שודד מהצפון שמתמקד בעיקר במעשי שוד באזור מגוריו יבצע שוד במרכז - ולהפך.
"הנושא מתועדף ברמה גבוהה", אמר סגלוביץ', "זה זוכה לתשומת לב גבוהה מאתנו. אלה דברים שנמצאים על סדר היום הארגוני שלנו ברמה גבוהה מאוד".
ח"כ דב חנין מחד"ש אמר כי מחקרים מראים שהדבר שהכי מרתיע עבריינים אינו חומרת הענישה אלא ודאות ההיתפסות והענישה. הוא אמר כי "כשאנחנו מדברים על סדר גודל של כתבי אישום ב-10% מהמקרים, אז זה עלול ליצור מצב שישתלם לשדוד כי ב-90% מהמקרים לא תשלם את המחיר".
סגלוביץ' השיב לו: "ללא ספק היינו רוצים שסיכוי העבריינים להיתפס יעלה במובן של כתבי אישום. זה שהוגשו כתבי אישום רק ל-10% מהתיקים לא אומר בהכרח שהעבריינים לא מטופלים". הוא הדגיש כי "ללא ספק נצטרך להגביר את (חלקם של - מ.א) הפרקליטות ובתי המשפט, יש תהליך כזה. אפשר להגיע ל-20%, ואני מאמין שאנחנו יכולים לעשות את זה. סיכוי עבריין להיתפס זה תמצית ההרתעה".
"לשפר השכר כדי לשפר כוח אדם טוב יותר"
מנכ"ל איגוד הבנקים, משה פרל, הציג תוכנית חדשה להתמודדות עם מקרי שוד בבנקים, שבמסגרתה שודדים יזוהו ויוצולמו, והסניפים יאובטחו בסטנדרטים מהמתקדמים בעולם. עוד אמר כי סכומי הכסף שברשות הבנקאים בדלפקים יופחתו, כדי שהפיתוי לשדוד בנק יהיה קטן יותר.
הרצל בר-מג, המשנה למנכ"ל חברת הדואר, אמר כי בשנת 2011 חלה ירידה של 52% במספר מעשי השוד בסניפי הדואר, גם הודות לתוכנית שמיישמת חברת הדואר יחד עם המשטרה. "יש השפעה משמעותית של הפעולות שנקטנו בתיאום עם משטרת ישראל", אמר.
מנכ"ל הארגון הארצי של מפעלי השמירה והאבטחה בישראל, פיני שיף, אמר כי "ברור שמה שמונע או גורם לירידה במקרי השוד הוא השקעה באמצעי אבטחה ובטכנולוגיות. ככל שניתן יהיה להגדיל תנאי השכר, כך נוכל לגייס כוח אדם משופר יותר. זה נעשה". המאבטח ולדימיר ברדלוב אמר בדיון כי חשוב לדבר על מעמד המאבטח. הוא אמר כי על החברות לספק למאבטח ביטוח חיים.
הדיון מתקיים שישה ימים אחרי השוד האלים בסניף של בנק מזרחי בנס ציונה, במהלכו ירה שודד באוויר ונמלט כשברשותו
200 אלף שקלים. באותו יום נשדדו גם 10,000 שקלים מסניף של בנק לאומי במבשרת ציון.
יומיים קודם לכן נורה למוות דוד מושיאשווילי, אב לשישה בן 49 מנצרת עילית, במהלך שוד. הוא היה בסניף הדואר המקומי כדי לאסוף קצבת נכות, כאשר למקום נכנס שודד רעול פנים. הוא שאל אותו "היי, מה אתה עושה?" - ונורה בראשו.