ארה"ב: פי 10 מאושפזים בגלל משקאות אנרגיה
כמעט 50% מהצעירים בארצות הברית צורכים משקאות אנרגיה, ולעתים קרובות מערבבים אותם עם אלכוהול, סמים או תרופות. הסכנה: צריכת המשקאות עלולה לגרום להפרעות בקצב הלב, לפרכוסים, לשבץ מוחי ואפילו למוות. ומה קורה בישראל?
זהירות, משקאות אנרגיה: שיעור האשפוזים בבתי חולים בארצות הברית המיוחסים לשתיית משקאות אנרגיה עלה פי עשרה במהלך חמש שנים בלבד, וכמחצית מהאשפוזים היו של צעירים בני 25-18. כך עולה מדו"ח המינהל האמריקאי לשירותי בריאות הנפש והשימוש לרעה בחומרים (SAMHSA) שפורסם לאחרונה.
הסכנה במשקאות האנרגיה:
- מחקר: משקאות אנרגיה מסוכנים לילדים ובני נוער
ביותר ממחצית מהמקרים שולבו המשקאות עם אלכוהול, סמים או תרופות (משככי כאבים, חומרים ממריצים ותרופות שינה). עם זאת, הדו"ח מציין כי הממצאים מעידים שצריכת משקאות האנרגיה כשלעצמה עלולה לגרום לאירועים חמורים, בהם הפרעות בקצב הלב, עלייה בלחץ הדם והתייבשות.
ממצאים אלה מחזקים את תוצאותיו של דו"ח נוסף, שפורסם לפני כשנה בכתב העת היוקרתי Pediatrics, ולפיו 30%-50% מהצעירים בארצות הברית צורכים משקאות אנרגיה, וכי צריכת משקאות אלה עלולה לגרום לכשל כלייתי, נזק בכבד, הפרעות נשימה, דפיקות לב, פרכוסים, לחץ דם גבוה, כשל לבבי, שבץ מוחי ואפילו למוות.
ומה אצלנו? בשנים האחרונות חלה בישראל עלייה בשימוש במשקאות אנרגיה המכילים כמות גבוהה של קפאין, לצד מרכיבים נוספים כמו טאורין, די גלוקורונולקטון ועוד.
במשרד הבריאות אין מידע על היקף צריכת משקאות אנרגיה, וגם לא רישום מסודר של אשפוזים ופניות לחדרי מיון על רקע צריכתם, אך על פי המשרד מתוכננים סקרים לניטור הבעיה.
כיום מחייבות הנחיות הסימון של מוצרי מזון ומשקאות המכילים קפאין בכמות של מעל 150 מ"ג לליטר לציין על תווית המוצר "כמות קפאין גבוהה" ו"לא מומלץ לילדים עד גיל 12 ולנשים".
לפני כשנה פורסם נייר עמדה של המשרד בנושא זה, וממנו עולה כי המשרד בוחן צעדים לצמצום צריכת משקאות האנרגיה
בעיקר בקרב ילדים ובני נוער, ובהם הגבלת מכירתם למבוגרים בלבד והחמרה בסימונם.