שתף קטע נבחר
 

הוא ייאלץ לחזר אחריה, והיא לעולם לא תהיה שלו

אנחנו לא בוחרים במי להתאהב. הבעיה נוצרת כשמהרגע הראשון קיים חוסר שוויון באהבה שלנו, וכאשר אחד מאיתנו מחליט לקדש את כל עולמו למען הזוגיות

מדי פעם אני קוראת ספר או רואה סרט, שגורמים לי באמת לחשוב על החיים ועל אהבה, על מערכות יחסים ועל האכזבות והלקחים שצריכים ללמוד מהן. ספרו של אנטוניו מוניוס מולינה, "בלעדיה", גרם לי לחשוב על מערכות יחסים מקולקלות, על מערכות יחסים שמשתנות ועל אנשים שמשתנים בתוך מערכות היחסים.

 

עוד בנושא בערוץ יחסים:

אל תשני אותי: חוסר סימטריה ביחסים הוא יתרון

משפחות לא סימטריות: ההורים שלי, אמא שלך

אדונים ומשרתים: איך נדבקתי בחיידק השליטה

ככל שנרתעתי ממנו, כך הוא התלהב יותר

 

מי שקרא את הספר יוכל למצוא בטור זה פרשנות אישית שלי למערכת היחסים עליה מסופר בספר. ומי שלא קרא את הספר שייקח בחשבון שבטור זה ישנם ספויילרים.

 

 

הוא הביא יציבות, היא הכניסה לחייו ריגושים

בלנקה ומריו הם זוג נשוי, צעיר וללא ילדים. חייהם משעממים ואין בהם שום התרחשויות מיוחדות. מריו עובד בעיריית חאן, עיר שכוחת אל, אי שם בספרד.

 

המשרה שלו אומנם קבועה ויציבה אך משעממת למדי. מריו הוא גבר שלא אוהב הפתעות. הוא בן למשפחה כפרית, לא אינטליגנט במיוחד אך יציב בנפשו, מסודר, שמרני, עקבי ומאוד מרובע.

 

בלנקה לעומתו, היא בת למשפחה עירונית ועשירה. אופייה ילדותי והיא מפוזרת ולא יציבה בעליל. עד להיכרותה עם מריו חיה חיי בוהמה רוויים בסמים ואלכוהול. היה זה מריו שהכניס לחייה יציבות וביטחון, ואילו בלנקה הכניסה לחייו ריגוש ותשוקה. לכאורה, הכל נראה תקין, אך ככל שהסיפור מתקדם ואנו מתוודעים אל עומקם של הדמויות, נגלית בפנינו מורכבותה של מערכת היחסים בין שני אנשים שונים כל כך.

 

הבעיה הראשונה ביחסיהם של השניים היא שלא קיים שוויון בין בני הזוג. הוא החזק והיציב, היא החלשה והנזקקת. מצד שני, היא אינטליגנטית יותר, אטרקטיבית יותר ממנו, ומגיעה ממשפחה עשירה הרבה יותר.

 

אהבתה תלויה בספק

למריו הייתה רק מערכת יחסים אחת לפניה, שלא הייתה משמעותית במיוחד. בלנקה לעומת זאת, הרבה יותר מנוסה והמהותי מכל - בלנקה היא בלתי מושגת. למרות שהיא נישאה למריו ולמרות שאהבה אותו – אהבתה תלויה בספק. גם נאמנותה תלויה בספק. מריו מבין שהוא תמיד יאלץ לחזר אחריה, לכבוש אותה כל יום מחדש, שהוא תמיד ישתוקק אליה אך לא ברור מאליו שהיא תשיב לו באותה אהבה.

 

הדבר השני הבעייתי במערכת היחסים הוא שלמרות שמריו נראה כדמות היציבה, כמבוגר האחראי במערכת היחסים, מתברר כי הוא בעצם תלוי לגמרי בבלנקה מבחינה נפשית. למריו אין קשר ממשי עם הוריו או בני משפחתו, אין לו חברים או תחומי עניין, והוא מרגיש כי הוא אינו זקוק להם. העולם הנפשי שלו לא מפותח ולכן הוא כל הזמן סביב בלנקה. היא מהווה את העולם הנפשי שלו. היא החברה היחידה שלו והיא גם תחום העניין היחידי שלו.

 

בסיפור, בלנקה מוכיחה את מריו על עולמו הצר, על חוסר השאפתנות שלו ומכנה אותו "פקיד מנטלי". אך מריו טוען כי "בלנקה היא השאיפה הכי גדולה שלו, וכיוון שהיא לצדו - הוא כבר לא צריך ואינו רוצה לשאוף לדבר עוד".

 

זה נשמע מקסים כמובן. אך בתוך כל הרומנטיקה המתקתקה הזו יש בעייתיות רבה. בלנקה היא מרכז האנרגיה היחידי של מריו. ממנה, ורק ממנה, הוא שואב כוחות. אבל מה יקרה אם פתאום בלנקה תעזוב אותו? מהיכן אז ישאב מריו אנרגיה ורצון להמשיך בחייו?

 

 

העצמאות כמבחן

מריו מתקשה להבין שבלנקה שונה ממנו. שלה יש עולם נפשי מפותח שאינו קשור רק בבעלה. בלנקה מבינה דבר מאוד חשוב: צריך שיהיו לאדם מספר מקורות אנרגיה ומספר אהבות, למשל קשר ואהבה לבני משפחה נוספים, תחומי עניין ותחביבים, וכמובן - חברים. כך שאם אהובנו יאבד לנו – נוכל להיאחז במקור אנרגיה אחר, באהבות האחרות.

 

בשלב כלשהו, בלנקה, המובטלת תמידית, מוצאת עבודה. יציאתה של בלנקה לשוק העבודה מחוללת מהפך ביחסים המעורערים במילא של הזוג. בלנקה משתנה לפתע והשינוי לא מתקבל בברכה על ידי מריו: מאשה מטופלת, תלותית ונזקקת בלנקה הופכת לעצמאית ובטוחה יותר בעצמה.

 

היא כבר איננה מחכה לו בבית שיחזור מהעבודה עם ארוחה חמה, למורת רוחו של מריו, ולמרות כל זאת – היא לא מתנשאת או מזלזלת בו – ההפך. בלנקה הסגורה בעולמה והבלתי מושגת, נפתחת כלפי מריו. היא מגלה כלפיו אהבה ותשוקה.

 

זו הבעיה השלישית במערכת היחסים המוזרה הזו. כאשר הבלתי מושג - הופך למושג, הקסם מתפוגג. מריו צריך להרגיש שבלנקה בלתי מושגת. הוא צריך להרגיש שהוא נחות. הוא צריך להרגיש דחוי – כדי להרגיש את הקסם ביחסים עם בלנקה.

 

הדבר הרביעי והבעייתי במערכת היחסים בין השניים, ואולי אפילו הבעיה הגדולה ביותר – מריו לא מסוגל להשתנות. מריו מתגלה כדמות שטחית, כבדה, ילדותית ותלותית. בלנקה כבר אינה אותה בלנקה. מערכת היחסים השתנתה, אך מריו בשלו. הוא לא זורם עם השינוי אלא מרגיש בעיקר כקורבן מסכן, כמו ילד נטוש.

 

 

לדעת להשתנות

במערכת היחסים של מריו ובלנקה ישנן בעיות מהותיות, לא בגלל הבדלי התרבות והרקע ביניהם אלא בעיקר בגלל הבדלי האישיות והשקפת העולם שלהם, בגלל ההבדלים בעולמם הנפשי של הדמויות.

 

הסיפור הזה הוא סיפור על צמיחה בתוך הקשר, על אדם שמשתנה ועל מערכת יחסים שמשתנה. אהבתי את "בלעדיה" כי הוא סיפור שמלמד אותנו מספר תובנות חשובות על מערכות יחסים:

 

הצורך הבסיסי לפתח לעצמנו עולם שהוא מעבר לאהובנו; הצורך באהבה ובמערכת יחסים שיש בה שוויון; מציאת אהבה שהיא ברת השגה וטובה לנו, וכמובן - הצורך שלנו להיות קשובים לצרכים ולשינויים שקורים לבני זוגנו, ולדעת להשתנות – למען הקשר עם הפרטנר שלנו.

 

לכל הכתבות, העדכונים והסקרים - כנסו לעמוד המעריצים של ערוץ יחסים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אהבתה ונאמנותה תלויה בספק, אבל רק ככה הוא יכול להשתוקק אליה
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים