תגלית ישראלית: בדיקת דם תסייע בגילוי סרטן
חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון ובית החולים סורוקה גילו בדיקה פשוטה וחדשנית שבעזרתה ניתן לזהות גידול סרטני בגוף, כך מדווח "ידיעות אחרונות". ניסוי ראשון הוכיח יעילות של 90%
בשורה ישראלית במלחמה נגד הסרטן: שיטה חדשה, שפותחה על ידי רופאים מבית החולים סורוקה וחוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון, תגלה באמצעות בדיקת דם פשוטה האם אדם נושא בגופו גידול סרטני. כמו כן הבדיקה תדע להבדיל בין סוגי סרטן שונים ולגלות גידולים קטנים מאוד.
קראו עוד על אבחון סרטן:
- מחקר: רמת הניקוטין בציפורניים חוזה סרטן ריאות
גילוי מוקדם ככל האפשר של הגידול הסרטני, עוד לפני שהתפשט בגוף, הוא אחד הגורמים הטובים ביותר בריפוי המחלה. בעשורים האחרונים פותחו כמה בדיקות לזיהוי מוקדם של המחלה, בהן ממוגרפיה לסרטן השד, קולונוסקופיה לסרטן המעי הגס, סי-טי לזיהוי של סרטן הריאות ובדיקות אולטרסאונד שונות.
השימוש בשיטות אלה הביא בשנים האחרונות לירידה קלה בתמותה מהמחלה בארצות-הברית, אולם המאמצים לפיתוח בדיקה שתזהה את המחלה בשלביה המוקדמים נמשכים.
הבדיקה הישראלית החדשה, המפותחת בשיתוף חברת תודס מדיקל, מבוססת על מחקרים שונים שהראו כי התפתחות גידול סרטני בגוף גורמת לשינוי ולהפרשה של חומרים שונים בדם. קרן אינפרה-אדומה יכולה לזהות את החומרים האלה, ונמצאה דרך לפענח את תוצאות הבדיקה כך שתראה האם הנבדק, הבריא לכאורה, נושא בגופו גידול סרטני או לא.
צוות החוקרים, בראשותם של פרופ' יוסף קפלושניק מסורוקה, פרופ' שאול מרדכי מאוניברסיטת בן-גוריון, פרופ' אילנה נתן וד"ר אודי זליג, גילו את השיטה שלפיה שואבים סמ"ק אחד של דם מגופו של הנבדק. הדם עובר דרך קרן האינפרה-אדום, המחפשת חומרים שונים, והתוצאות מוזנות לנוסחה מתמטית שאמורה לתת תשובה לגבי הימצאות הגידול הסרטני.
"מולקולות מסוימות המתגלות בבדיקה אינן נמצאות אצל אדם בריא וגורמות לכך שאנחנו יכולים להבדיל בין אדם בריא לכזה שהמחלה מקננת בגופו מבלי שיידע," אומר פרופ' קפלושניק, מנהל המחלקה להמטואונקולוגיה ילדים בסורוקה.
יעילות הבדיקה החדשה נבדקה עד כה בדמם של כ200- חולים, שמחלת הסרטן התגלתה בגופם זמן קצר קודם ולא קיבלו טיפולים נגדה, ובעשרות מתנדבים בריאים.
הניסויים הראו כי דמם של נבדקים חולים הכיל שינויים משמעותיים לעומת זה של הבריאים, ויעילות הבדיקה הייתה גבוהה מאוד - כ-90%. כעת מתכננים לנסות את הבדיקה על אלפי מתנדבים בריאים נוספים, בניסיון לתת אישור סופי ליעילותה.