שתף קטע נבחר
 

מי מפחד מבנייה בעץ? היתרונות בבית מקרשים

אם תשאלו תושב ארה"ב ממה בנוי הבית שלו, קרוב לוודאי שהתשובה תהיה עץ. בישראל בנייה זו פחות נפוצה, אף שבחינת היתרונות שלה מעלה שהיא די משתלמת. מבעיית המזיקים, דרך החשש משריפות ועד לבעייתיות שבמגע עם מים - לרגל חג האילנות החלטנו להפריך את המיתוסים על בנייה באמצעותם

אם תשאלו מישהו שמתגורר בארה"ב, ברוסיה או באוסטרליה ממה בנוי הבית שלו, קרוב לוודאי שהתשובה תהיה עץ. כ-90% מהבתים הפרטיים במדינות אלו בנויים מעץ, בין השאר בשל היותו אחד מחומרי הגלם העתיקים ביותר והזמינים ביותר לאדם, וכן כיוון שקל לעבוד איתו ולעצב אותו.

 

 

בישראל הבנייה בעץ פחות נפוצה, אם כי בשנים האחרונות אנו רואים מגמה הולכת ומתרחבת של בנייה פרטית בעץ. כאשר מדברים על בנייה בעץ מתעוררים חששות ותהיות, חלקם מוצדקים יותר, חלקם פחות. לרגל חג האילנות החלטנו להפריך את המיתוסים הנפוצים הנוגעים לבנייה בעץ ולהפיג את החששות של המתלבטים בין בנייה בעץ לבנייה קונבנציונלית.

 

אימאל'ה! ג'וק!

טרמיטים הם חרקים קטנים דמויי נמלים לבנות, שניזונים בין השאר גם מעץ, ובאזורים מסוימים בעולם נפוצים מאוד וידועים כחרדתם הגדולה של המתגוררים בבית הבנוי מעץ. עם זאת, הטרמיטים כלל אינם נפוצים בארץ, וישנם מעט מאוד מקרים מתועדים של פגיעת טרמיטים בבתים בישראל.

 

גם כאשר חלה פגיעת טרמיטים, הבעיה לרוב נובעת ממקור העצים, ולא מפגיעה סביבתית. עצי הבנייה מגיעים לארץ בעיקר מרוסיה, מגרמניה, מצרפת ומפינלנד. במסגרת עיבודו, עובר העץ תהליך מיוחד הנקרא "אימפרגנציה". במסגרת תהליך זה מוחדרים לעץ חומרים אוטמים שנותנים מענה ליובש, לעובש ולמזיקים.

 

פני השטח של העץ מלאים בנקבוביות, ובמסגרת הטיפול מוכנסים העצים לתאי לחץ, שבהם מופעל עליהם לחץ של עד שש אטמוספרות, וחומר האיטום נספג עמוק בנקבוביות החומר. התהליך הוא חד פעמי, ואין צורך לחזור עליו פעם נוספת.

 

בתים שנפגעים מטרמיטים נבנו לרוב מעצים מאיכות ירודה, או כאלה שלא עברו תהליך אימפרגנציה כראוי. לכן יש חשיבות רבה לברר את מקור העץ המיועד לבנייה, אולם כשהוא מגיע ממקור טוב ואמין - אין שום סכנה לפגיעת מזיקים. גם כאשר נתקלים במזיקים, לא יהיה זה שונה מהמזיקים הנפוצים בכל בית בארץ, ללא קשר לחומר ממנו נבנה, והטיפול בהם יהיה באמצעות ריסוס או הדברה, כמקובל בכל בית.

 

לא משחקים באש

בארץ ובעולם קיימים תקנים מחמירים מאוד בכל הנוגע לבטיחות באש. בתהליך הבנייה צובעים את העץ בחומר מיוחד מעכב בעירה, וכן נעשה שימוש בגבס אדום חסין אש שיכול להיות חשוף לאש זמן רב מאוד מבלי להתלקח.

 

בית שנבנה מעץ. עמיד מאוד לנזקי הסביבה (צילום: אלון סיגאווי) (צילום: אלון סיגאווי)
בית שנבנה מעץ. עמיד מאוד לנזקי הסביבה(צילום: אלון סיגאווי)

 

חומרי הבידוד, הצנרת ומערכת החשמל עשויים מחומרים כבים מאליהם, כלומר אינם מתלקחים או נדלקים אלא מתפוררים במקרה של חשיפה לאש. בנוסף, מקובל להתקין מערכת מתזים לכיבוי אש, וקיימים כיום בנמצא מתזים יפים ודקורטיביים שמשתלבים היטב בבית.

 

כשהגימור החיצוני של הבית הוא טיח והחיפוי הפנימי עשוי גבס אדום, מרבית הרשויות יסתפקו אפילו בגלאי עשן בלבד, אותם מומלץ להתקין בכל בבית ללא קשר לסוג הבנייה. בשל התקנים המחמירים שעליהם מקפידים כשבונים בעץ, בית כזה יהיה מוגן במיוחד בכל הקשור לאש.

 

חשוב להבין ולדעת שאם מדובר באש גדולה המגיעה מבחוץ, גם בנייה קונבנציונלית לא תעמוד לאורך זמן. אך בכל הקשור לסכנות של התלקחות אש בתוך הבית, אם כתוצאה מקצר או מסיבות אחרות, אין כל סכנה חריגה הנובעת מכך שהבית בנוי מעץ.

 

שָׁמוּר במצב טוב

עץ הוא חומר טבעי וגמיש, ובשל כך עמיד מאוד לנזקי הסביבה. בבנייה בעץ הגימור החיצוני מתחלק לשניים - גמר טיח וגמר עץ - כאשר הבחירה בסוג חומר הגמר היא בעיקר פונקציה של עיצוב, ולפעמים גם של הנחיות או נהלים של רשויות מקומיות ויישובים.

 

רבים נוטים לחשוב שהעץ מתנפח וזז במגע עם מים. עץ הוא חומר חי, וככזה הוא זז בתנודות של מילימטר עד שניים, וזו בדיוק התכונה המקנה למבנה את הגמישות המדוברת. גם אם המבנה החיצוני מקבל קצת מים, לא ייגרם לו כל נזק.

 

עץ מתחיל להירקב כשהוא עומד בתוך מים, ולא כשנשפכים עליו מעט מים. נקודה זו חשובה במיוחד במדינה כמו ישראל, שבה יש בסך הכל 60-50 ימי גשם בשנה. העץ מקבל מים, מתנפח מעט, מתייבש וחוזר למצבו הקודם. גם במקרים קיצוניים כמו נזילות או פיצוץ צנרת, העץ יתייבש בחזרה ויחזור להיות כשהיה - ללא בלאי או נזק.

 

גם הסדקים המוכרים, שמופיעים פעמים רבות בבתים חדשים, הופכים להיות אירוע נדיר כשהבית נבנה מעץ. התחזוקה השוטפת היחידה שנדרשת היא חידוש הצבע החיצוני, כבכל בית, אחת לכמה שנים, וגם אז מדובר על פעולה פשוטה ולא מאוד יקרה, (עלות ממוצעת של כ-5,000 שקל) בוודאי ביחס ליתרונות הרבים של הבנייה בעץ.

 

אז מי קונה?

כשבונים בית, אחת המחשבות שעוברות בראש היא האפשרות למכור אותו בעתיד, ונשאלת השאלה אם נוכל להחזיר את השקעתנו. אמנם בית בנוי בעץ פונה לפלח שוק מצומצם יותר, ולכן ייתכן שייקח מעט יותר זמן מהמקובל לאתר לו קונה - אך כשחושבים על כל היתרונות הגלומים בבנייה בעץ (כמו בידוד טוב יותר, בנייה קלה ואקולוגית יותר, גמישות המבנה ולא פחות חשוב - יופיו וערכו העיצובי), מבינים שערכם של בתי העץ רק ילך ויעלה, ככל שיותר אנשים יחשפו לסגנון בנייה זה.

 

מי שמכיר את סוג הבנייה ורוצה אותו, אבל לא מעוניין להיכנס להליך של בנייה עצמית ומעדיף לקנות בית מוכן, ישמח לקבל בית עץ מושקע ויפה ולשלם עבורו מחיר ראוי.

 

בנייה קלה בכלל, ובנייה בעץ בפרט, מהווים שוק ראשוני ומתפתח בארץ. ככל שעובר הזמן, חומרי הגלם ובעלי מקצוע מיומנים בשיטות הבנייה הופכים לזמינים יותר, ולכן אנו רואים יותר ויותר בתי עץ שנבנים בארץ.

 

כאמור, מרבית החששות העולים בהקשר של בנייה בעץ אינם מבוססים, ובירור קצר ולמידה של הנתונים יראה שאין ממה לחשוש. היתרונות הרבים של בנייה בעץ, והעובדה שהיא אינה נופלת בשום בחינה, בטיחותית או אחרת, מבנייה קונבנציונלית - הופכת אותה לבחירתם של יותר ויותר אנשים שרוצים ליהנות מבית אקולוגי, יפה ומיוחד.

 

הכותב הוא מנכ"ל חברת הבנייה מסינגר – בנייה ואדריכלות בע"מ


פורסם לראשונה 08/02/2012 15:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות B.A תקשורת
בית עץ. מחומרי הגלם העתיקים ביותר
באדיבות B.A תקשורת
מומלצים