ביה"ד לעבודה יכריע: עד מתי תימשך השביתה?
העותרים טוענים כי השביתה גורמת נזק אדיר למשק וכי אינה לגיטימית כיוון שמטרתה אינה הגנה על זכויות עובדים אלא שינוי של נוהלי התעסוקה במשק
בית הדין הארצי לעבודה בירושלים דן כעת בעתירת המדינה, מרכז השלטון המקומי ואיגוד לשכות המסחר בבקשה להפסיק את השביתה הכללית במשק שנפתחה הבוקר במחאה על העסקת עובדי הקבלן.
נשיאת בית הדין, השופטת נילי ארד, הציעה ששר האוצר, יובל שטייניץ ושר התמ"ת שלום שמחון, יו"ר ההסתדרות עופר עיני ונשיא לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, שרגא ברוש יגיעו ללשכתה ב-16:30 להמשך הדיון. בנוסף ביקשה השופטת לראות את ההסכם שגיבשו עיני וברוש.
עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, אמר בבית הדין כי הוא מתנגד להסכם העקרונות של עיני וברוש. לדברי לין: "צו הרחבה ניתן על פי חוק ואי אפשר לבקש משר התמ"ת לאשר אותו ללא הליך חוקי ומסודר. שר התמ"ת ורוה"מ אינם יכולים להתחייב לחתום על הסכם שטרם נחתם. אנחנו עדיין פועלים במדינת חוק וצריך להיזהר שלא להכשיל אותם. זה כאילו שבית משפט מקבל הכרעה בדין מבלי שהוא שמע את העדויות".
העותרים טוענים כי השביתה גורמת נזק אדיר למשק וכי אינה לגיטימית כיוון שמטרתה אינה הגנה על זכויות עובדים אלא שינוי של נוהלי התעסוקה במשק. השביתה, לטענתם, מהווה נסיון של ההסתדרות להשתלט על המשק שעלול לגרום לפיטורי עובדים, אם בגלל השביתה עצמה ואם בגלל שהעברת חלק גדול מעובדי הקבלן לשירות המדינה, כמו שדורשת ההסתדרות, תגרום, לטענתם, לצמצום במספר מקומות העבודה.
המשא ומתן בין האוצר להסתדרות שנמשך מאתמול בערב עד הבוקר לא הניב הסכם בסוגיית עובדי הקבלן. האוצר מוכן לשיפור בתנאי ההעסקה של עובדי הקבלן, אבל מסרב לדרישת ההסתדרות להעביר חלק ניכר מהם לשירות המדינה.
במקביל למו"מ עם האוצר, חתמה ההסתדרות על הסכם עוקף אוצר עם הארגונים הכלכליים מהמגזר הפרטי, הכולל העברה של עובדים קבועים-בפועל ועובדי ניקיון מחברות הקבלן לחברות המעסיקות אותן והשוואת תנאים מלאה בין עובדי קבלן לעובדים רגילים. שר התמ"ת, שלום שמחון, מוכן לחתום על צו שיהפוך את ההסכם לחוק מחייב לכל העובדים במגזר הפרטי, אך כדי להפוך אותו לחוק מחייב גם במגזר הציבורי, שבו מועסקים רוב עובדי קבלן, נדרשת תמיכתו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, וזה עדיין לא אמר את דברו בעניין.
ברשות שדות התעופה היתה שביתה בין השעות 06:00-12:00. וכעת מתקיימת בנתב"ג שביתה של עובדי המכס, המעבירים את כל הנוסעים ב"מסלול ירוק" כך שאינם צריכים להצהיר על טובין.
שביתה מתקיימת גם בחברת נמלי ישראל, בנמלי הים, ברכבת ישראל ובחברה הלאומית לדרכים (מע"צ), כל הבנקים, הבורסה לניירות ערך, כל משרדי הממשלה, נציב שירות המדינה, האפוטרופוס הכללי, מיפוי ישראל, מינהל מקרקעי ישראל, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, הרשויות המקומיות, המועצות הדתיות, המוסד לביטוח לאומי, הרשות לניירות ערך, רשות שמורות הטבע והגנים הלאומיים, מכון התקנים, שירות התעסוקה, רשות העתיקות, רשות המסים לרבות מס הכנסה ומיסוי מקרקעין, מכס ומע"מ ושע"מ, בנק ישראל והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, התיאטראות והטלוויזיה החינוכית, עמידר, עמיגור, חלמיש, קרן קיימת לישראל, קרן היסוד, הסוכנות היהודית, מפעל הפיס, קרנות הפנסיה הוותיקות, הפרקליטים.
מערכת הבריאות הציבורית, חברת החשמל ובתי הזיקוק פועלים במתכונת שבת. הסגל המינהלי באוניברסיטאות שובת. שביתה כללית תהיה במוסדות ויצ"ו, נעמת, רשת אמונה, רשת אורט ורשת עמל. מוסדות חינוך חקלאיים ופנימייתיים פועלים במתכונת שבת. הגננות והמורים הגיעו היום לבתי הספר, אך עובדי המנהלה והתחזוקה שבתו, ובמקומם פעלו הורים וחברות קבלן - וחלק מהגנים ובתי הספר נותרו סגורים.
באיגוד לשכות המסחר מעריכים שיום שביתה גורם למשק לנזק שנע בין מיליארד ל-2.3 מיליארד שקל ביום.