סינדרלה - גרסת החזן הצבאי הראשי
כשעלה לשיר את התפילה לשלום המדינה בפני הרמטכ"ל - לא שיער שי אברמסון, אז קצין צעיר מחיל התחזוקה, שזה האודישן של חייו. עוד באותו ערב סומן כחזן הצבאי הראשי, תוך שהוא מדלג בקלילות על 24 מועמדים מתוך המערכת. היום הוא מוציא סינגל בכורה מאלבום שייצא בקיץ ומוקדש לכנסת, וסוגר מעגל
עוד בערוץ היהדות - קראו:
כיאה למעמדו מקדיש סא"ל שי אברמסון את אלבומו לכנסת, ולתפארת מדינת ישראל. לא בכדי מתנוססים סמלי צה"ל והמדינה על העטיפה, ולא בכדי נבחרה התפילה לשלום המדינה כסינגל שעמו פותח אברמסון בחגיגות השקת האלבום. זו אמנם מתנה ראויה לכנסת ביום חגה, אך גם השער הפלאי שהכניס את הסרן הצעיר מחיל התחזוקה, לעולם הטקסי של "אל מלא רחמים". ומיד נגיע לסיפור המופלא הזה.
אברמסון הצעיר (רק בן 37) חותר לעבר המטרה אותה סימן לגמרי במקרה, בעזרתו של הקב"ה ורב אלוף במיל' גבי אשכנזי - להפוך ל"חזן הצבאי של כולם".
שינוי פתאומי בקריירה
מעטים האנשים שיכולים לספר על נקודת זמן קצרה ומוגדרת ששינתה את חייהם. סגן-אלוף שי אברמסון הוא אחד מהם. בשנת 2008 נערך טקס פרידה למפקד זרוע היבשה דאז, האלוף בני גנץ חובב החזנות. רב-סרן אברמסון, אז ראש מדור אמל"ח תקשוב באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, הוזמן על ידי מארגן הטקס, סגן-אלוף זוהר ולוסקי, לשאת את התפילה לשלום המדינה, לאחר שזה התוודע לקולו העמוק של אברמסון במהלך טקס זיכרון בפולין.
לאחר שסיים להתחזן, ומאחר שלא היה בתפקיד רשמי, חשב הבחור לעזוב את המקום ולשוב לביתו שבמודיעין. אך מאחר שלא הייתה ירידה אחורית לבמה, הוא נאלץ להתיישב. לבמה עלה הרמטכ"ל דאז, גבי אשכנזי, ולפני שפתח בנאומו, תהה: "שמעתי את החזן המדהים הזה, מי הוא?"
אברמסון המופתע הרים את ידו, והציג את עצמו. אשכנזי הפטיר לעומתו שהחזנות הצה"לית ממתינה לו. לא חלפו כמה דקות, ואת המקום שלידו תפס ראש אגף כוח אדם דאז, אלוף אלעזר שטרן, והשאר – היסטוריה.
דאג לפיוטי עדות המזרח
תוך זמן קצר הגיע אברמסון לראיון באגף, וכעבור מספר חודשים הפך לחזן הצבאי הראשי החמישי של צה"ל, והראשון שלא הגיע מתוך הרבנות הצבאית. בדרך עבר אודישן, כמתבקש, והותיר מאחור 24 מתמודדים על התפקיד, שלא הבינו מאיפה הוצנח הינוקא. באוגוסט 2008 התמנה אברמסון לתפקיד, וכעבור כמה חודשים הועלה לדרגת סגן-אלוף, המוענקת לחזן הצבאי הראשי בעיקר בשל מעמדו הייצוגי.
כך שהתפילה לשלום המדינה היא סגירת מעגל. שם הכל התחיל, ואם ירצה השם – גם לא ייגמר כל כך מהר. אברמסון החליט לתת לתפקיד אופי שונה מקודמיו. "הוא מאמין בדרכו של הרב הצבאי הראשי - רבנות של כולם, וכך מרגיש גם 'החזן של כולם'. לא רק של השכולים או הדתיים", מספר מקורב לאברמסון. לצד הפעולות המסורתיות, הוא מופיע לעיתים תכופות בערבי התרמה לצה"ל, בפני קהילות יהודיות בעולם, ובמופעים לפני משפחות שכולות.
אברמסון הוא נצר למשפחה מוזיקלית, בנו של רוני אברמסון שהיה סולן בית הכנסת הגדול בירושלים, וניהל בעברו את התזמורת הקאמרית הישראלית. מטבע הדברים, מוזיקה בכללה ועולם החזנות בפרט לא היו זרים לו, אך העניין נשאר בגדר תחביב.
"הוא עושה הרבה בשביל לקרב לבבות, תוך שמירה על כבוד התפקיד", מספר המקורב. "כך תמצא אותו שר בפני משפחות שכולות את 'הנני כאן' בהתרגשות ומתוך תחושת שליחות לא פחותה מקטע חזנות במסגרת טקס רשמי".
מקורב נוסף מגלה כי אברמסון הוא הראשון שהכניס את התפילה "מנוחה נכונה" הנאמרת בעדות המזרח, לצד "אל מלא רחמים", וכל החזנים הצבאיים מחויבים ללמוד אותה, לבחירת המשפחה. "הוא רואה במהפך שחל בחייו הזדמנות לסייע לאחדות בעם. לאנשים קל יותר להזדהות עם חזן צעיר, ללא זקן, שהגיע מהשטח ורואה עצמו חלק מהם. לא אשכח כמה הוא התרגש לאחר שניגש אליו יהודי מבוגר עם דמעות בעיניו, בעת חזרה בבודפשט, ואמר לו: אתה לא יודע כמה מרגש לראות אותך כאן, במדי צה"ל, שר את 'ירושלים של זהב', כשההורים שלי קבורים בחוץ, בקבר אחים".
קונצנזוס בלי ציניות
הדיסק הייחודי שנחשף היום, הוא נדבך נוסף בדרך שבה אברמסון רואה את התפקיד. האלבום יחולק ולא יימכר, והוא מגיע
לאחר בקשות חוזרות ונשנות מצד גורמים בצבא ובמערכת הביטחון. ככלל, הפרויקט מומן על ידי צה"ל ומערכת הביטחון, בהפקתם של ד"ר מרדכי סובול ובנו אופיר.
אברמסון ביקר בלשכתו של יו"ר הכנסת ראובן ריבלין לפני כשבועיים, והעביר לו את הסינגל. מקורבים שנכחו במקום מספרים כי "ריבלין התרגש מאוד. שי אמר לו שאין מקום יותר ראוי מכנסת ישראל לסינגל הזה, ולכן החליט להגיש לו אותו באופן אישי".
האלבום שייקרא, כך נראה, "פתח לנו שער" מבקש לגעת בקונצנזוס, ומגלם קצוות שונים של ישראליות ופטריוטיות. מלבד קלאסיקות עבריות ("אחיי גיבורי התהילה", "לא תדע מלחמה" ועוד) יהיה בו גם שיר ביידיש ("בעלז") ויצירות יהודיות.