מדענים הגיעו לאגם שעשוי לחשוף סודות החיים
זה למעלה משני עשורים שמדענים רוסים קודחים באנטרקטיקה במטרה להגיע לאגם ווסטוק שנמצא תחת 3,769 מטרים של קרח. אתמול, בדיוק לפני שנאלצו להתפנות בשל החורף, הודיעו כי הצליחו. "יכול לשנות את האופן שבו אנחנו חושבים על החיים"
במשך 20 מיליון שנים נסתר אגם ווסטוק תחת קילומטרים של קרח באנטרקטיקה
. למעלה מ-20 שנים של קידוחים נדרשו כדי להגיע לאגם המים המתוקים. אתמול (יום ד') הכריז המכון הרוסי לחקר הקטבים כי הצליח להגיע לגוף המים שעשוי לשפוך אור על ראשית החיים על פני כדור הארץ, ועל האפשרות של חיים בכוכבי לכת אחרים.
"אני חושב שניתן להשוות את הפרויקט הזה למאמץ להגיע לירח", אמר ראש המכון הרוסי, ואלרי לוקין, שפיקח על המשימה. המשלחת הרוסית הגיעה לפני האגם בעומק של 3,769 מטרים, במרחק של 1,300 ק"מ מהקוטב הדרומי.
מדענים מקווים שההגעה לאגם תאפשר לחשוף צורות חיים מיקרוביות שהתקיימו לפני עידן הקרח. הם מאמינים כי על אף הלחץ והקור תחת שכבות הקרח, יימצאו שם חיים ואלו יהיו דומים למה שניתן אולי למצוא במאדים, ובירחים של צדק ושבתאי.
"באופן הפשוט ביותר, זה יכול לשנות את האופן שבו אנחנו חושבים על החיים", אמר המדען הבכיר של נאס"א, ווליד עבדלטי. באנטרקטיקה פועלות גם משלחות מארה"ב ובריטניה, שחופרות באגמים אחרים, קטנים וצעירים מאגם ווסטוק.
אורכו של האגם 250 ק"מ ורוחבו מגיע ל-50 ק"מ, בדומה לאגם אונטריו, שבין קנדה לארה"ב.
התנאים יוצאי הדופן במקום הקר ביותר על פני כדור הארץ הציבו אתגר ייחודי למשלחת. הטמפרטורות על פני השטח הגיעו ל-89 מעלות והגובה, 3,300 מטרים מעל פני הים, גרם לאוויר דליל בחמצן.
הקודחים השתמשו לפיכך בעשרות טונות של שמנים וחומרים כימיים למניעת קפיאה, ויש שחוששים כי הם עלולים לזהם את האגם הטהור. אנשי המשלחת טוענים כי האגם פלט מים בלחץ גבוה ואלו קפאו ואטמו את החור, מונעים בכך זיהום אפשרי.
דוגמית המים שקפאו תוסר בדצמבר, כשהקיץ האנטרקטי ישוב. החוקרים הגיעו לאגם בדיוק לפני שנאלצו לעזוב את מחנה המחקר בשל החורף הקשה. מדענים רוסים מתכננים לחקור את האגם בעתיד באמצעות רובוט תת מימי שיצויד במצלמות וביכולת לאסוף דוגמיות.
פורסם לראשונה 08/02/2012 23:21
המשלחת הרוסית בווסטוק. "כמו להגיע לירח"
צילום: AP
מומלצים