הצדדים קיבלו עוד זמן: השביתה נמשכת
נציגי ההסתדרות והאוצר ביקשו וקיבלו מבית הדין לעבודה זמן נוסף לגיבוש נוסח סופי של מסמך העקרונות. השופטת נילי ארד: אם לא תושג הסכמה, אחליט בשעה 19:00
היום החל בנימה אופטימית על סיום קרוב של השביתה, וכפי שהדברים נראים כעת - הצדדים עדיין זקוקים לזמן נוסף לגבש הסכם. לפי שעה, נמשכת השביתה והיום כבר לא יתקיים מסחר בבורסה לניירות ערך. גם לנוסעי הרכבת אין בשורות, והם יצטרכו לשוב מהעבודה באוטובוס או להשתרך בפקקים.
הצדדים פנו לנשיאת בית הדין הארצי לעבודה, השופטת נילי ארד, וביקשו עוד זמן לגבש נוסח סופי של מסמך העקרונות ולהגיש דיווח משותף בשעה 18:00. השופטת ארד נעתרה לבקשתם, והודיעה כי אם לא יעלה בידם להגיע לכלל הסכמה, תתקיים בלשכתה ישיבת דיווח בשעה 19:00, לפני שתיתן החלטה בבקשה לצווי מניעה נגד השביתה. לישיבה זו, יתייצבו נציגי המדינה, לשכת התיאום וההסתדרות בדרגים הגבוהים ביותר.
ההסכם המסתמן בין האוצר וההסתדרות כולל את הסעיפים הבאים:
- כ-800 עובדי קבלן יעברו לשירות המדינה
- עובדי הקבלן יקבלו תנאים סוציאליים של עובדים מן המניין
- רוב עובדי הניקיון במגזר הפרטי יהפכו לעובדים של החברות המעסיקות אותם בפועל
- עובדי ניקיון ושמירה במוסדות ציבור יקבלו שכר של 4,500 שקל לחודש לפחות
- העובדים יקבלו תנאים סוציאליים כמקובל בשירות המדינה: קרן השתלמות, הפרשה נאותה לפנסיה, משכורת 13 ועוד
- עוד קובע ההסכם המתגבש כי שכרם ותנאי עבודתם של עובדי קבלן במגזר הפרטי יושוו לאלה של החברות המעסיקות את חברות הקבלן
- יתוגבר צי פקחי העבודה של משרד התמ"ת בכ-100 פקחים, כדי להגביר את אכיפת חוקי העבודה
- על-פי האוצר: הצעדים הללו יעלו למדינה למעלה מ-200 מיליון שקל בשנה
אך בזמן שנציגי הצדדים ניסחו ביניהם את הסכם העקרונות לסיום השביתה, בגני הילדים ברחבי הארץ שרר בלבול רב, כשהורים נאלצו למלא את מקומן של הסייעות השובתות. "מהדיווחים שאני מקבלת, ברוב הגנים ההורים עושים תורנויות ומחליפים את הסייעות", אמרה יו"ר הנהגת ההורים הארצית, אתי בנימין. "הפרסומים על ההסכם המתגבש יצרו בלבול גדול אצל ההורים. עצוב להודות, אבל מפני שאנחנו כבר כל כך מתורגלים בשביתות - כולם יודעים להיערך בהתאם".
עדכונים נוספים על דרישות ההסתדרות:
דווקא עובדי קבלן באו לעבוד: "שהשביתה תימשך"
יו"ר ההסתדרות עיני: סיום השביתה תלוי בנתניהו
גורמים באוצר: היענות לדרישות עיני תחייב קיצוץבמהלך המשא ומתן דחו בהסתדרות את הצעת האוצר להעלות את שכרם של עובדי הניקיון בשירות המדינה ב-20% ולשפר את תנאי הפנסיה ואכיפת חוקי העבודה בקרב עובדי הקבלן כולם, בטענה כי הצעה זו אינה מספקת. "אנחנו מצפים ממשרד האוצר שיתחיל לדבר ברצינות כדי שנוכל להיטיב את מצבם של עובדי הקבלן", אמר דובר ההסתדרות.
מי שובת? כל הפרטים
נציגי האוצר עמדו בסירובם לקלוט עובדי ניקיון למסגרת של העסקה ישירה. גורמים במשרד אמרו כי היענות לדרישות ההסתדרות תחייב הוצאה תקציבית של מיליארדי שקלים ולשם כך יידרש קיצוץ רוחבי בתקציבי המשרדים. בהתסדרות הדפו את הטענות בנימוק כי משרד האוצר נוקט בדמגוגיה כדי לסכל את השגת ההסכם.
כאמור, המסחר בבורסה לא נפתח וגם הבנקים סגורים היום. תנועת הרכבות מושבתת, אך נתב"ג פועל כסדרו. גני ויצו, נעמת ורשת אמונה לא נפתחו. עוד מושבתים נמלי הים והחברה הלאומית לדרכים, משרדי הממשלה, הרשויות המקומיות, שירות התעסוקה, משרד הפנים (למעט הנפקת דרכונים בקונסוליות), הדואר, רשות ההגירה ומינהל האוכלוסין, המוסד לביטוח לאומי, הרשות לניירות ערך, רשות המסים ובנק ישראל.
גם אחיות בריאות הציבור ובריאות התלמיד שובתות. בתי החולים הממשלתיים והעירוניים פועלים במתכונת שבת. מגן דוד אדום יפעל במתכונת חירום. באוניברסיטאות שובת הסגל המינהלי. מערכת החינוך פועלת כסדרה, אבל עובדי המנהלה והתחזוקה שבתו. הסייעות לא הגיעו לגנים העירוניים וגם נהגי ההסעות שבתו.
גם מוסדות תרבות רבים שובתים, ובהם מוזיאון ארץ ישראל בתל-אביב, מוזיאון תל-אביב לאמנות, מוזיאון בית התפוצות, התיאטרון הלאומי הבימה, תיאטרון הקאמרי, תיאטרון בית לסין והחאן - וגם הטלוויזיה החינוכית. בנוסף, שובתים בין היתר קק"ל, הסוכנות היהודית, מפעל הפיס והבורסה לניירות ערך.