שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

וושינגטון נגד הצהרות אהוד ברק: "עדיף לשתוק"

בממשל האמריקני יוצאים נגד התיאוריה של שר הביטחון, אהוד ברק, בעניין הטמנת מתקני הגרעין האיראניים. גורם בממשל, ששוחח עם "ניו-יורק טיימס", מצטט את נתניהו שהמליץ "לשתוק" בנושא. לפי הדיווח, אובמה שכנע את נתניהו לתת זמן לסנקציות

בארצות הברית תוקפים את זרם ההצהרות של שר הביטחון, אהוד ברק, בעניין איראן. לפי דיווח הבוקר (יום ה') ב"ניו-יורק טיימס", בממשל מבחינים בטון שונה של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושל שר הביטחון, ויותר מרומזים שברק צריך להפסיק לדבר. גורם רשמי בממשל האמריקני הזכיר שנתניהו ביקש מהשרים "לשתוק": "אני חושב שזו עצה טובה", אמר הגורם.

 

בימים יפים יותר. אובמה וברק (צילום: הבית הלבן) (צילום: הבית הלבן)
בימים יפים יותר. אובמה וברק(צילום: הבית הלבן)
 

בממשל האמריקני מודאגים בעיקר מהתיאוריה של ברק בעניין הטמנת מתקני הגרעין האיראניים מתחת לפני הקרקע ויצירת "אזור חסין" לגרעין. בדיווח ב"ניו-יורק טיימס" נאמר שהתיאוריה של ברק זוכה לתשומת לב רבה בשבועות האחרונים, ו"מסבכת את הדיון הטעון בשפה לוחמנית" בישראל, באיראן ובקרב המתמודדים במפלגה הרפובליקנית.

 

ישראל וארה"ב - כך לפי הדיווח - נותרו חלוקות בדעתן באשר לשאלה הבסיסית: האם מתקני הגרעין עומדים להפוך לחסינים בפני פגיעה. גורם בממשל אובמה אמר לעיתון שישראל בוחנת את הסוגיה מנקודת מבט צרה מדי, שכן "טווח החסינות של תוכנית הגרעין האיראנית", שעליו דיבר ברק, הוא פרק זמן גמיש. בממשל האמריקני סבורים שהנשיא ברק אובמה הצליח לשכנע בשיחת טלפון את ראש הממשלה לא להחליט עדיין בנוגע לתקיפה באיראן. כך אמרו גורמים בממשל לעיתון. 

 

"מדובר בהגדרה אומללה," אמר גורם בממשל בהתייחס לדברי ברק על האפשרות שמתקני הגרעין של איראן יהפכו לחסינים בפני תקיפה. הגורם הוסיף כי הממשל "מתוסכל מראייתה הצרה של ישראל בכל הנוגע לאיום האיראני".

 

לפני כשבועיים אמר שר הביטחון כי "איראן נעה לעבר מטרתה הגרעינית". בכינוס "הפורום הכלכלי העולמי" בשווייץ, אמר השר כי איראן מתקדמת לעבר נקודה שבה "תקיפה כירורגית" של מתקניה לא תמנע השגת פצצה גרעינית. 

 

ברק אמר לכתבים בדאבוס כי נחוצות סנקציות בינלאומיות חריפות עוד יותר על הנפט האיראני ועל הבנק המרכזי, כדי "שכולנו נדע מספיק מוקדם אם האיראנים מוכנים לוותר על תוכנית הנשק הגרעיני שלהם". לדבריו, "המצב דחוף משום שהאיראנים נעים במכוון לכיוון מה שאנחנו מכנים אזור חסינות, שבו אין למעשה מבצע כירורגי שיכול לעצור אותם". 

 

ברק הבהיר: "אנחנו צריכים להבין שחמינאי איננו פחות מתוחכם מאיתנו, הקו המפריד עלול לעבור לא במקום שבו מתקבלת החלטה של האיראנים לפרוץ את ה-NPT ולנוע לכיוון מתקן או נשק גרעיני, אלא במקום בו מאמצי הפיזור, המיגון והיתירות יחצו נקודה שתהפוך את עצם הפגיעה הפיזית לבלתי מעשית".

 

ברק הוסיף: "היום, בניגוד לעבר, אין עוררין על מסוכנותה הבלתי נסבלת של איראן גרעינית לעתיד המזרח התיכון, לביטחונה של מדינת ישראל וליציבותו הביטחונית והכלכלית של העולם כולו. היום, בניגוד לעבר, קיימת הבנה עולמית נרחבת שחיוני למנוע את איראן מלהפוך לגרעינית ושאין להוריד שום אופציה מן השולחן".

 

בתחילת החודש הבהיר ברק בכנס הרצליה: "היום, בניגוד לעבר, קיימת הבנה עולמית נרחבת כי אם הסנקציות לא ישיגו את התוצאה המיוחלת של עצירת תוכנית הגרעין הצבאית - יהיה צורך לשקול פעולה".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מדבר על איראן בלי הרף. אהוד ברק
צילום: אלכס קולומויסקי
מתקן העשרת אורניום באיראן
צילום: AFP
מומלצים