אויבים מבית: כאן גרים בכיף ועם קרינה
המחשב, הטלוויזיה ואפילו המקרר - בלי שנשים לב, הבית שלנו מוצף בקרינה אלקטרומגנטית שעלולה להיות מסוכנת. איך מצמצמים אותה ועדיין נשארים במאה ה-21? מדריך
ניקח משפחה ממוצעת, שכוללת שני הורים, ילד ותינוק, עם בית מאובזר ברמה גבוהה: בסלון יש טלוויזיית LCD גדולה, לאחד ההורים יש לפטופ, והילד נהנה ממחשב וטלוויזיה קטנה בחדרו. ההורים ישנים במיטה מתכווננת, שולטים על הטמפרטורה בבית בעזרת מזגן מרכזי, עוקבים אחרי התינוק באמצעות אינטרקום ליד העריסה, ולכולם כמעט יש סמארטפון. נשמע מעולה, לא?
לא, כי לנוחות הזאת יש מחיר - קרינה אלקטרומגנטית שנפלטת ממרבית המכשירים החשמליים. הקרינה הזאת, המוכרת גם כקרינה בלתי מייננת, עלולה לפגוע ברקמות הגוף שלנו ובכך לגרום לנזקים לא מעטים. פגיעות אפשריות יכולות להתבטא בבעיות במספר תחומים כמו פוריות אצל גברים בעיקר, תפקוד מוטורי, פעילות קוגנטיבית, הפרעות נורולוגיות התפתחות תאים סרטניים ועוד תופעות חמורות.
פתרון חלקי: בנייה ירוקה
מגמת הבנייה הירוקה המתפתחת בארץ, נותנת מענה חלקי לקרינה אלקטרומגנטית. "חדר הטרנספורמציה נבנה לרוב בחניון התת קרקעי או בחניה הרחוקה מהמבנה עצמו, כך שהקרינה מרוחקת מהדירות", מסביר אבי מלכי, פיזיקאי גרעיני מחברת פוטון.
הבעיה מתחילה, לדבריו, בארונות החשמל הבנויים בחדרי המדרגות, בקירות המשותפים לדירות. "בשעות עומס, צריכת החשמל עולה משמעותית ויוצרת בקירות אלה שדה מגנטי המשפיע על החלל הצמוד אליהם", הוא מסביר. "זה יכול להיות הסלון, המטבח או חדר השינה".
באשר לבניינים גבוהים, הוא מציין שקיימת צריכה גבוהה של חשמל עקב ריבוי הדירות. "החשמל הזה עובר דרך ארונות החשמל הקומתיים ויוצר שדה מגנטי גבוה בעיקר בקומות התחתונות", מסביר מלכי. "עוצמת השדה פרופורציונלית לעוצמת הזרם החשמלי".
כשל נוסף הנפוץ לדבריו בבנייה הירוקה, הוא אופן העברת כבל ההזנה הראשי בין ארונות החשמל לחדר הטרנספורמציה, "שיוצר שדה מגנטי חזק מאוד, בעיקר במידה שהכבל מונח בצמוד לדירות".
איך למזער את הקרינה?
בכמויות קטנות, הקרינה האלקטרומגנטית אינה מזיקה, אך כשנחשפים אליה ממקורות רבים בבית ולעתים בו זמנית, היא מתחילה להזיק, בעיקר לאור העובדה שכמות המכשירים הביתיים פולטי הקרינה עולה משמעותית מידי שנה.
לפי ארגון הסרטן העולמי, חשיפה לקרינה הנפלטת ממכשירים ביתיים מגדילה את הסיכון להתפתחות גידולים סרטניים לא פחות מחשיפה לשדה מגנטי הנוצר ליד קווי מתח גבוה וחוטי חשמל. איך אפשר למזער את כמות הקרינה האלקטרומגנטית הנפלטת מהמכשירים הקיימים סביבנו?
מחשב נייד - לפטופ פולט קרינה בתדר נמוך כל זמן שהוא עובד. כשהוא על השולחן, הקרינה אינה מזיקה, אך כשהוא על הברכיים, הקרינה מופינת ישירות אל הגוף. אותה קרינה מתחזקת משמעותית כשהתקן התקשורת האל חוטית מופעל (אינטרנט אלחוטי).
ראוטר (נתב רשת) - נתבי רשת פולטים קרינה בהתאם לתעבורה של הרשת. משום כך, בבתים עם רשת מחשבים אלחוטית, יש להציב את הנתב (ראוטר) בפינה מרוחקת מילדים וממבוגרים. בכל מקרה, עדיף לחבר את המחשבים לרשת קווית.
טלפון ביתי אלחוטי DECT - הטלפון הדיגיטלי המשופר, שהפך לפופולרי, פולט רמת קרינה גבוהה מאוד, בכל זמן נתון על מנת להגיע לקליטה מקסימלית. מכיוון שבקרבת יחידת הבסיס של הטלפון קיימות רמות קרינה גבוהות במיוחד, אסור למקמו ליד המיטה.
סדין חשמלי - בסדין חשמלי עלול להיווצר שדה מגנטי ברמה גבוהה יחסית. משום כך, כשמזג האוויר קר, חממו בעוד מועד את מיטתכם ואת מיטת הילדים, ועם הכניסה למיטה כבו את הסדין ונתקו אותו מהחשמל.
מיטה מתכווננת - מיטות מתכווננות, המופעלות באמצעות חשמל ושנאי, יוצרות גם הן שדה מגנטי חזק. משום כך הרחיקו מהן את הילדים והוציאו את התקע מהשקע עם סיום הכוונון, כדי למנוע את המשך פעילות השדה המגנטי.
מטענים ושנאים - מטענים ושנאים לטלפונים ולמכשירי חשמל, יוצרים בקרבתם שדה מגנטי חזק מאוד כאשר הם מחוברים לחשמל ומוטענים. משום כך הרחיקו אותם מראשיכם בזמן השינה, ובייחוד בזמן חיבורם לחשמל. מילדים ותינוקות הרחיקו את המטענים והשנאים המחוברים לחשמל כדי מטר אחד לפחות.
תנור/מיקרוגל - מכשירים אלה פולטים קרינת שידור בתדרי מיקרוגל, כמו הדור השלישי הסלולרי, ובנוסף משרים סביבם שדה מגנטי חזק. התרחקו מטר אחד לפחות מהמכשיר בזמן פעולתו. פנו לבודקים מוסמכים לבדיקת זליגת קרינה.
טלוויזיה - מכשירי טלוויזיה ישנים משרים שדה מגנטי חזק מלפנים, מהצדדים ומאחור. לפיכך, שמרו על מרחק של מטר לפחות מהטלוויזיות האלה. מהטלוויזיות החדשות ניתן לשמור על מרחק של כ-10 ס"מ בלבד.
תאורה - נורות ניאון והלוגן משרות שדה מגנטי חזק שדועך במרחק של עד כ-60 ס"מ. הימנעו מלהציב מנורה כזו בפינת העבודה או בחדר הילדים, ולחלופין הגביהו אותה כדי להרחיק ממנה את הילדים.
מכשירי אינטרקום לתינוקות - הימנעו מהצבת המכשיר בתוך העריסה, אלא במרחק של חצי מטר עד מטר לפחות מהתינוק. קראו היטב את ההוראות המצורפות למכשיר - לעתים מצוין בהן המרחק שיש להציב את המכשיר מהעריסה.
מכשירים סלולריים - מערכות הגוף והרקמות הרכות של הילדים נמצאות בסיכון רב יותר לפגיעה כתוצאה מחשיפה לקרינה אלקטרומגנטית. לפיכך, קצרו את זמן השיחה במכשיר הסלולרי כשהילדים בקרבתכם.
מקררים - מצידו האחורי של המקרר קיים שדה מגנטי גבוה יחסית. הצבת מיטה או שולחן צמוד לקיר שמאחוריו נמצא המקרר תגרום לחשיפה שדה מגנטי גבוה מתמשך מהנורמה המומלצת. הימנעו מלהצמיד מיטה או שולחן לצידו האחורי של קיר שצמוד אליו מקרר.
מסך מחשב ישן - מסכי המחשב הישנים יוצרים שדה מגנטי חזק בחזית המסך, מצדדיו, מאחוריו וגם מעבר לקיר. משום כך התרחקו כדי 60 ס"מ לפחות מחזית מסכי מחשב מהדור הישן. נכון שלרובנו אין כבר מסכים כאלה, אך תמיד טוב לדעת ממה כדאי להיזהר.
מכשירים כבויים - חלק לא מבוטל מהמכשירים הכבויים צורכים חשמל, גם כאשר אינם בשימוש. בהתאם לכך הם גם פולטים קרינה ברמה נמוכה. לפיכך, מומלץ לנתק אותם מהחשמל גם כשאינם פועלים.
אמונם אין ברשימה הזו המלצה להתנתק מהעולם הטכנולוגי, אך חשוב גם לשים לב לקרינה הנפלטת. ואם להתרחק ממכשיר מסוים נראה לכם כמו טרחה מיותרת, אל תשכחו שפעם גם חגורת בטיחות נתפסה באותה צורה.
הכותב הוא מומחה למדידת קרינה אלקטרומגנטית. למידע נוסף הקליקו כאן