מזון בריא לא משמין? 10 מיתוסים על דיאטה
"מתפוצצים" מסלט בארוחה - וחושבים שזה טוב לדיאטה? מוותרים על הפחמימות ומאמינים שזה יעזור לכם להוריד במשקל? כדאי שתחשבו שוב. הנטורופתית מילה יופה מנפצת 10 מיתוסים שפוגמים לכם בדיאטה - ובבריאות
1. אוכל בריא לא משמין
זהו ללא ספק המיתוס הנפוץ מכולם. אם תאכלו כל היום דבש, תמרים, אורז, לחם מלא וטחינה - תשמינו. צריכה עודפת של מזונות עשירים בפחמימות, גם אם הן מורכבות, ובריאות, ייאגרו בגופנו כשומן, ואף יעלו את שומני הדם (הטריגליצרידים).
2. אסור לאכול אחרי השעה שש בערב
זה אולי נכון - אם אתם הולכים לישון בשמונה וחצי. רעב מכניס אותנו לסטרס ועלול לגרום להפרעות שינה. לעומת זאת, מזון נכון יכול להעזור לנו להירדם בצורה קלה ורגועה יותר. עם זאת, מומלץ לא להכביד על הקיבה עם ארוחת ערב "כבדה" מדי, אבל בהחלט רצוי לאכול משהו קטן שיעזור לנו להירגע ולהירדם. דוגמה טובה למאכל לפני השינה יכולה להיות שיבולת שועל, שעוזרת לנו לייצר את הורמון הסרטונין, שידוע בפעילותו המרגיעה.
3. עדיף להתפוצץ בארוחה מסלט - זה בריא יותר
אז זהו, שעדיף להתפוצץ מסלט מאשר מצ'יפס, אבל הכי טוב לא להתפוצץ בכלל. לוקח לגוף כ-20 דקות עד שהוא משדר למוח תשובה של שובע, לכן כדאי לאכול לאט ולהפסיק לאכול כשמתחילים לחוש אותה. בדרך זו מערכת העיכול לא עמוסה מדי, ומצליחה להתפנות למלאכת העיכול בצורה מיטבית. אחרת "תרוויחו" כאב בטן, תחושת מלאות וכבדות, עייפות ובעיות עיכול.
4. עדיף לאכול מוצרי חלב 0% שומן, מקסימום 1.5%
ממש לא. על מנת שסידן ייספג הוא זקוק לנוכחות של ויטמין D. מאחר וויטמין זה הוא מסיס בשומן, מעט מדי שומן (פחות מ-3%) אומר שהמוצר לא מכיל את הויטמין. כלומר, הסידן לא ייספג. אם אתם כבר אוכלים מוצרי חלב, תדאגו לצרוך את אלו בעלי אחוזי שומן 3%-5%, והתרחקו ממוצרי חלב דלי שומן.
5. אני אוכל המון בשר, אין סיכוי שחסר לי ויטמין B12
ויטמין חשוב זה אמנם נמצא במוצרים מן החי, אך יותר ויותר אנשים מפתחים מחסור בו. לא מדובר דווקא בטבעונים: לא נדיר למצוא קרניבורים מושבעים שפיתחו מחסור. אנשים אלו ככל הנראה סובלים מבעיות ספיגה, שיכולות להיגרם ממספר סיבות:
לעיסה לא טובה ולא מספקת של הבשר. על מנת למקסם ספיגת ויטמינים ומינרלים, צריך ללעוס את המזון עד שהוא הופך לעיסה בפה שלנו, ורק אז לבלוע.
מחסור בפקטור אינטרינזי: נמצא בקיבה ומוביל את הויטמין למעי, שם הוא נספג.
צריכת אלכוהול, פוגעת גם היא בספיגת הויטמין.
מחלות מעי דלקתיות, ניתוחי קיבה, יכולים לפגוע גם כן בספיגה.
זיהום של הליקובקטור פילורי, שמוריד את חומציות הקיבה.
תרופות, בעיקר תרופות נגד צרבת, שמורידות את חומציות הקיבה, יכולות לפגוע בעיכול ובפירוק והספיגה של המזון.
6. ארוחת הבוקר רק פותחת את התיאבון ומובילה להשמנה
ההיפך הוא הנכון. לאחר צום של לילה זקוק הגוף למזון על מנת לחדש את מאגרי הגליקוגן – הסוכר שנאגר בכבד ובשרירים. אם לא נאכל משהו קטן, רצוי ממקור של פחמימה, נשדר לגוף כי הוא בצום, והוא יתחיל לפרק חלבון (שריר) על מנת לייצר ממנו אנרגיה זמינה. השריר הוא רקמה פעילה ששורפת שומן אפילו בזמן שאנחנו ישנים(!), כלומר, אם נדלג על ארוחת הבוקר אנחנו נוריד את קצב שריפת השומנים של הגוף, במקום לשפר אותו, וזה עלול להבא אותנו למצב של השמנה.
7. דיאטה נטולת פחמימות מומלצת לכל מי שרוצה לרדת מהר
כן ולא. דיאטה נטולת (או יותר נכון דלת) פחמימות אומנם מסייעת לירידה מהירה במשקל, אבל בעייתית ממספר סיבות. ראשית, היא אינה מתאימה לכל אחד, מאחר והיא עלולה ליצור עומס על הכליות, ואף לגרום לבעיות כלייה בטווח הרחוק. כמו כן, אנשים שעושים אותה אמנם חווים ירידה מהירה במשקל, אבל זוהי ירידה בעיקר במסת השריר, מה שעלול לגרום לירידה בקצב חילוף החומרים ולעלייה חוזרת במשקל, עם ריבית.
8. אם אעלה במשקל, תמיד אוכל להוריד את הק"ג העודפים
את הקילוגרמים העודפים בהחלט ניתן להוריד, הבעיה היא שכשמשמינים נוצרים תאי שומן חדשים בהם מאוחסן השומן. כשיורדים במשקל הם אמנם מתרוקנים, אבל אינם נעלמים, והשאיפה של הגוף שלכם היא למלא אותם מחדש. זה אומר שמעכשיו תאלצו להתאמץ יותר על מנת לשמור על משקל תקין. אז לא עדיף פשוט לשמור עליו מלכתחילה?
9. ילדים יכולים לאכול הכל בלי לחשוב על בעיות בריאות
ממש לא נכון. חינוך לתזונה נכונה צריך להתחיל מגיל צעיר. מחקרים הוכיחו שהסיכוי של ילד שמן להפוך למבוגר שמן הוא גבוה מאוד. כמו כן, היום נרשמת ירידה בגיל של מחלות שעד היום נחשבו לנחלתם של מבוגרים בלבד, כמו יתר לחץ דם, שומני דם גבוהים וסוכרת מסוג 2, ולא כל כך נדיר למצוא בני נוער שלוקים בהן. ילדים, כמו מבוגרים, צריכים להקפיד על תזונה בריאה שכוללת את כל אבות המזון, על אכילה יומיומית של פירות וירקות, על שתייה מרובה של מים ועל הפחתה בכמות הג'אנק פוד והממתקים.
10. אם חברה שלי עושה דיאטה שהצליחה לה - גם אני אצליח
לא בטוח בכלל. קיימות בשוק עשרות אם לא מאות סוגי דיאטות ושיטות תזונה. חלקן דומות וחלקן מאוד
שונות זו מזו ואפילו סותרות. היופי הוא שכמו שאין שיטת תזונה אחת, כך גם אין סוג אחד של בני אדם. אנחנו נבדלים זה מזה בהמון תחומים, בקצב חילוף החומרים שלנו, בגנטיקה שלנו, בנטייה שלנו להשמנה, ברגישויות שלנו, וכמובן שבסדר היום שלנו ובהעדפות שלנו.
תזונה נכונה צריכה להיות זו שמותאמת לכל אחד באופן אישי. הרי תזונה דלת פחמימות למי שלא יכולה לתאר את חייה ללא לחם, פשוט לא תעבוד לטווח הרחוק. מאחר ותזונה נכונה היא לא עוד דיאטה, אלא אמורה להפוך להיות דרך חיים, כדאי לבחור בתפריט שתוכלו לחיות אתו לאורך זמן, ואפילו ליהנות ממנו.
הכותבת היא נטורופתית