ביקור בית: מדירת שיכון חיפאית ללופט פתוח
בלי הרבה מאמץ ועם תקציב לא גדול, מצליחה דירה קטנה במבנה ישן משנות ה-30 בחיפה להפוך 70 מטרים מרובעים, שהיו פעם צפופים וחנוקים, ללופט ניו יורקי תעשייתי מפתיע, שיענה על הצרכים של כל זוג צעיר או רווק מקומי. איך עושים את זה?
דירה קטנה בגודל 70 מ"ר, שממוקמת על מדרון בשכונת אחוזה בחיפה, שוכנת בקומה האחרונה במבנה משנות ה-30 אשר עוצב על פי עקרונות הסגנון הבינלאומי. כשמעצבת הפנים מריה בר הגיעה אל דירת שני החדרים הקטנה בעלת שתי המרפסות, היא מיד ראתה בעיני רוחה מקום אחר לגמרי. התקרות הגבוהות והחלל הקטן יחסית הובילו להחלטה, שלפיה דירת השיכון הקטנה תהפוך ללופט פתוח ומזמין בעל עיצוב ששואב השראה ממקורות מפתיעים.
עוד בביקור בית:
המבנה הצורני של הבניין השאיר בדירה, גם לאחר הריסת כלל הקירות הפנימיים, הרבה מאד נישות ובליטות שהמעצבת החליטה לנצל לטובת התכנון החדש. כך נוצרה דירה שבמרכזה חלל גדול, ומסביבו מוקמו שאר הפונקציות החיוניות לה. העיצוב מתאפיין בכמה סגנונות ובצבעוניות מפתיעה, היוצרים מראה של חלל בעל אופי ביתי, מסחרי ותעשייתי בבת אחת.
נכנסים: עולים בחדר המדרגות ופותחים את הדלת והנה הפתעה - חלל קטן שנראה כמו אזור המתנה בחזית של פאב. החלל מרוצף באריחים מעוטרים, שמעלים ניחוחות של פעם ופזורים בו חפצים ייחודיים, כמו מזוודה עשויה מפח, כיסא עץ משופשף, תמונות קטנות ומתלה רומנטי שיוצרים אווירה נוסטלגית ומיוחדת. דלת כחולה מעץ בעלת שתי כנפיים, שהוזמנה במיוחד אצל נגר ונראית כאלו נלקחה מסט של מערבון אמריקאי, מעוררת סקרנות לגבי מה שעוד מחכה מעבר לפתח.
עיצוב הדירה עצמה שונה מהמבואה, כשאזור הכניסה מוגדר על ידי מראה גדולה שתלויה על "מנשלך" (מעצורים לתריסי עץ), שבדרך כלל משמשים כמאחזים לתריסים במבנים מתחילת המאה ה-20. נכנסים פנימה וכל תכולת הדירה מתגלה יחד עם תקרה בת למעלה משלושה מטרים שמקדמת את פני הנכנסים. אריחים גדולים במיוחד בעלי צורה מלבנית מכסים את הרצפה ונותנים תחושה של חלל גדול ואחיד, וכך מתקבלת תחושה שהגענו לדירה לה לא ציפינו.
הסלון: שני צעדים מהכניסה והגענו לאזור האירוח, שמוגדר על ידי קיר שנצבע בכחול-טורקיז ומשלים בצבעוניותו את דלת הכניסה. הצבע שנבחר לספות הוא צהוב והוא בולט בחלל על רקע הקיר. האור בסלון מגיע מכיוון הפתח הגדול ביציאה מהמרפסת, שמיקומו נשמר כמו בדירה המקורית. שלוש מנורות תלויות וגוף תאורה עומד עשוי נירוסטה מאירים את האזור וסוגרים את הפינה.
חדר השינה: חווית המגורים כאן שונה מדירות סטנדרטיות אחרות, וההפרדה בין אזור האירוח לאזור הפרטי היא עדינה מאד. כך, מהסלון ישר קופצים לחדר השינה שנמצא בסמוך, ומכיוון שמדובר בלופט יש כאן מקום בעיקר למיטה. האזור מוגדר על ידי הגבהה עשויה קורות עץ אורן ומוקף חלונות סרט שמוסתרים על ידי וילונות לבנים ורומנטיים, היורדים מהתקרה לרצפה.
ברבים מהבניינים שקמים היום מתכננים מקום נסתר עבור מזגנים, ובדירות שעוברות שיפוץ מנסים להסתיר אותם בתוך הנמכות תקרה. בדירה הזו ממש אי אפשר לפספס את מערכת מיזוג האוויר התעשייתית שתלויה מהתקרה, ושמורכבת מצינורות מתכתיים רחבים המחוברים לקוביית פח מחורר בה מוסתר המזגן עצמו. את האלמנט הזה, שבדרך כלל נתקלים בו רק במפעלים או בקניון, בחרה המעצבת להפוך לאובייקט הדומיננטי בחלל המרכזי של הבית. והוא בהחלט משפיע.
המטבח: פינת האוכל בבית קרובה לסלון והריהוט במטבח שונה מזה שבסלון, כששולחן העץ הגבוה מזכיר שולחנות עבודה של נגריות, ואת הכיסאות השחורים המתכווננים שנבחרו נפגוש לרוב בסמוך לדלפק הבר במועדון. הארונות ושאר הפריטים הטכנולוגיים הנדרשים למטבח מוקמו על הקיר החיצוני של הבית ועוצבו בפשטות, כשהצבע הדומיננטי הפעם הוא שחור.
פינת העבודה: עוד נישה צדדית שנותרה בבית, אחרי שהרסו את כל מה שהיה אפשר, משמשת היום לפינת עבודה קטנה. כיאה לדירה עם מראה תעשייתי, השולחן הנבחר כאן הוא פלטת עץ שמוצבת על שני חמורים שצבועים בצהוב מרענן, והחלון הגדול הנפתח לעבר נוף ירוק הופך את המקום לפינה אינטימית במרחב הפתוח.
השירותים והמקלחת: בניגוד לשאר החללים, חדרי השירותים והמקלחת הם המקומות היחידים בבית שמוסתרים מאחורי דלתות, ועיצובם מאופיין בקווים מודרניים ובתאורה דרמטית. בין המטבח לפינת העבודה ניצבת דלת הזזה עשויה מעץ בעלת טקסטורה תעשייתית.
כשמסיטים את הדלת מגיעים למקלחת מרווחת, שבה האמבטיה והכיורים שנבחרו הם בעלי הופעה גיאומטרית מודרנית ובצבעים של שחור ולבן. חדר השירותים השני נמצא בכניסה לבית וגם בו העיצוב שונה משאר הבית: על הקיר מודבק טפט בעל קווים אופקיים שחובק את החלל, ואיור הגבר והאישה על גב האסלה נותן טוויסט משעשע.
בלי הרבה מאמץ ועם תקציב לא גדול, מצליחה הדירה החיפאית הזו להפוך 70 מטרים מרובעים שהיו פעם צפופים וחנוקים, למרחב צעיר וצבעוני עם מקומות קטנים, מפתיעים ומיוחדים, שיענו לצרכים של כל זוג צעיר או רווק מקומי. ומה באמת לגבי הדיירים? הדירה עדיין ריקה וממתינה לאנשים הנכונים.
הכתבה באדיבות www.bvd.co.il - פורטל עיצוב הבית מבית המגזין "בניין ודיור"