ראש ממשלת יוון יפטר שרים שלא יתמכו בקיצוץ
יוון גולשת לאנרכיה סביב הניסיון להעביר תכנית קיצוצים של יותר מ-13 מיליארד דולר בתקציב, בתמורה לסיוע מצד מדינות אירופה, שהיקף של 130 מיליארד אירו. ראש הממשלה הודיע שיפטר כל שר שיצביע נגד התכנית. בינתיים הרחובות מלאים במפגינים וראש איגוד השוטרים הודיע "לא נילחם נגד אחינו"
דרמה פוליטית ביוון: ראש ממשלת יוון, לוקאס פפדמוס, איים היום (ו') לפטר מהקואליציה המתנדנדת שלו כל שר בממשלה שיתנגד לצעדי הצנע במדינה, עליהם הוסכם אתמול.
"כל מי שלא יסכים ולא יצביע בעד הרפורמות החדשות לא יוכל להישאר בממשלה", אמר פפדמוס במסגרת נאום שנשא בפני הקבינט היווני, אחרי ההודעה על התפטרותם של שני שרים בממשלת יוון ושני סגני שרים שהביעו את מורת רוחם על תוכנית הצנע החדשה.
פפדמוס, בכיר לשעבר בבנק המרכזי באירופה, אמר עוד במסגרת נאומו שתפקידו הוא להבטיח את יכולת הפירעון של יוון. עוד הוסיף שתוכנית הצנע החדשה היא תולדה של משא ומתן עיקש עם הנושים ובסופו של דבר הכלכלה תחזור לצמיחה.
פפדמוס הוסיף עוד שאם יוון תגיע לחדלות פירעון ישרור כאוס במדינה.
הפגנות סוערות ברחובות אתונה
למנהיגי הקואליציה ביוון לא תהיה ברירה, כנראה, אלא להיכנע לדרישות גרמניה לבצע תוכנית קיצוצים רחבה יותר בתקציב המדינה, זאת כדי למנוע מצב של חדלות פירעון.
בינתיים מתקיימות באתונה הפגנות סוערות, וזאת בפעם השניה השבוע. משטרת יוון משתמשת בגז מדמיע לפיזור ההפגנות הקשות, בעוד שהמפגינים משליכים בקבוקי תבערה ואבנים במרכז הבירה. עם זאת, איגוד השוטרים הגדול ביותר במדינה הודיע כי יוציא צווי מעצר נגד בכירים בגופים המלווים ליוון בשל שיבוש ההליך הדמוקרטי במדינה, ומסר כי לא יילחם "נגד אחינו". בתוך כך ארגוני העובדים ביוון הכריזו על שביתה בת 48 שעות במחאה על קיצוץ של 15 אלף משרות במגזר הציבורי.
ג'ורג' קראצפאריס, שעומד בראשות אחת משלוש המפלגות הנמנות על הקואליציה ותומכות בפפדאמוס, אמר שלא יתמוך בצעדי צנע כדי לקבל סיוע. דבריו נאמרו אחרי ששר האוצר של גרמניה, וולפגנג שוובלה, אמר למחוקקים בברלין כי יוון לא עומדת ביעדי הגירעון שהציבה לעצמה. לדברי קראצאפריס,"מה שמפריע לי בעיקר הוא השפלת המדינה. ברור שיוון לא צריכה ולא יכולה לוותר על האיחוד האירופי, אך בוודאי שאיננו זקוקים ללחץ הגרמני".
קראצפאריס הסביר שמשמעות צעדי הצנע הן שיוון גוזרת על עצמה 40 שנות עבדות ונראה שאיש לא יסכים על כך.
שר האוצר של גרמניה אמר בשיחות סגורות כי התוכניות הנוכחיות יביאו את יחס החוב לתמ"ג ל-136% בשנת 2020, כך על פי שני גורמים שסירבו להיחשף. אם יוון תגיע למצב זה, מדובר בסטייה משמעותית מתוכנית העבודה שעליה מתבססת חבילת החילוץ שצפויה המדינה לקבל בסך 130 מיליארד אירו. בסוף השנה שעברה עמד יחס החוב לתוצר של יוון על 160%.
שר האוצר של יוון, אוונגלוס וניצלוס אמר שליוון הבחירה האם לעשות ויתורים משמעותיים ולהישאר בגוש האירו, או לוותר על הרבה יותר מחוץ לגוש האירו. במילים אחרות הסביר וניזלוס שליוון אין כל ברירה אלא לקבל את צעדי הצנע הקשים ולעמוד בדרישות לקבלת הסיוע מהאיחוד האירופי.
ההסכמה על תוכנית הצנע ביוון, היא שלב בדרך להגעה להסכמה על הסדר חוב שיסייע ליוון להפחית את חובותיה ולעמוד בתשלומים העתידיים לנושים. אך המכשול העיקרי והמשמעותי מבחינת המדינה הוא הסכמה של מחזיקי האג"ח על תספורת של כ-70% מהערך הנוכחי של חובותיהם. עוד לפני מספר חודשים דובר על תספורת של 50% בלבד, אך מאז חלה הידרדרות במצבה של יוון.