ממשלת יוון אישרה קיצוצים: הפרלמנט יכריע
תכנית הקיצוצים האדירה של יוון עוברת להכרעת הפרלמנט, לבקשת מדינות גוש האירו שמסרבות להעניק חבילת סיוע ללא אישור פרלמנטרי לקיצוצים הנרחבים. בינתיים, הרחוב היווני גולש לאנרכיה: שביתה כללית, בקבוקי תבערה ברחובות ושוטרים שמצהירים "לא נילחם נגד אחינו"
תחת לחץ כבד מכיוון המחאה האזרחית, מחד, וראש הממשלה, מאידך, אישרו השרים בקבינט של ממשלת יוון הזמנית את תכנית הקיצוצים הקשה והכואבת שתפחית יותר מ-13 מיליארד אירו מהתקציב. כעת, נדרש אישור של הפרלמנט וקיצוץ נוסף של 325 מיליון אירו כדי שהיוונים יעמדו בדרישות שמציבים בפניהם הבנק האירופי, הבנק העולמי וקרן המטבע - כתנאי לקבלת סיוע בהסדרת חובות המדינה.
הקבינט אישר את טיוטת התכנית אתמול בלילה (ו'), לאחר שראש הממשלה לוקאס פפדמוס איים לפטר כל שר שיתנגד. "כל מי שלא יסכים ולא יצביע בעד הרפורמות החדשות לא יוכל להישאר בממשלה", אמר פפדמוס במסגרת נאום שנשא בפני הקבינט היווני, אחרי ההודעה על התפטרותם של 3 שרים בממשלת יוון ו-3 סגני שרים שהביעו את מורת רוחם על תוכנית הצנע החדשה.
מנגד, הופעל לחץ אדיר על השרים מצד הרחוב היווני. גם היום, נאספים מאות רעולי פנים מחוץ לפרלמנט היווני ומשליכים בקבוקי תבערה, אבנים ובקבוקים על שוטרים. המפגינים, שמספרם מועט השוואה להמון שיצא לרחוב לאחר תכנית הקיצוצים הקודמת, בשנה שעברה, מאשימים את גרמניה בכפייה של צעדים לא חברתיים על הציבור היווני.
שביתה כללית של 48 שעות הוכרזה על ידי ארגוני העובדים הגדולים וראשי האיגודים קראו לאזרחים להתאסף תחת הסיסמאות "אל תרכינו את ראשכם! התנגדו! לא לפיטורים! לא לקיצוצי שכר!". ראש איגוד השוטרים הגדול, הרחיק לכת ואף אמר כי הוא יוציא צווי מעצר נגד ראשי הבנקים ורוכשי האג"ח של המדינה, שלחצו על קיצוצים נוספים, באשמה של שיבוש הליכים דמוקרטיים. ראש האיגוד הוסיף כי השוטרים קרובים לחציית הקווים וכי "לא נילחם נגד אחינו".
זעמו של הציבור היווני יצא כנגד הדרישות ההולכות ומרחיקות מצד שלושת הגופים הבינלאומיים (ה"טרויקה") שעימם דנה ממשלת יוון, לקיצוץ בתנאים הסוציאליים במדינה. תכנית הקיצוצים שהכינה הממשלה - בהתאם לדרישות הבנק האירופי, קרן המטבע והבנק העולמי - כוללת קיצוץ פנסיות בהיקף של מאות מיליוני אירו, פיטורים נרחבים במגזר הציבורי והורדה של שכר המינימום בשיעור חד של 22%.
מטרת הקיצוצים, לטענת ה"טרויקה", היא הגברת התחרותיות של הכלכלה היוונית, והגדלת האטרקטיביות של הכלכלה המקומית להשקעות בינלאומיות. ברחוב היווני רואים בקיצוצים התערבות בוטה של גורמים חיצוניים המעוניינים לדרדר את העובד היווני לדרגה של עובד במדינה שלישית, שחברות בינלאומיות יכולות להרוויח במדינתו כסף רב, מכיוון שהוא מרוויח מעט מאוד.
מנגד, בגופים הבינלאומיים שאמורים לספק ליוון חבילת חילוץ, קצו בנטייתה של המערכת הפוליטית ביוון להבטיח קיצוצים בישיבות הממשלה ואחר כך לבטלם הצבעות בקבינט. בפגישתם בבריסל, אתמול, הודיעו שרי האוצר של מדינות גוש האירו לשר האוצר היווני כי הפעם לא יעניקו חבילת סיוע אם הקיצוצים לא יאושרו בפרלמנט ואם ראשי הסיעות בפרלמנט לא יצהירו בכתב על מחויבותם לתכנית.
למרות המצב החמור ברחוב היווני, על סף אנרכיה, האנליסטים בבתי ההשקעות צופים כי הפרלמנט יאשר לבסוף את תכנית הקיצוץ ביום ראשון, על אף הפופולריות הנמוכה שלה ועל אף שמספר חברי פרלמנט יוונים הודיעו כי יתנגדו. אך גם לאחר שתאושר התכנית הנרחבת, תצטרך הממשלה לאשר קיצוץ נוסף בהיקף של 325 מיליון אירו. קיצוץ קטן בהשוואה לתכנית הנרחבת שעולה לאישור עכשיו, אך הוא עלול להיות הקש שישבור את גב הגמל של המחוקק היווני.