ציר ישראלי-טורקי להכנעת אסד
לא ירושלים, לא קווי 67', לא זכות השיבה. ישראל יכולה להניח יסודות כלכליים לגשר המוביל לשלום. בינתיים, יש לייצר שיתוף פעולה עם ארדואן ולהכריז על תמרון משותף על גבולות סוריה
העולם הערבי מתעורר ויקיצתו מתרחשת בכל מדינה בדרכים שונות לכאורה. בכל המדינות נעשה ניסיון של שארית המשטר הישן והלא נגוע לכאורה להקים משהו חדש. בהיעדר מכנה משותף בהווה נשאבים רובם למכנה משותף מהעבר, קרי הדת.
אני סבור כי אין להיבהל מהאיסלאמיזציה של העולם הערבי, משום שזהו שלב ברור וכמעט טבעי בתהליך כולו. המשכו פיתוח מנהיגות מקומית שתוביל להקמת מפלגות, האסורות במרבית המשטרים, עד לסוף התהליך שבו יכון משטר דמוקרטי. הדת היא תחליף זמני והיא תפנה את מקומה בבוא העת למנהיגות פוליטית לאומית. כל שנדרש הוא מנהיג אחד נחוש, ואני משוכנע כי יש כבר כמה כאלה המחכים לזמנם.
עוד בערוץ הדעות של ynet:
לאסור צריכת זנות - למען ש', נ' ו-י' / גילי ורון
בין יקנעם לפריז. על חופש, אחריות ומוסר / רועי פלד
הוואקום החברתי-כלכלי שנוצר הוא ההזדמנות למדינת ישראל בפרט ולעולם המערבי בכלל להניח יסודות כלכליים לגשר המוביל לשלום. היתרונות המובהקים של מדינת ישראל בהיותה מובילה בתחומי החקלאות, התעשייה והמים הם מנוף חשוב בהפריה הדדית אזורית. לא ירושלים, לא קווי 67', לא זכות השיבה, אלא התעשייה, הגדלת מקורות הכנסה, הגדלת מקומות עבודה - הן האינטרס המשותף ומשם צריך להתחיל את המהלך.
בידינו האפשרות להיות האלטרנטיבה השפויה במזרח התיכון שקוראת למדינות ערב לשתף פעולה למען חיים טובים יותר. ישראל על שלל יכולותיה מהווה הזדמנות אמיתית לפריחה כלכלית ולפיתוח מואץ למדינות הסביבה והם יהוו מנוע צמיחה אדיר למשק הישראלי, אשר מוכן ומזומן לספק את כל אשר דורשות אומות מתפתחות.
טורקיה הסונית היא מעצמה בכל קנה מידה ולמרות הקולות המגיעים מארדואן, היא שותפה אסטרטגית חשובה למדינת ישראל. טורקיה גם מבינה היטב שאין לה כל מערכה מול ישראל וישראל מבינה היטב שזה נכון וחשוב שטורקיה תהיה הגמונית בעולם הערבי. אין ספק שלישראל עדיפים קשרי מסחר מפותחים עם טורקיה ושיתוף פעולה אסטרטגי ביטחוני על פני כל שיתוף פעולה אחר באזור, שהרי לעיראק, מצרים, סוריה, לוב וטוניסיה ייקחו שנים להתאושש בעוד טורקיה פורחת ומשגשגת. על כן, אין לישראל מה לחשוש מפני אמירותיו של ארדואן, נהפוך הוא.
עוד היום צריכה מדינת ישראל להקים ציר ישראלי-טורקי ולהכריז על תמרון משותף על גבולות סוריה, ליצור שיתוף פעולה שקט עם גורמי האופוזיציה בסוריה, להגיע להבנות לגבי גבולנו הצפוני, לקבל תמיכה שקטה של המערב ותמיכה כלכלית ומורלית של הליגה הערבית. חיבור זה, עם מתן מספר דרכונים לבכירי הממשל, יכול להזרים את ליטרת הדם האחרונה שלה נזקק העם הסורי כדי לסיים את שלטונו של אסד.
עצם הכרזת התמרון עם טורקיה, לצד הגיבוי הנרחב, יתנו את האות להסתלקות אסד מהשלטון ולפתיחת עידן חדש. פעולה משולבת זו תשיג שתי מטרות: האחת היא הצלה לעם הסורי, והשנייה - כרטיס כניסה לליגה הערבית, שקט בחזית הצפונית, חסימת המעבר היבשתי בין איראן ללבנון וחידוש היחסים החמים עם טורקיה, שתישאר בגבולות סוריה בחסות האו"ם עד שיתייצב שלטון חדש. באשר לתגובת סין ורוסיה בנושא האיראני, נראה כי לכל אחת מהן יש אינטרסים גדולים יותר מאשר אסד ומשטרו. ולכן, מהלך זה ייצור ברית עם סוריה ויהפוך את ישראל לחלק ממשפחת המזרח התיכון.
שלומי לחיאני, ראש העיר בת-ים
גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il