שתף קטע נבחר
 

בנק ישראל: המחאה תרמה להתמתנות האינפלציה

דו"ח של בנק ישראל קובע: בהשפעת המחאה החברתית ירדו מחירי המזון ברבעון השלישי ב-8.1%. הירידה הגדולה ביותר בסעיף היתה במוצרי החלב, שמחיריהם צנחו ב-20%. עוד מתברר: לראשונה זה תקופה ארוכה, ירד במפתיע סעיף הדיור במדד ברבעון האחרון בשיעור מצטבר של 1.1%

גל המחאה החברתית בקיץ האחרון תרם להתמתנות שיעור האינפלציה במשק. כך קובע דו"ח המדיניות המוניטרית (דו"ח האינפלציה לשעבר) למחצית השנייה של 2011, שמפרסם היום (א') בנק ישראל.

 

 

דו"ח זה, המתפרסם פעמיים בשנה, מסכם ומנתח את ההתפתחויות המוניטריות במשק, בהתייחס ליעד האינפלציה שקבעה הממשלה ולשינויים המתבקשים במדיניות המוניטרית של בנק ישראל. הדו"ח המתפרסם היום הוא הראשון שהוכן במסגרת הוועדה המוניטרית של בנק ישראל. 

 

לדברי מחברי הדו"ח, המחאה החברתית פעלה להתמתנות בחלק מהסעיפים של מדד המחירים לצרכן. בהשפעתה, ירדו מחירי המזון, ללא פירות וירקות, ברבעון השלישי של השנה החולפת ב- 8.1% - ירידה ראשונה לאחר תקופה ארוכה. זאת למרות פיחות משמעותי של כ-17% במונחים שנתיים שנרשם ברבעון זה ולחץ לעלייה במחירי המזון המיובאים. ברבעון הרביעי נרשם אומנם תיקון כלפי מעלה במחירי המזון, אולם הוא היה בשיעור קל בלבד.

 

הירידה בסעיף המזון במדד הקיפה את כל רכיביו, אולם שיעורה הגדול ביותר היה במוצרי החלב, שמחיריהם ירדו ב- 20%. נתונים אלה, נכתב בדו"ח, מלמדים כי הירידה במחירים הייתה במידה רבה תוצאה של המחאה החברתית. ירידה זו התבטאה בצמצום המרווחים שהחברות השונות גובות עבור המוצרים מתוצרת מקומית, המשקפים כוח מונופוליסטי, אולם היא באה לידי ביטוי גם בהוזלת מחירי המוצרים המיובאים.

 

מהדו"ח מתברר עוד כי לראשונה זה תקופה ארוכה, ירד במפתיע סעיף הדיור במדד בשלושת החודשים האחרונים של שנת 2011, בשיעור מצטבר של 1.1%. ירידה זו נבעה ככל הנראה מהוזלת דמי השכירות בהשפעת ירידה מקבילה במחירי הדירות, אך כנראה גם בהשפעת המחאה החברתית והשלכותיה העתידיות, המשתקפות בעיקר בציפיות של שוכרי הדירות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחאה נגד תנובה, בקיץ האחרון
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים