שתף קטע נבחר
 

אמברגו על איראן - הזדמנות לאנרגיה אחרת

מנהיגי העולם, ובהם מנהיגי מדינת ישראל, צריכים לראות במשבר הנוכחי עם איראן נורת אזהרה. זה הזמן להפחית תלות בנפט ולעבור לאנרגיה ממקורות מתחדשים. למען הדורות הבאים

אמנם האמברגו שהטיל לאחרונה האיחוד האירופי על יצוא הנפט מאיראן הוא אינו הסנקציה הראשונה מצד העולם נגד מעצמת הנפט, אך בהחלט מדובר בצעד חריף שהעלה לסדר היום תהיות רבות על עתידה של הכלכלה העולמית.

 

נדמה כי הנושא הכלכלי, חשוב ככל שיהיה, דחק הצדה את העיסוק בשאלות בסיסיות יותר, וחשובות לא פחות: כיצד תשפיע המציאות החדשה על תמהיל הדלקים העולמי? או במילים פשוטות יותר: מה יהיו מקורות האנרגיה החלופיים בזמן של מחסור עולמי בנפט? כיצד, אם בכלל, יושפעו החשיבה והתכנון שלנו לטווח הארוך? והחשוב מכול, האם נשכיל לחפש וליישם אלטרנטיבות בנות קיימא לדלקים מתכלים ומזהמים?

 

עוד בערוץ הדעות  של ynet:

הופכים את הילדים לקלף מיקוח בידי המתגרשים / צבי טריגר

לאסור צריכת זנות - למען ש', נ' ו-י' / גילי ורון

 

להיגמל מנפט ולעבור לאנרגיה ממקורות מתחדשים  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
להיגמל מנפט ולעבור לאנרגיה ממקורות מתחדשים (צילום: AFP)

 

אם תממש מעצמת הנפט האיראנית את איומיה ואכן תחסום את מצר הורמוז, שדרכו עוברות מדי יום כ-17 מיליון חביות נפט, ייווצר מחסור עולמי של כ-20% מהצריכה העולמית הסדירה. כפי שחוזים המומחים, סביר להניח שמחסור כזה יקפיץ את מחירי הנפט, עד לכדי 150 דולרים לחבית! הדבר יגרום טלטלה רצינית לכלכלת השוק העולמי. מנהיגי העולם, ובהם גם מנהיגיה של מדינת ישראל, צריכים לראות במשבר הנוכחי נורת אזהרה גדולה לצפוי בעתיד. עליהם להשכיל ללמוד ולתכנן באופן ארוך-טווח את השימוש במקורות האנרגיה שלנו עבור הדורות הבאים. עליהם לשאוף להבטיח עבור ישראל יציבות אנרגטית, ולהפחית בהקדם את התלות המסוכנת בדלקים פוסיליים כגון נפט, שעל-פי התחזיות, יתכלו עתודותיו תוך פחות מ-40 שנה.

 

למרבה הצער, גם כאשר מתעוררת חשיבה על מציאת מקורות אנרגיה חלופיים, לימים שבהם ייגמרו עתודות הנפט, מעדיפים במשרד ראש הממשלה ובמשרד האנרגיה והמים להשקיע משאבים רבים בקידום ניסיונות להפקת נפט באופן בלתי קונבנציונלי, כדוגמת הפקת אנרגיה מפצלי שמן. כל כך הרבה "אנרגיה" מושקעת בימים אלו כדי לקדם פרויקט ניסיוני, פרויקט שלא הצליח בשום מקום אחר בעולם, שעלול לגרום נזקים סביבתיים רבים, ושללא ספק הוא איננו יעיל אנרגטית. כל זאת, רק כדי לשמר את "התלות שלנו בנפט" ולנסות לטפח עתודות, שגם הן פתרון זמני בלבד, מאחר שגם הן - מתכלות.

 

הגידול באוכלוסייה, העלייה ברמת החיים ובעקבות כך העלייה בצריכה, מעלים כולם את צריכת הנפט העולמית מדי שנה. בשל כך, הביקוש לנפט צפוי לגדול עד שנת 2030 בכ-40% נוספים. הצעד הראשון ביישום הפחתת התלות שלנו בנפט הוא המרת צריכת האנרגיה לחשמל מסולר ומזוט לצריכתה ממקורות אנרגיה מתחדשים דוגמת אנרגיית שמש ורוח, שהן מקורות אנרגיה זמינים, בטוחים ובלתי מתכלים.

 

הטכנולוגיה הרלוונטית כבר קיימת ומיושמת בכל רחבי העולם, ורק מחכה להחלטת ממשלה אמיצה שתשכיל ליישמה בפועל. מנגד, צריכת נפט לתחבורה, המהווה כשני שלישים מצריכת הנפט העולמית, דורשת פתרון מורכב ומאתגר יותר.

 

חובתם של מנהיגי ההווה לדאוג כבר היום לדורות הבאים. לכן, עליהם להשקיע בתשתיות לתחבורה ציבורית נגישה ויעילה שתאפשר את הפחתת השימוש בכלי רכב פרטיים. מאידך, יש לאפשר מעבר לכלי רכב חשמליים המונעים מאנרגית השמש, ובמקביל להשקיע בפיתוח של תחליפי נפט נוספים ובני קיימא. על ממשלת ישראל להשכיל לאמץ מדיניות ברורה ומחייבת של העדפת אנרגיות מתחדשות וירוקות לחשמל ולתחבורה, לא רק כדי לשמור על יציבות כלכלית, אלא גם כדי לצמצם משמעותית את התלות שלנו במקורות אנרגיה מזהמים ולא בטוחים, ועל מנת לא לכלות לגמרי את משאבי הטבע שלנו, ולשמר אותם גם עבור הדורות הבאים.

 

הילה קרופסקי, מנהלת קמפיין האנרגיה בגרינפיס

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחכים להחלטת ממשלה אמיצה. הילה קרופסקי
מומלצים