שתף קטע נבחר

 

מחריף המשבר בפקיסטן: כתב אישום נגד רה"מ

יוסוף רזא גילאני סירב לפתוח מחדש חקירה נגד הנשיא על מעשי שחיתות - והואשם בביזיון בית המשפט. ברקע עומד המתח ההיסטורי בין הצבא ובית המשפט לשלטון האזרחי, והעולם עוקב בדאגה אחרי יציבות המדינה המוסלמית היחידה שלה נשק גרעיני

בבית המשפט העליון של פקיסטן הוגש הבוקר (יום ב') כתב אישום נגד ראש הממשלה, יוסוף רזא גילאני, בגין ביזיון בית המשפט. זאת, משום שסירב לפתוח מחדש בחקירה נגד הנשיא, אסיף עלי זרדרי, בשל טענות ישנות לשחיתות. הגשת כתב האישום צפויה להעמיק עוד יותר את המשבר הפוליטי במדינה הגרעינית על רקע מאבקי הכוחות בין הצבא ובית המשפט העליון לשלטון האזרחי.

 

עוד חדשות מהעולם הגדול:

 

ראש הממשלה גילאני אמר כי אם הוא יורשע, הוא יאולץ להתפטר. הוא גם עלול להישלח לשישה חודשים לכלא. "אתה, מר יוסוף רזא גילאני, הפרת בכוונה את הוראות בית המשפט הזה", הטיח בו השופט נאסיר אל-מאלק שישב בראש ההרכב של שבעה שופטים שדן בנושא, "לפיכך ביזית את בית המשפט, ותעמוד לדין".

 

ראש ממשלת פקיסטן גילאני. מתיחות היסטורית בין הכוחות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראש ממשלת פקיסטן גילאני. מתיחות היסטורית בין הכוחות(צילום: AFP)

 

גילאני כפר באשמה בפני השופט, אך ההליכים בעניינו יחלו בעוד שלושה ימים כשהתביעה תציג את הראיות שברשותה. השימוע ארך פחות מחצי שעה, וגילאני עזב את בית המשפט מיד אחריו תוך שהוא מנופף בביטחון לקהל שהתאסף מחוץ לבית המשפט.

 

העימות הנוכחי בין השלטון למערכת המשפט התגלע על רקע אלפי תיקי שחיתות ישנים שנגנזו בשנת 2007 בעקבות חוק חנינה שאושר תחת שלטונו של הנשיא לשעבר מטעם השלטון הצבאי, פרבז מושארף. זרדרי נחשב למוטב העיקרי כתוצאה מהחנינה הזו והוא גם המטרה המרכזית של בית המשפט, שביטל את תוקפו של החוק ב-2009 והורה לפתוח מחדש בחקירות בתיקים שבהם הואשם הנשיא זרדרי בהלבנת כספים באמצעות חשבונות בנק שוויצריים.

 

גילאני ויועציו סירבו לבקש מהשוויצרים לפתוח מחדש את התיקים, והסבירו זאת בכך שלנשיא יש חסינות חוקתית כראש המדינה. ראש הממשלה ערער על החלטת בית המשפט להאשים אותו בביזיון בית המשפט, אולם ערעורו נדחה וסלל את הדרך להגשת כתב האישום נגדו היום.

 

מי ביקש מהאמריקנים למנוע הפיכה?

הגשת כתב האישום הבוקר מהווה כאמור הסלמה דרמטית במאבק האיתנים בין בית המשפט והצבא לבין הפוליטיקאים. הממשלה האזרחית במדינה מתמודדת בה בעת עם התקפות מילוליות קשות מצד הצבא גם בעקבות מסמך סודי שבו ביקשו לכאורה אנשי הממשלה מארה"ב לסייע להם להחליש את השפעתו של הצבא ולמנוע הפיכה בתמורה לקידום אינטרסים אמריקניים, ומצד בית המשפט העליון, שמתח ביקורת על הממשלה משום שלא יישמה תקנות שונות בשנתיים האחרונות.

 

האבטחה מחוץ לבית המשפט העליון, הבוקר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
האבטחה מחוץ לבית המשפט העליון, הבוקר(צילום: רויטרס)

 

מאז הקמתה ב-1947 מתמודדת פקיסטן עם אותה תסבוכת פוליטית-ביטחונית: צבא שאינו מוכן לסבול את העובדה שעליו לקבל הוראות מפוליטיקאים, ושביצע בעבר כבר שלוש הפיכות צבאיות, מול ממשלה שמתעקשת לשמור לעצמה את הסמכות לנהל את ענייני המדינה. הממשלה נתנה לגנרלים שליטה על מדיניות החוץ והביטחון במידה רבה, אבל ההנהגה האזרחית

וקציני הצבא מעולם לא הצליחו לגשר לגמרי על הפערים ביניהם מאז עלו זרדרי וגילאני לשלטון בשנת 2008.

 

גילאני מתח ביקורת על שיתוף הפעולה של הצבא עם החקירה בנושא המסמך שהועבר לכאורה לאמריקנים, ואמר כי המבוי הסתום הוא לא פחות מאשר בחירה בין דמוקרטיה לדיקטטורה. דבריו באו בעקבות אזהרות של הגנרלים, שזעמו על המסמך, מפני "השלכות חמורות". בעולם עוקבים כל העת בדריכות אחרי יציבות השלטון בפקיסטן, שמנסה למנוע גם התחזקות של הטליבאן, כיוון שמדובר במדינה המוסלמית היחידה בעולם שמחזיקה בנשק גרעיני ויש חשש שייפול לידי קיצונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה גילאני בבית המשפט
צילום: AFP
מומלצים