תביעה: ניסה להיגמל מעישון והפך נכה לצמיתות
מעשן שניסה להיגמל בבית החולים בילינסון קיבל כדורים וזריקות שהפכו אותו לדיכאוני ונכה לצמיתות. בית המשפט פסק לו פיצוי של 1.4 מיליון שקל, קבע כי בית החולים התרשל והגדיר את התוכנית כ"ניסוי בבני אדם", כך מדווח "ידיעות אחרונות"
מישהו מבטיח לכם גמילה מעישון בעזרת כדורים וזריקות? אולי כדאי שתקראו קודם את הסיפור הבא ורק אחר כך תקבלו החלטה.
תחילת הפרשה לפני כעשר שנים כאשר גבר, כיום בן ,52 החליט להפסיק לעשן והצטרף לתוכנית גמילה שהתקיימה במכון למחלת ריאות בבית-החולים בילינסון - שהציעה טיפול חדשני. במסגרת הגמילה הוא קיבל זריקות וכדורים אנטי-פסיכוטיים שמטרתם הייתה להקל את ההתמודדות הפיזית עם תסמיני הגמילה מניקוטין.
קראו עוד על גמילה מעישון :
זמן קצר לאחר מכן החלו הכדורים להשפיע, אבל לא בכיוון הרצוי. האיש התחיל לסבול מהתקפי חרדה ובכי, מנדודי שינה, מסחרחורות, מגלי קור וחום, מחוסר תפקוד וממצב רוח ירוד. בעקבות כך פנה לבית-חולים פסיכיאטרי ואובחן כסובל מדיכאון.
הוא תבע את בילינסון ואת קופת חולים כללית, ובית-המשפט המחוזי בירושלים קיבל את טענותיו שמצבו נגרם בשל התכשירים שקיבל בטיפול הגמילה - ובשבוע שעבר הורה לפצות אותו בסכום של 1.4 מיליון שקל בגין רשלנות של בית-החולים. השופטת תמר בזק-רפפורט קבעה שהוא סובל מנכות לצמיתות בשיעור של ,50% שנגרמה בשל תוכנית הגמילה שבה השתתף.
במהלך הדיון התברר שמדובר בטיפול גמילה שלא אושר על ידי משרד הבריאות, והשופטת כינתה אותו "ניסוי בבני אדם." "שימוש בתרופות אנטי-פסיכוטיות לצורך גמילה מעישון הוא בבחינת ניסוי רפואי בבני אדם,'' כתבה. "כאשר מוסד רפואי ציבורי מציע טיפול ניסיוני לא מאושר לציבור הרחב הוא מפר את חובת הזהירות הקונקרטית כלפי מטופליו".
האיש, אב לשלושה, סיפר בבית-המשפט שחייו נהרסו. "הפכתי לאדם דיכאוני וממורמר. אני סובל ממצבי רוח, מקשיים בריכוז, מריקנות ומחוסר מוטיבציה." השופטת כתבה בפסק הדין שהוא סובל מדיכאון ממושך, עם החרפות, שממנו הוא עתיד לסבול כל חייו.
"התובע תיאר כיצד הפך מאדם שמח לאדם ממורמר ודיכאוני. כיצד התמלאו חייו בתחושות של עצב עמוק, חוסר אונים, חוסר ביטחון, ריקנות וחרדה."
והוא מסכם את הפרשה העגומה: "אני מזועזע ומתקומם על כך שרופאים בבית-חולים ציבורי גדול ומוכר הרשו לעצמם להפוך אותי לסוג של שפן ניסיונות ובכך להביא עליי ועל משפחתי חורבן רגשי וכלכלי".
4,000 בני אדם נוספים שהשתתפו בתוכנית אומנם לא דיווחו על פגיעות נפשיות או אחרות, אך הגישו תביעה ייצוגית, ובית-המשפט הורה לפצות כל אחד מהם בסכום של 1,500 שקלים.