מסמך: כך נראה ההסכם עם מתנחלי מגרון
היישוב יועתק לגבעה סמוכה, אך הריסת מבני הקבע לא תתבצע עד שבית המשפט יכריע למי שייכת הקרקע. כמו כן מעבר המשפחות למתחם החדש ייעשה רק אחרי סיום העבודות במקום, בעוד כשנה וחצי. המנהל האזרחי צפוי להתנגד
המאבקים נגד פינוי מאחז מגרון נשאו פרי: תושבי המאחז קיבלו את הצעתו של ראש הממשלה, לפיה יועתק היישוב לגבעה סמוכה וכך יימנע פינויו, שתוכנן לשבועות הקרובים.
לקריאת המסמך המלא של הסכם מגרון לחצו כאן
כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, היישוב יועתק כשני קילומטרים, ויוקם מחדש על אדמות מדינה, ואילו המנהל האזרחי ישקול מה לעשות במבני הקבע במקום. ההסכם על כך צפוי להיחתם בימים הקרובים. המאחז מצוי כעת על קרקע שעדיין לא הוכרע מי בעליה.
על פי ההסכמות שהתגבשו, הריסת מבני הקבע לא תתבצע עד שבית המשפט יכריע למי שייכת הקרקע. כמו כן מעבר המשפחות למתחם החדש ייעשה רק אחרי סיום העבודות במקום. הממשלה התחייבה כי תוך תשעה חודשים תסיים לתכנן את בניית מבני הקבע במתחם החדש, ואז תבצע עבודות תשתיות ופיתוח במקום. לאחר מכן יוכלו תושבי המאחז לבנות את בתי הקבע שלהם שם. "שלב הפיתוח והבנייה יבוצע תוך 18 חודשים מיום סיום אישור התוכניות", נמסר.
השר בני בגין, שמייצג את הממשלה בסוגייה, הגיע לסיכומים שבעל פה במהלך הימים האחרונים יחד עם ראש המועצה האזורית בנימין, אבי רואה. כעת צפויים הצדדים לחתום על ההסכם ולאחר מכן יפנו לאישורו בבית משפט העליון.
המתנחלים צפויים להיתקל בהתנגדות המנהל האזרחי להקמת היישוב החדש באזור המדובר. גורם במנהל האזרחי הסביר: "מדובר במקום טרשי וסלעי והקמת יישוב חדש באזור זה תהיה מסובכת מבחינה הנדסית, וגם מאוד יקרה".
המשא ומתן על פינוי היישוב מרצון נמשך מזה כשנה וחצי, ובמהלכו הועלו הצעות פשרה שונות, אך המחלוקת על הריסת הבתים מנעה אפשרות להגיע לסיכום. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הפציר בתושבי מגרון לקבל את הצעת הפשרה שהוגשה להם, שנשאה מאפיינים דומים להסכם הנוכחי. "מדובר בהצעה טובה, היא לא פותרת את כל הבעיות, אך יש בכוחה לפתור את בעיית מגרון", אמר.
יריב אופנהיימר, מזכ"ל "שלום עכשיו" שהגיש עתירה לבג"ץ בדרישה לפינוי המאחז, אמר כי "פרשת מגרון מהווה הפרה בוטה של החלטת בג"ץ, שמורה על פינוי המאחז עד סוף חודש מרס השנה. הקמת התנחלות מבודדת חדשה, עמוק בלב השטחים, בעלויות של עשרות מאות מיליוני שקלים, מנוגדת לאינטרס הישראלי ונועדה לרצות מיעוט מתנחלים קיצוני וכוחני".
ואילו ראשי שדולת ארץ ישראל בכנסת, ח"כ זאב אלקין (ליכוד) וח"כ אריה אלדד (האיחוד הלאומי)ברכו על ההסכם, שלדבריהם "מהווה ניצחון הציונות, ערך ההתיישבות והשכל הישר על תאוות ההרס והחרבת ההתיישבות היהודית שהשמאל האנטי-ציוני בישראל מנסה להשליט".
ח"כ דני דנון (ליכוד) הגיב אף הוא להסכם: "תושבי מגרון הם חלוצי המאבק על ההתיישבות המודרנית, ואעשה כל שביכולתי כדי למנוע תמונות של פינוי יהודים מבתיהם. מדובר בהישג חשוב להתיישבות היהודית בארץ ישראל".