שתף קטע נבחר

"בואו נתחיל לחלום את זה יחד"

השולחן העגול שערכה תנועת הערבות בשבוע שעבר עסק הפעם בסוגיה איך בונים חברה אחת מגובשת בבאר שבע? כארבע מאות וחמישים משתתפים סביב שולחנות הציעו פתרונות אל תוך הלילה

"גוונים, תרבויות ודעות בחברה הישראלית" – הוא הנושא המרכזי בו דנו בשולחן העגול, שארגנה "תנועת הערבות", בשבוע שעבר בבאר שבע. באירוע נכחו כארבע מאות וחמישים משתתפים שמילאו עד תום את מרכז הצעירים, ביניהם תושבי באר שבע, חברי תנועות הנוער ותלמידים, חניכי המכינה הקדם צבאית "נחשון" ואזרחים רבים. הנוכחים עסקו בשאלה: איך בונים חברה אחת מגובשת בבאר שבע?

 

בפאנל סביב השולחן העגול ישבו: רוביק דנילוביץ', ראש העיר באר שבע; פרופ' אריאל פלדשטיין, המזכיר האקדמי של אוניברסיטת בן-גוריון; אמל אלסנע אלחוג', פעילה בולטת בתחום זכויות הבדואים בנגב; אורי קידר, יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת בן-גוריון; רחל אבונה-מסלה, ד"ר לביוכימיה – קלינית; ודויד פרץ – אומן, מוסיקאי וגנן תרבותי. 

 

במאי - גדי ישראלי, עורך וידאו - מיכאל ווינטראוב, מוסיקה - דויד פרץ

 

כשראש העיר, רוביק דנילוביץ' נשאל כיצד בונים בבאר שבע חברה אחת, מבני לאומים ותרבויות שונות, הוא השיב כי לדעתו המושג "כור היתוך" פשט את הרגל. "אין בידיי את המודל הנכון למה זו ערבות, או איך יוצרים אותה כאן, אבל חשוב שנמשיך ונחפש את זה. המאבק החברתי הצליח, ומוקדם למדוד את תוצאותיו. הבעיה המרכזית היא, שהמדינה שלנו בנויה על קבוצות אינטרס שמקבלות עבורנו את ההחלטות. חסר בחברה הישראלית סדר יום חברתי, שיתמוך את התהליך של מעבר ממחשבה על האינטרס של ה'אני' לדאגה ל'אנחנו', וחשוב שנפתח אותו", חתם דנילוביץ' את דבריו.

 

אמל אלסנע אלחוג' נשאלה על היחס למיעוטים בחברה הישראלית, מנקודת מבטה של אזרחית ישראלית-מוסלמית-בדואית שחיה בנגב. "כשמדברים על מיעוטים, חשוב להבין שהם מרכיבים כיום 80% מהאוכלוסייה בעולם. אם נמשיך לשחק את תפקיד הקורבן בחברה, אנו מנציחים את הדיכוי ואת האפליה. לכן, כדי לשנות את המציאות עלינו להיות גאים בזהות ובמקורות שלנו".

 

מנהלת "אג'יק" – מכון הנגב לשלום אסטרטגיות ופיתוח, פנתה לראש העיר, דנילוביץ', ואמרה "אחרי 20 שנות פעילות אינני רוצה להסתפק יותר בדו-קיום. אני רוצה שותפות אמת. יש לנו אחריות משותפת לעתיד טוב יותר לנגב, ולנעשה בחברה הישראלית. כדי שזה יקרה, חובה להציף למרכז השיח הציבורי ערכים כמו: צדק חברתי וערבות הדדית".

 

את הצד האקדמי בדיון הוסיף פרופ' אריאל פלדשטיין, המזכיר האקדמי של אוניברסיטת בן-גוריון. "תמיד היה קשה כאן, אבל ידענו לחשוב גם על האחר. כשקמת בבוקר לא חשבת רק איזה סמארטפון לקנות אלא גם על הזולת. ערך הערבות ההדדית, היה זה ששמר על עם ישראל גם בתקופות קשות, ואסור למכור אותו כל כך בזול. הילל הזקן אמר, ברגע שתשדרג את חיי האחר, חייך יהיו טובים יותר. היום אנחנו מוותרים על זה בקלות כי החומר והרכוש יותר מוחשיים. אבל אסור לנו לשכוח, כי החוסן החברתי וה'ביחד' הם הרבה יותר קיומיים". את דבריו בחר פרופ' פלדשטיין לחתום בציטוט מדברי הרצל, "כל מעשי בני אדם ראשיתם בחלום וסופם בחלום".

 

"דווקא לכם יש הכי הרבה כוח"

אסף אוחיון, עורך תוכן בתנועת הערבות ואיש מולטימדיה הדגיש שאכן כיצורים חברתיים כל אחד מאיתנו דואג מטבעו לאינטרסים הפרטיים שלו. הוא סיפר כי בחר להיות פעיל בתנועת הערבות לא ממקום של

אוטופיה, אלא דווקא מתוך צורך לשנות את המציאות. "דרך פרקטית לשינוי השיח הציבורי שמשפיעה עלינו באופן ישיר, היא באמצעות השפעה על השיח התקשורתי". הוא פנה לקהל הצעיר שמילא את האולם ואמר "דווקא לכם יש הכי הרבה כוח. כל אחד הוא תחנת שידור ויכול להחליט מה הוא משדר לחברים שלו, לבני המשפחה שלו.

 

כך נוכל להתחיל לשנות את השיח התקשורתי, ואז אותן קבוצות של בעלי אינטרסים עליהם דיברו כאן קודם, לא יוכלו להכתיב לנו יותר מה לצרוך ואיך להתנהג". בנימה אישית הוא קרא "בואו נתחיל לחלום את זה יחד, ולשדר את זה אחד לשני".

 

בתום האירוע התכנס הקהל לרב שיח סביב שולחנות עגולים שם נמשכו הדיונים עד לשעות המאוחרות של הלילה.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו גורף
באדיבות עיריית באר שבע
צילום: אביהו גורף
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים