שתף קטע נבחר

 

1.4 מיליארד דולר מדי יום לעידוד הזיהום

הממשלות בעולם הוציאו 500 מיליארד דולר ב-2010 על סבסוד שימוש בדלקים מזהמים, לעומת 66 מיליארד דולר על אנרגיות מתחדשות, כך קובע ספר חדש. את המקום הראשון תופסת איראן, שמתמחרת את הדלק לכלי רכב בחמישית ממחיר השוק

הממשלות בעולם הממשלות בעולם מוציאות כ-1.4 מיליארד דולר מדי יום על מנת לתרום לאי יציבות אקלימית בעולם, זאת בשל סבסוד השימוש בדלקי מאובנים. כך עולה מספר חדש בשם World on the Edge (עולם על הקצה) מאת לסטר בראון, יוזמת ארגון Earth Policy.

 

כאילו לא די בכך שהממשלות אינן מחשיבות במחיר הדלקים את העלות הבריאותית והסביבתית כתוצאה משריפתם - הסובסידיות הכוללות שהן מזרימות לשימוש במקורות אנרגיה שאינם מתחדשים, הגיעו בשנת 2010 לכ-500 מיליארד דולר.

 

מתוך זה סכום זה, 100 מיליארד דולר תמכו בצד של ייצור הדלקים ו-400 מיליארד דולר בצריכה. בין השאר, כ-193 מיליארד דולר הוקצו לנפט, 91 מיליארד דולר לגז טבעי ו-3 מיליארד דולר לפחם.

 

מנגד, האנרגיות המתחדשות קיבלו סובסידיות של 66 מיליארד דולר בלבד, כשני שליש מתוך זה לייצור חשמל מרוח, ביו-מסה ומקורות אחרים, וכשליש לביו-דלקים. על פי הספר, חוסר האיזון יצר במדינות רבות תחרות לא הוגנת בין הנפט והגז הטבעי לבין ייצור אנרגיה ממקורות מתחדשים.

 

איראן - מעודדת שימוש בדלק

ביטול הסובסידיות לשימוש בדלק מאובנים, מאפשר להפחית את פליטת גזי חממה. חלק מהמדינות כבר עושות זאת, דוגמת בלגיה, צרפת ויפן, שביטלו את כל הסובסידיות לפחם. בנוסף, מדינות כמו סין ואינדונזיה הפחיתו את הסובסידיות על מחיר הדלק לכלי רכב, על רקע העליות במחירי הנפט. 

 

מנגד, את הסכום הגבוה ביותר לעידוד צריכת דלק מאובנים בשנת 2010, הוציאה ממשלת איראן, שהעניקה סובסידיות בסך 81 מיליארד דולר, המהווים יותר מ-20% מהתמ"ג של המדינה. עם זאת, ועל אף שהממשלה מתמחרת את הדלק לכלי רכב בחמישית ממחיר השוק, היא הפחיתה באופן דרמטי את הסובסידיות שלה על הדלק בדצמבר 2010, כחלק מרפורמות רחבות יותר בשוק האנרגיה שלה.

 

ערב הסעודית עמדה הרחק במקום השני עם 44 מיליארד דולר. אחריהן עומדות רוסיה (39 מיליארד דולר), הודו (22 מיליארד דולר) וסין (21 מיליארד דולר). בחישוב על פי נפש, הסובסידיות של כוויית היו הגבוהות ביותר עם 2,800 דולר לתושב. איחוד האמירויות וקטאר השקיעו 2,500 דולר לאדם.

  

סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA) צופה כי ביטול הדרגתי של סובסידיות המעודדות צריכת דלקים עד שנת 2020 תוביל לקיצוץ בשימוש בנפט בסך של 3.7 מיליון חביות ליום בשנה זו. כתוצאה, פליטת גזי החממה תפחת בכ-5%, במקביל להפחתת החוב הממשלתי. על פי הסוכנות, העברת הסובסידיות לפיתוח משאבי אנרגיה נקיים, כמו רוח, שמש וגיאו-תרמיים, יעזרו לאיזון באקלים העולמי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קידוח נפט (אילוסטרציה)
צילום: shutterstock
מומלצים