מל"ג חדש: "אריאל תוכשר כאוניברסיטה"
שר החינוך גדעון סער פרסם את רשימת חברי המועצה להשכלה גבוהה החדשים, וממנה עולה שכוחן של המכללות מתחזק מאוד לעומת ירידה חדה בהשפעת האוניברסיטאות
המועצה להשכלה גבוהה עומדת בפני מהפך. אם בעבר היה היחס בין נציגי האוניברסיטאות והמכללות 12:4 לטובת האוניברסיטאות, בהרכב החדש יירשם שוויון וכל גוף ימנה 8 חברים במועצה. הרשימה, שפרסם שר החינוך גדעון סער, כוללת לראשונה גם שני נציגים למכללות הפרטיות וכן נציג למרכז האוניברסיטאי אריאל. לכן גוברות ההערכות שבכך תוכשר ההכרה במכללת אריאל כאוניברסיטה.
עוד בערוץ החדשות:
בשבוע הבא צפוי שר החינוך למנות את מליאת המל"ג החדשה, שלראשונה תורחב ותעמוד על 25 חברים, בהם חמישה נציגי ציבור, במקום 23 נציגים בעבר. להחלטה על ההרכב יש משמעות מיוחדת לנוכח העיתוי: בקיץ הקרוב אמורה לפוג ההכרה הזמנית במכללת אריאל כמרכז אוניברסיטאי ובתום חמש שנים אמורה להתקבל החלטה סופית האם המכללה תהפוך לאוניברסיטה השביעית בישראל.
מהלך שכזה מנוגד לעמדתן המסורתית של האוניברסיטאות, אך כפי שפורסם ב-ynet זוכה לתמיכתו המלאה של שר החינוך. "אין ספק שחיזוק מעמד המכללות נועד בין היתר גם להכשיר את הקמתה של האוניברסיטה החדשה", טען גורם בכיר בהשכלה הגבוהה. "נציגי המכללות הציבוריות והפרטיות מבינים היטב שמדובר בתקדים שעשוי לשרת בעתיד גם את המכללות האחרות שיבקשו להפוך לאוניברסיטה".
להלן רשימת המועמדים מהאוניברסיטאות:
- פרופ' פואד פארס, אוניברסיטת חיפה
- פרופ' יונינה אלדר, הטכניון
- פרופ' פאדיה נאסר, אוניברסיטת תל-אביב
- פרופ' חיה קלכהיים, האוניברסיטה העברית
- פרופ' משה מאור, האוניברסיטה העברית
- פרופ' צילה סינואני-שטרן, אוניברסיטת בן גוריון (בעבר, רקטור המרכז האוניברסיטאי אריאל)
- פרופ' אורה לימור, האוניברסיטה הפתוחה
- פרופ' אלה בלפר, אוניברסיטת בר אילן
רשימת המועמדים מהמכללות:
- פרופ' עזרי תרזי, בצלאל
- פרופ' רוזה אזהרי, אורט בראודה כרמיאל
- פרופ' יעקב ויה, מכללת תל חי
- פרופ' רחל בן-אליהו זהרי, המכללה האקדמית בירושלים
- ד"ר רבקה ודמני, מכללת סמינר הקיבוצים
- פרופ' אורציון ברתנא, המרכז האוניברסיטאי אריאל
- פרופ' חיים זנדברג, המכללה למינהל
- פרופ' שמואל האוזר, הקריה האקדמית אונו
גורמים באקדמיה מתחו ביקורת גם על כך שרשימת המועמדים למל"ג דלה בחוקרים בעלי שיעור קומה ומעמד אקדמי בינלאומי. גורם אחר, בכיר מאוד בהשכלה הגבוהה אמר: "בעבר המל"ג היה מורכב מחוקרים מובחרים כמו פרופ' עדה יונת ואחרים שהתוו דרך והקנו למל"ג יוקרה ומוניטין רב. הפעם נדמה שהרשימה דלה מאוד ב'כוכבים' ועקב כך קיים חשש גדול שמעמדה הציבורי והאקדמי של המל"ג ייפגע".
במכללות דווקא מרוצים מהמהפך בהרכב המועצה להשכלה גבוהה. גורם בכיר טען כי חיזוקן של המכללות "הוא תוצאה של המהפך שחל בשנים האחרונות בנוף האקדמי ולפיו מרבית הסטודנטים מעדיפים כיום את הלימודים במכללות החדשות על פני האוניברסיטאות הוותיקות והמיושנות".