נשיא סין הבא: "נסיך" חובב סרטים אמריקניים
הוא בנו של אחד ממנהיגי המפלגה הקומוניסטית המשפיעים ביותר, אשתו היא זמרת עם וסלבריטאית בזכות עצמה ובתו לומדת בארה"ב. אנשים מעטים מחוץ לסין שמעו על שי ג'ינפינג, אך אם הכול יילך כמתוכנן, הוא יתמנה ב-2013 לנשיא ארצו. הכירו אותו
חדשות נוספות מהעולם הגדול :
- נסיון פיגוע בבנגקוק: איראני פוצץ מטעני נפץ
גולת הכותרת של ביקורו בן הארבעה ימים של שי תהיה פגישתו ביום חמישי עם הנשיא האמריקני ברק אובמה בחדר הסגלגל. למרות המחלוקות הרבות בין וושינגטון לבין בייג'ינג, גורמים בממשל האמריקני רואים בביקורו של שי השקעה בבניית יחסים ארוכי טווח, ברמה האישית והמדינית, בין שתי המדינות.
במהלך פגישתם תהיה לאובמה הזדמנות ללחוץ על סין בכמה סוגיות, בהן החמרת הטיפול במתנגדי משטר, המחאה בטיבט וחוסר היציבות בסחר בין ארה"ב לבין סין. שי גם ייפגש בוושינגטון עם שר ההגנה האמריקני לאון פאנטה, והשניים ידונו בהרחבת שיתוף הפעולה בין צבאות שתי המדינות.
על הפרק בביקור בארה"ב: צפון קוריאה, איראן וסוריה
במשך רוב ביקורו בארה"ב יתלווה לשי סגן נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, שהיה אורחו בעת ביקורו בסין בחודש אוגוסט. נושאים נוספים שיעמדו על סדר היום בביקורו של סגן הנשיא הסיני: צפון קוריאה, איראן וסוריה בעקבות החלטתה של בייג'ינג להצטרף לרוסיה בשבוע שעבר ולהטיל וטו על החלטה נגד משטרו של בשאר אסד, שמדכא את בני עמו ביד קשה.
על פי רשת "סקיי" הבריטית, אנשים מעטים מחוץ לסין שמעו על שי. אך אם הכול יילך כמתוכנן, הוא יתמנה בחודש אוקטובר למזכיר הכללי של המפלגה הקומוניסטית השולטת. לאחר מכן, ככל הנראה בתחילת 2013, הוא יהפוך לנשיא סין.
שני הדורות האחרונים של המנהיגים הסינים - שעלו לשלטון לאחר הטבח בכיכר טייננמן ב-1989 - תוארו לעתים קרובות כ"טכנוקרטים אפורים", אנשי המנגנון הביורוקרטי שעשו בקפידה את דרכם למעלה תוך כדי הליכה בתלם המפלגתי.
מהנדס הכימיה והאשה ששרה במדי צבא
בשנת 2002 תהו הכותרות "מי זה הו?", לאחר שהו ג'ינטאו החליף בתפקיד המזכיר הכללי של המפלגה הקומוניסטית את הנשיא ג'יאנג זמין. הייתה זו העברת השלטון החלקה הראשונה מאז עלתה המפלגה הקומוניסטית לשלטון ב-1949.
עם זאת, יש כמה סימנים לכך ששי, מהנדס כימיה בן 58 שהחל את הקריירה הפוליטית שלו כמזכיר המפלגה בכפר נידח בסין, בנוי מחומרים אחרים. בסטנדרטים של המפלגה הקומוניסטית בסין, הוא נחשב צבעוני וכריזמטי ביותר. אשתו, פנג ליואן, היא זמרת עם שהפכה לסלבריטאית גדולה בארצה לאחר שהחלה לשיר בהופעות את ההמנון הסיני כשהיא לבושה מדי צבא. עד לא מזמן, ואולי גם כיום, היא זכתה לתהילה גדולה יותר מאשר בעלה.
למרות כניסתו הצנועה לפוליטיקה, שי נחשב במפלגתו לאחד מנסיכיה בגלל היותו בן לאחד ממנהיגיה המשפיעים ביותר, שי ג'ונגשון, גיבור מלחמה ובכיר במפלגה הקומוניסטית. בנוסף לייחוס המשפחתי, לנשיא המיועד של סין יש קשרים יוצאי דופן עם אישים בחו"ל, ואנשי עסקים ופוליטיקאים זרים שנפגשו עמו תיארו אותו כאדם מאוד אנרגטי, יעיל ורגוע.
הסרט האהוב על שי - "להציל את טוראי ראיין"
באחד מהמברקים המסווגים של מחלקת המדינה האמריקנית שהודלפו לאתר ויקיליקס סופר על ארוחת ערב שבה השתתפו השגריר האמריקני וסגן הנשיא הסיני שי.
מהמברק עלה כי שי שוחח עם הדיפלומט האמריקני על הבעיות בארצו, בהן השחיתות השלטונית, כמו גם על סרטי הקולנוע האהובים עליו - "להציל את טוראי ראיין" ו"השתולים".
שי גם סיפר לשגריר שלדעתו הסרטים האמריקניים "גדולים ואמיתיים" בהשוואה לכמה סרטים סיניים שאותם הוא כינה "מבלבלים".
עיתונאית זרה שמדווחת מבייג'ינג תיארה את שי "המנהיג המודרני הראשון של סין".
וכיאה למנהיג מודרני, בתו של שי היא סטודנטית לתואר ראשון באוניברסיטת הרווארד האמריקנית ואחת מאחיותיו חיה בקנדה. אם בעבר היו נחשבים פרטים אלה לכתם שחור עבור מנהיגי המפלגה הקומוניסטית, הרי שכיום המציאות שונה לגמרי.