שתף קטע נבחר
 

שרי האירו ביטלו פגישה עם שר האוצר היווני

בעקבות סירובם של ראשי הסיעות בפרלמנט היווני להתחייב לכך שכל צעדי הקיצוץ יתקיימו ללא קשר לתוצאות הבחירות שיתקיימו באפריל, בוטלה הפגישה בין שר האוצר היווני לשרי האוצר של מדינות האירו. האם יוון בדרך לפשיטת רגל?

האם יוון בדרך לפשיטת רגל או ליציאה מגוש האירו? שרי האוצר של מדינות האירו, שאמורים לאשר היום (ד') חבילת חילוץ נוספת ליוון מוכת החובות, בהיקף של 130 מיליארד אירו, ביטלו את הפגישה שהייתה אמורה להתקיים בינם לבין שר האוצר היווני, והודיעו כי יסתפקו בדיווח טלפוני.

 

שרי האוצר ביטלו את הפגישה בעקבות סירובם של ראשי הסיעות בפרלמנטו היווני לחתום על מסמך שבו הם מתחייבים כי כל צעדי הקיצוץ שאישר הפרלמנט יתקיימו ללא קשר לתוצאות הבחירות, שיתקיימו באפריל. כמו כן ציינו שרי האוצר של מדינות האירו כי היוונים טרם הודיעו להם כיצד הם מתכוונים לקצץ עוד 325 מיליון אירו מתקציב המדינה, לאחר שכבר אישרו חבילת קיצוצים של 3.3 מיליארד אירו.

 

ביטול הפגישה מעורר ספקות בנוגע לנכונותן של מדינות האירו להעניק סיוע ליוון וללא סיוע כזה קיים חשש שיוון תפשוט רגל בחודש הבא, כשיגיע מועד פירעון נוסף של אגרות החוב שלה. כמו כן, גוברים כעת הסיכויים שיוון תיבחר לוותר על הסיוע האירופי ולפרוש מגוש האירו. במקרה כזה, תיאלץ להתמודד לבד עם החובות אך לפחות תשמר את ריבונותה, שנפגעה קשות במשבר האחרון. 

 

הזרקורים מופנים כרגע אל אנטוניס סמארס, המועמד המוביל לראשות הממשלה. ראש הסיעה הדמוקרטית החדשה לא חתם עד כה על המסמך המאשר כי גם אם יהפוך באפריל לראש הממשלה החדש הוא יקיים את תכנית הקיצוצים שאישר הפרלמנט, שכוללת פיטורים נרחבים של עובדי מדינה והורדה של שכר המינימום ב-22%.

 

בדיונים שקדמו להצבעה בפרלמנט ביום ראשון האחרון, מתח סמארס ביקורת קשה על התכנית וטען כי היא רק תעמיק את המיתון בכלכלת יוון, שנמשך כבר 5 שנים. סמארס ציין כי במידה וייבחר, הוא ינהל משא ומתן מחודש על תנאי חבילת החילוץ מול שרי האוצר של האירו, הודעה שהוציאה את מממשלות אירופה משלוותן וגרמה לביטול הפגישה עם שר האוצר היווני. 

 

אנטוניוס סמארס תוקף את תכנית הקיצוצים בפרלמנט (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אנטוניוס סמארס תוקף את תכנית הקיצוצים בפרלמנט(צילום: EPA)

 

ב-20 במרס תצטרך ממשלת יוון לפרוע חובות בהיקף של 14.5 מיליארד אירו לרוכשי האג"ח שלה. נכון לעתה מנהלת ממשלתה מדיניות של הליכה על פי תהום: מצד אחד, יוזמת הממשלה קיצוצים נרחבים, בהתאם לדרישות גוש האירו. מצד שני, מבהירים שריה למנהיגי הגוש כי האופציה של פרישה ממנו עומדת על הפרק, אם לא תישמר זכותו הריבונית של העם היווני לנהל את ענייניו.  

 

נשיא מועצת האיחוד האירופי, הרמן ואן רומפוי, הבהיר היום כי מנהיגי הגוש יעשו כל שביכולתם כדי לשמר את המבנה הנוכחי שלו - על 17 מדינותיו. בפגישה עם מנהיגי סין בבייג'ין, אמר ואן רומפוי כי "בלב המפעל האירופי, עומדת השמירה על השלום, השגשוג והדמוקרטיה ביבשת, לכן, אין להמעיט בערכו של הרצון הפוליטי העז להגן על גוש האירו".

 

ואן רומפוי נמצא כעת בסין בניסיון לגייס את תמיכתה הפיננסית למאמצי הגוש לשמור על יציבות.  

נגיד הבנק המרכזי של סין אמר היום כי הבנק לא ימכור את יתרות האירו שלו, צעד שעלול להחליש משמעותית את המטבע האירופי, אך כל סיוע סיני נוסף יגיע במסגרת קרן המטבע הבינלאומית והקרן האירופית ליציבות פיננסית. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנות נגד מדינות האירו ביוון
צילום: EPA
ראש ממשלת יוון, לוקאס פפדמוס
צילום: AP
מומלצים