שתף קטע נבחר

חשש: עלייה במחירי העוף הטרי ומחסור בפ"ת

הסיטונאים הגדולים הפסיקו להכניס היום עוף והודו טרי לפ"ת, אלעד ואלפי מנשה, בשל דרישת העירייה לייקר את אגרת בדיקת המשאית בכניסה לעיר פי 5. בענף הלול כתבו לוועדת קדמי: אם עיריות נוספות יאמצו את המהלך, העוף בכל הארץ יתייקר לצרכן ב-100 מיליון ש' בשנה. העירייה: "הוצאות הבדיקה יקרות"

מחסור בעוף טרי בפתח-תקווה - יגרור עליית מחירים ארצית? "כבר בסוף השבוע הקרוב צפוי מחסור בעופות טריים בכל רשתות השיווק בעיר", כך טוענים סיטונאי העוף הטרי שמסרבים החל מהיום (ד') להכניס עוף לתחומי פ"ת, אלפי מנשה ואלעד. הסיבה: עיריית פ"ת החליטה להעביר לידיה את הגבייה על בדיקת המשנה של העופות השחוטים בכניסה לעיר, ותוך כדי כך ייקרה את אגרת הבדיקה מ-4.2 אג' לק"ג עוף ל-30 אג' לק"ג עוף. בערים עדיין ישווקו עופות שנשחטים בתחומן, אולם לא בטוח שאלה יספיקו ל-250 אלף תושבי הסביבה.

 

  • תושבי רעננה וכפ"ס לא מקבלים עוף

 

מרכז פורום סיטונאי העוף הטרי, אבשלום דולב, בו חברים 70% מענף הפטם בארץ (14 משחטות תעשייתיות מהגדולות בארץ, של שמונה סיטונאים גדולים), טוען כי "המהלך של עיריית פ"ת עשוי להביא לעליית מחירים של כ-100 מיליון ש' בשנה. נשלם למעלה מ-100 מיליון שקל אגרה על עוף לעומת לעומת 13.5 מיליון שקל היום. אם המהלך יתפשט לעיריות נוספות, שיראו בכך מקור רווחים קל וזמין, הדבר ייקר את העוף לצרכנים ב-60 אג' פר קילו ותגדיל את ההוצאות על עוף למשפחה ל-900 שקל בשנה. בעוד ועדת קדמי מנסה להוריד מחירים לצרכן מצד אחד, המחירים יעלו מהצד השני".

 

הצריכה שנתית לנפש של עוף בישראל עומדת על כ-42 ק"ג מעובד - בין הגבוהות בעולם. צריכה שנתית לנפש של הודים בישראל עומדת על כ-8 ק"ג מעובד. המשחטות משלמות אגרה עלך עוף טרי במשחטה ועל עוף שחוט בכניסה לערים.

 

הבדיקה מיותרת והעירייה מפרה הסכם

עוד טוען דולב כי במילא מדובר בתשלום אגרה על בדיקה מיותרת, שהצרכן כבר עכשיו משלם עליה לחינם. במסגרת הבדיקה, בודק וטרינר את הטמפ' במשאית המקוררת, וכן מוודא שתעודת המשלוח חתומה על-ידי וטרינר. במסגרת הבדיקה לא נוטלים דגימות מהמוצרים משום שהם ארוזים וכבר נבדקו במפעל. מכאן שלדידם של המגדלים, הבדיקה מיושנת ועבר זמנה. דווקא הבשר הנשחט בתוך הרשות המקומית לא עובר בדיקת משנה, למרות שהוא נשחט במשחטות קטנות יותר ופחות מפוקחות. 

  

עיריית פ"ת הכריזה על המהלך בינואר, ומאז סיטונאי העוף הטרי מנסים למנוע אותו באמצעות התכתבויות משפטיות.לאחרונה הודיעה העירייה למשווקים הסיטונאים שעד יום רביעי 15 בפברואר לא ישלמו תוספת של 30 אג' לק"ג עוף טרי עבור בדיקות המשנה של חודש ינואר, לא יורשו המשווקים להפיץ מוצרי עוף והודו טריים למרחב העירוני של העיר.

 

הסיטונאים טוענים שעיריית פ"ת הפרה הסכם: כבר 22 שנה שהעירייה חתומה על הסכם וולנטרי של השלטון המקומי עם מועצת הלול והשירותים הווטרינריים, לפיו מועצת הלול גובה את אגרת בדיקות המשנה בכניסה לערים ומחלקת אותה לעיריות לפי גודלן. גובה האגרה השתנה עם השנים וכעת הוא עומד על 4.2 אג' לק"ג. בעירייה טוענים מנגד: מצאנו חוק עזר עירוני שמאפשר לנו לגבות את האגרה ולהגדיל אותה ל-30 אג לק"ג.

 

במכתב שכתב מנכ"ל המועצה לענף הלול שמואל (מולי) לוויט למנכ"ל משרד התמ"ת, שרון קדמי טען: "אין לי ספק שבעקבות העיריות הללו ילכו בהמשך גם עיריות נוספות, שרואות בבדיקרות המשנה פוטנציאל לגביית כספים עבורן, אולם מצד שני, אין ספק שגבייה זו תועמס על המחיר לצרכן ותביא לייקור משמעותי (ולא מוצדק) של בשר העוף".

  

מהלך דומה של העברת הגבייה לעירייה וייקור העמלה נערך לפני שנה וחצי בעיריות כפ"ס ורעננה, אולם עיריות אלה אינן חתומות על ההסכם הוולנטרי. שם הסיפור נסתיים בניצחון העירייה: הוחלט שהסיטונאים יעבירו את העופות למרלוגים (מרכזים לוגיסטיים) של רשתות השיווק ואלה ישלמו לעירייה. מנכ"ל עיריית רעננה, עבר לאחרונה למנכ"ל את עיריית פ"ת, והסיטונאים חוששים שהוא מנסה ליזום מהלך דומה בפ"ת.

 

כל זאת, למרות שלאחרונה מתגבשת הצעת חוק ממשלתית שתסדיר את הפיקוח על מוצרים מהחי, בהתבסס על תשתית ההסכם הוולנטרי. המועצה העליונה למזון, המאגדת את כל משרדי הממשלה העוסקים באספקת מזון לאוכלוסיית ישראל, החליטה לאמץ מודל ללא בדיקות משנה, כפי שנהוג בחו"ל.

 

עיריית פ"ת: לא ניכנע לאיומים"

מעיריית פ"ת נמסר בתגובה: "מאז ומעולם משולמים דמי בדיקות משנה של מוצרים מן החי. הדבר נעשה באמצעות השלטון המקומי, אשר העביר אלינו תשלום חלקי מהתשלום שנגבה מהחברות השונות. במקביל, יש לציין שקיים חוק עזר בעיריית פ"ת, שלא יושם, בשל תהליכי עדכון שעברו בשנים האחרונות מחד ועקב הסכמים שהיו עם השלטון המקומי ומועצת הלול, מאידך.

  

"כאשר הסתבר שהוצאות הטיפול בבדיקות המשנה של עיריית פ"ת הינן שלא ביחס ישיר להכנסות, הוחלט לאחר בדיקה משפטית ובהתראה מראש לשלטון המקומי וחברות הבשר, שהחל מ-1 בינואר 2012, התשלום יועבר ישירות לרשות המקומית, על-פי הקבוע בחוק העזר, היינו 30 אג' לקילו עוף טרי וקפוא, כך גם נעשה בשנים האחרונות בכפר סבא ורעננה.

 .  

"בסוף ינואר 2012, עת הגיע מועד התשלום, היו מספר חברות כמו, תנובה וטנא עוף, שמסרו כי לא ישלמו בהתאם. לאחר שקיבלו ארכה עד מחצית חודש פברואר ולא שילמו, הופסקה לאותן חברות הבדיקה והן אינן מורשות להכניס בשר לעיר. עיריית פ"ת אינה מונעת הכנסת עופות לתחומה לקראת שבת, אך תנקוט בכל האמצעים על פי חוק ולא תירתע לגילויי הבריונות, האיומים וההפחדה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
עוף טרי. אין כניסה לפתח-תקווה
צילום: index open
מומלצים