פרשת התאומים: 'אולי לעולם לא נדע מה קרה שם'
כחודש עבר מאז שהתאומים הגיעו לבית החולים, וכתב אישום עדיין אין. "מבחינה תקשורתית, המשטרה לא תוכל לסגור את התיק", מעריך חוקר לשעבר. איך תסתיים הפרשה העגומה?
"אם לא יוגש כתב אישום בפרשת התאומים, זאת תהיה פגיעה קשה ביוקרה של המשטרה", כך אומר גורם משטרתי בשיחה עם ynet, על רקע ההקלות המתרחבות והולכות בתנאי מעצרם של האב והאם, החשודים בהריגת בנם התינוק והתעללות בו ובאחותו התאומה. גורמים משפטיים ומשטרתיים אחרים הבקיאים בחקירות מסוג זה מעריכים כי בסופו של דבר לא יוגש כתב אישום נגד ההורים, מאחר שאין לחוקרים תשתית ראייתית מספקת.
שלשום הוארך בשבוע מעצר הבית של האבא, החשוד המרכזי, אך עם זאת התקבלה שורה של הקלות נוספות בתנאי מעצרו: לראשונה הוא יוכל להיפגש עם אשתו ועם קרובי משפחה אחרים והפיקוח יוסר ממנו. האם, שעדיין מוגדרת חשודה, כבר איננה במעצר בית.
אז לאן הולכת פרשת התאומים? החוקרים משוכנעים כי ההורים או אחד מהם אחראים לטלטול הילדים ולפגיעה הקשה בהם, אבל לא מצליחים להשיג עוד ראיות. עד כה השקיעה המשטרה מאמצים אדירים בחקירה, ואף השתמשה בשיטות לא שגרתיות בלשון עדינה, כולל חקירת האב על קבר בנו, דקות לאחר סיום השבעה.
סנ"צ בדימוס, עו"ד יאיר רגב, ששימש במשך כ-30 שנה בתפקידי חקירות רבים במשטרה, מטיל ספק בסיכויים של המשטרה להביא את התיק לכתב אישום. "לדעתי המשטרה לא הצליחה לדובב את ההורים לספר מה אירע שם", הוא טוען. "כשלא מצליחים לגבש כתב אישום, המתח של החקירה יורד והסיכוי לכך נחלש עוד יותר. כנראה שזה מה שקורה כאן.
"מניסיוני, כאשר אין ראייה ישירה שקושרת בן החבלות בתינוק לבין מי שגרם להן בפועל, מתגלה קושי להוכיח את ההאשמה של ההורים או אחד מהם ברמה מספקת במשפט הפלילי - שהיא מעבר לכל ספק סביר. גם אם ההורים לכאורה ביצעו פעולות של שיבוש חקירה, זה עדיין לא מספיק כאשר חסרות ראיות".
רגב מעריך כי "מבחינה תקשורתית-ציבורית המשטרה לא תוכל לסגור את התיק, אלא תנסה להמשיך בכל דרך לאסוף ראיות".
חוות הדעת הרפואית נתונה לפרשנות
במהלך ינואר הגיעו התאומים במצב קשה ליחידה לטיפול נמרץ בבית החולים שיבא. מלכתחילה הוגדר מצבו של התינוק "קריטי", ואילו מצב אחותו הוגדר "יציב". כבר עם הגיעם עלה חשד להתעללות, אך לא נשללה האפשרות כי מצבם נגרם כתוצאה מחיידק או ממחלה נדירה. בית החולים הודיע כי הממצאים הגופניים נגרמו "בסבירות גבוהה כתוצאה מחבלה, כאשר המנגנון הסביר ביותר לממצאים הרפואיים הוא אפשרות של טלטול התינוקות". לאחר מותו של הבן, שונה החשד נגד ההורים להריגה.
מאז ידעה הפרשה הסתעפויות שונות. מעצר ההורים הוארך, לאחר מכן שוחררה האם למעצר בית ואחריה גם האב. טענות לכאן או לכאן בנוגע לממצאים מפלילים עלו או הופרכו, אך הראיות שנאספו לא הבשילו לכתב אישום.
כתבות נוספות בערוץ החדשות של Ynet:
- חשש: איראן וחיזבאללה יתקפו יהודים בארה"ב
- צה"ל תקף בעזה בתגובה לירי, ארבעה נפצעו
- החוק של רגב: קידום "משרות אמון" או "ג'ובים"?
- יריית הפתיחה של הסערה: החרמון מתכסה בשלג
"החוקרים שמו את יהבם על חוות דעת פתולוגית כעל ראייה מרכזית בתיק, אולם חוות הדעת הזאת נמצאה נתונה לפרשנויות שונות", אומר עו"ד רונן רוזנבלום, לשעבר קצין חקירות ביאחב"ל ותובע משטרתי, שמעריך שלא יוגש כתב אישום. "החוקרים פנו לדרך של איסוף ראיות ישירות, כלומר - לנסות להוציא מההורים הודאה או הפללה של אחד מהם. הם פנו לדרך הזאת בלית ברירה.
"מאחר שההורים לא נשברו, קשה לי להאמין שעל רקע התשתית הראייתית הבעייתית הזאת יהיה ניתן לגבש כתב אישום בהגדרת הריגה והתעללות. החוליה הקריטית - לקשור בין החבלה לפעולת ההורים - לא צלחה. אם בשלב המעצר המלא, שהוא השלב המכריע, לא הצליחו לגבש תשתית ראייתית, אז המשטרה בבעיה. ואסור לשכוח: יכול להיות שבלתי אפשרי להוכיח את אחריות ההורים מאחר שגורם המוות אכן היה חיצוני".
"אולי לעולם לא נדע מה אירע שם"
גורם אחר הבקיא בפרטי הפרשה ספקן גם הוא לגבי הסיכוי לכתב אישום נגד ההורים: "משהו מסריח כנראה אירע שם, אבל אין הוכחות ישירות שקושרות את ההורים לכך. אולי לעולם לא נדע מה אירע שם".
בינתיים החקירה נראית תקועה, אבל במשטרה טוענים שהיא נמשכת. מאחר שמדובר בהאשמות חמורות,
מי שתחליט בסוף אם יוגש כתב אישום או אם לאו תהיה הפרקליטות ולא המשטרה, ובתיק כבר מעורב פרקליט מלווה. על פי הערכות שונות ייתכן שהחלטה בדבר הגשת כתב אישום או סגירת התיק תתקבל רק בעוד שבועות או חודשים, לאחר שיתקבלו חוות דעת רפואיות נוספות.
בני משפחה של ההורים טוענים שבמהלך השבוע האחרון החקירה נעצרה למעשה, ומזה כמה ימים האב לא זומן לחקירה. "אני מקווה שהמשטרה תרד כבר מהעץ שלה", אמר אחד מהם.
עו"ד ציון אמיר, המייצג את ההורים, נשאר זהיר יותר: "אני מניח לפי שעה שהפרקליטות תשקוד על הממצאים שנאספו במהלך החקירה. אני משוכנע שיתקבלו החלטות נכונות ובכך בעצם יאמצו את עמדתם של ההורים שכופרים בחשדות שיוחסו להם".
במשטרה סירבו להתייחס לדברים. ממשרד המשפטים נמסר: "התיק עדיין נמצא בחקירת המשטרה".