ארה"ב: איראן מנסה להסיח את הדעת מהסנקציות
הבית הלבן כינה את הצהרות טהרן על הישגיה הגרעיניים "צעדים מתריסים". הוא האשים אותה בהתגרות שנועדה להסיט את תשומת הלב מהנזק שגורמים לה העיצומים הבינ"ל. דניס רוס: איראן מתרברבת אבל מחפשת מוצא
כותרות אחרונות מאיראן:
אחמדינג'אד הורה: "עוד 4 כורים לחקר הסרטן"
אחמדינג'אד בכור: "3,000 צנטריפוגות חדשות"
גנץ: איראן במירוץ חימוש, נערכים לכל אתגר
מוקדם יותר ביקר אחמדינג'אד בכור הגרעיני בטהרן והציג לבני עמו - ולעולם כולו - את הישגי ארצו בתחום הגרעין.
כשהוא לבוש חלוק לבן קיבל הנשיא הסברים מפי המדענים וצפה בהם מטעינים מוטות דלק מתוצרת איראנית בליבת הכור. בשידור חי בטלוויזיה האיראנית חשף הנשיא את המוטות והצהיר כי במתקן הגרעיני בנתנז פועלות כעת 3,000 סרכזות משופרות, בנוסף ל-6,000 שפעלו בו קודם.
במקביל לביקורו של הנשיא בכור בטהרן, שידרה הטלוויזיה גם תמונות מהמתקן להעשרת אורניום בנתנז, בשיטת המסך המפוצל. בשידור הוצג מה שנראה כחדר הבקרה של המתקן שבו מעשירה איראן אורניום באמצעות אלפי סרכזות. בחדר הבקרה הייתה תלויה תמונה של מוסטפה אחמדי רושן, סגן מנהל המתקן, שחוסל בחודש שעבר במרכז טהרן.
זמן קצר אחר כך הודיעה הטלוויזיה הממלכתית כי אחמדינג'אד הורה להתחיל בבניית ארבעה כורים גרעיניים לצורכי מחקר הסרטן. "בהתאם לצורכי המדינה, הכורים ייבנו בארבעה מקומות שונים כדי להבטיח את האיזוטופים הרדיואקטיביים שהמדינה זקוקה להם למען חולי הסרטן באיראן", אמר אחמדינג'אד.
עוד דווח היום כי איראן שוקלת לצמצם את ייבוא הנפט לשש מדינות באירופה, בתגובה לחרם הנפט שהטיל עליה האיחוד האירופי. קרני כינה את הכרזותיה של איראן "צעדים מתריסים".
שר הביטחון אהוד ברק נפגש היום בטוקיו עם ראש הממשלה היפני, יושיהיקו נודה, שהזהיר אותו מפני תקיפה ישראלית באיראן. סוכנות הידיעות היפנית "קיודו" דיווחה כי נודה אמר לברק שתקיפה עלולה להיות "מסוכנת ביותר" שכן היא "תביא להסלמה".
"איראן מחפשת מוצא"
במאמר שהתפרסם היום ב"ניו יורק טיימס", טען דניס רוס, יועצו לשעבר לענייני המזרח התיכון של הנשיא ברק אובמה, כי " אם מתעלמים מההתרברבות של טהרן, יש סימנים שהיא מחפשת מוצא".
רוס כתב כי איראן מבודדת מתמיד וכי "משטר אובמה יצר מצב שבו לדיפלומטיה יש סיכוי להצליח".
בנוגע לאפשרות של תקיפה ישראלית באיראן, כתב רוס: "ישראל חוששת שהיא תאבד את האופציה הצבאית וייתכן שהיא מסתייגת מהמתנה לפירות הדיפלומטיה. אבל לצד זאת, מנהיגים ישראליים, בהם בנימין נתניהו, קוראים בעקביות ל'סנקציות משתקות' והדבר משקף את אמונתם שניתן לשנות את התנהגותה של איראן באמצעות לחץ מספיק. משמעות העובדה שסנקציות כאלה הוטלו לבסוף היא שישראל נכונה יותר לתת להן ולמתקפה הדיפלומטית הקשורה אליהן סיכוי לעבוד. וכך עליה לעשות".
נראה כי דבריו של רוס עולים בקנה אחד עם העובדה שלצד הצהרותיה הלוחמניות, שיגרה טהרן מכתב לאיחוד האירופי בו הביעה מוכנות למשא ומתן בנושא הגרעין. לשכתה של שרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון, אישרה כי המכתב התקבל.
Read this article in English