שתף קטע נבחר
 

מהן זכויות העובד ביציאה לחופשה ללא תשלום?

הוצאת עובדים לחופשות מרוכזות בתשלום היא תופעה מוכרת ונהוגה במשק הישראלי. לעומת זאת, הוצאת עובדים לחופשה ללא תשלום מקבלת תנופה בעיקר בעתות משבר. כל מה שאתם צריכים לדעת לפני שאתם יוצאים לחל"ת

עובדים רבים יוצאים לחופשה ללא תשלום, אך לא תמיד ידוע להם מה הדבר אומר. מה כדאי לכל עובד לדעת בטרם ייצא או יוציאו אותו לחופשה שכזו?

 

 

מהי "חופשה ללא תשלום" ומה משמעותה? 

חופשה ללא תשלום (חל"ת), הינה חופשה במהלכה העובד לא מבצע עבור מעסיקו כל עבודה, אולם בניגוד לחופשה השנתית במהלכה הוא מקבל שכר כרגיל - בחל"ת הוא לא מקבל כל תשלום. יש להדגיש כי בניגוד לחופשה רגילה אותה יכול המעביד "לכפות" על עובדיו, אין ביכולתו של המעביד להכריח עובד לצאת לחל"ת, אלא אם נקבע אחרת בחוק, בהסכם קיבוצי החל על הצדדים או בהסכמת העובד.

 

משמעותה המעשית של חופשה ללא תשלום – בין אם על פי חוק (כגון עובדת שמאריכה את חופשת הלידה שלה) או בהסכמת הצדדים לחוזה העבודה – הינה "השעיה" של יחסי העבודה בין העובד למעבידו. יחסי העבודה בין הצדדים לא מסתיימים אלא ממשיכים להתקיים, תוך שמירת הזכויות הקיימות לעובד בכל הנוגע לוותק בעבודה כגון פיצויי פיטורים, דמי הבראה, דמי מחלה וכיו"ב.

 

עם זאת, בניגוד לחופשה בתשלום, במהלך תקופת חל"ת אין העובד צובר ותק נוסף לצורך חישוב זכויותיו השונות. הזכויות כפי שהיו לו ערב החל"ת מוקפאות - ומופשרות כאשר מסתיימת החופשה.

 

עד כמה תופעת החל"ת נפוצה בדרך כלל

הוצאת עובדים לחופשות מרוכזות בתשלום בחגים או בחודשי הקיץ היא תופעה מוכרת ונהוגה במשק הישראלי. לעומת זאת, הוצאת עובדים לחופשה ללא תשלום אינה שכיחה בזמנים רגילים, אך מקבלת תנופה בתקופות משבר.

 

כך, למשל, בעת האינתיפאדה כשענף התיירות נקלע למשבר, הוסכם בין התאחדות המלונות לבין ההסתדרות על הוצאת חלק מעובדי ענף המלונאות לחל"ת של מספר חודשים. במהלך החל"ת, שהיה אז באישור המדינה, היו העובדים זכאים לתשלומי דמי אבטלה מהמוסד לביטוח לאומי. במהלך מבצע עופרת יצוקה נדונה אפשרות כזו בין ההסתדרות והתאחדות תעשיינים, אולם לא הבשילה לידי הסכם.

 

לרוב, החלטת מעביד להוצאת עובדים לחל"ת היא האופציה האחרונה שעומדת בפניו לצמצום הוצאות והתאמת כוח האדם להיקף העבודה, טרם החלטה על פיטורי עובדים.

 

האם עובד שהוצא לחל"ת יכול להתפטר בדין מפוטר?

בית הדין הארצי לעבודה התייחס בעבר למשמעות של הוצאת עובד לחל"ת בלתי מוגבלת בזמן (או מוגבלת לפרק זמן שהוא בלתי סביר), ללא הסמכה מפורשת בחוק, בהסכם קיבוצי או בחוזה אישי. בית הדין קבע כי הוצאת עובד לחופשה כזו מהווה לכל הפחות הרעה מוחשית בתנאי העבודה, המאפשרת לעובד להתפטר בדין מפוטר. לפי הגישה המחמירה, חופשה שכזו אף מהווה אקט של פיטורים.

 

כך, לדוגמא, עובדת חברת כוח אדם שהוצבה לעבודה אצל לקוח, הוצאה לחל"ת למשך חודשיים וחצי עקב שביתה שהתרחשה אצל אותו לקוח, ובמועד סיום השביתה לא נענתה לדרישת מעבידה לחזור לעבודתה - ואף תבעה לקבל פיצויי פיטורים וזכויות נוספות כמפוטרת. בית הדין קבע ברוב דעות כי."אין לומר שניתן להוציא עובד לחופשה כפויה ללא תשלום. ברגע שמעסיק מודיע לעובד כי אין לו עבודה עבורו, זכאי העובד לפיצויי פיטורין וזכויות אחרות כמפוטר'".

 

מה לעשות כשמבקשים להוציא אותך לחל"ת?

אם עומדים לרשות העובד ימי חופשה צבורים, עליו לסכם תחילה עם המעסיק על ניצולם. ייתכן שעד למועד חזרתו של העובד מהחופשה יחול שינוי בנסיבות בגינן החליט המעסיק להוציאו לחל"ת, ולא יהיה צורך בכך.

 

אם אין ברשות העובד ימי חופשה, עליו להתנות את הסכמתו ליציאה לחל"ת, בכך שתקופת החל"ת כן תיחשב לצורך חישוב זכויות סוציאליות התלויות בוותק, ובכל מקרה לקצוב אותה לפרק זמן קצר ומוגבל.

 

אם העובד לא מסכים לצאת לחל"ת, עליו להביע בפני מעסיקו התנגדות לכך בכתב. אם המעסיק לא ישנה את הוראתו למרות מחאתו של העובד - האחרון יוכל לתבוע שכר בגין ימי החל"ת הכפויים.

 

האם קיימת תקופה מקסימלית שניתן להוציא עובד לחל"ת?

כאשר קיימות הוראות בדבר אורך החל"ת בחוק או בהסכם - יש לפעול לפיהן. אם לא נקבעה תקופה מקסימלית לחל"ת, אורך החל"ת צריך להיות סביר, בהתאם לנסיבות העניין. ראוי גם שיקבע פרק זמן קצוב לחל"ת, שאחריו יבחן שוב הצורך בו.

 

הכותבת היא שותפה במשרד רובין שמואלביץ', המתמחה בדיני עבודה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אין ביכולתו של המעביד להכריח עובד לצאת לחל"ת
צילום: shutterstock
עו"ד דפנה שמואלביץ
צילום: שלף הבר
מומלצים