הברזת מהשיעור? המורה יודיע להורים בסמארטפון
מחקר חדש חשף כי 75% מהמורים שבתי הספר שלהם השתתפו בפיילוט למעקב אחר התלמידים, השתמשו בטלפונים חכמים. מנהל: "עכשיו אני שולף נתונים מהאייפון". עורכת המחקר: "חבל שלמורים אסור לעשות שימוש בנייד בשיעור"
תלמידים רבים עושים מדי יום שימוש בטכנולוגיה מתקדמת, אולם כעת מתברר כי גם המורים הינם שותפים מלאים לחידושים שמציעה המאה ה-21. מחקר חדש שהוצג היום (ה') בכנס "צ'ייס" של האוניברסיטה הפתוחה מגלה כי 75% מהמורים שבתי הספר שלהם השתתפו בפיילוט למעקב אחר ביצועי תלמידיהם, עשו שימוש בטלפונים ניידים חכמים (סמארטפונים). מורים אלה עדכנו "בזמן אמת" על ציוני תלמידים, היעדרויות ושיעורי הבית.
עוד חדשות ב-ynet:
יאיר לפיד: ש"ס מסובבת את המדינה על האצבע
פוצץ המו"מ על הרכבת. עיני: השר כץ יצר משבר
במסגרת תוכנית משו"ב (מיידיות, שקיפות ובקרה), מחויבים המורים להזין מדי יום במחשב נתונים בנוגע להישגי התלמידים, נוכחות בשיעורים, הערות משמעת, ציונים לשבח ועוד. מדובר במערכת אשר פתוחה לכלל הצוותים החינוכיים, ההורים והתלמידים. מטרת התוכנית היא לאפשר מעקב מדויק ויום יומי אחר כל תלמיד.
עורכות המחקר, ד"ר אינה בלאו מהחוג לחינוך ופסיכולוגיה באוניברסיטה הפתוחה וד"ר מירה המאירי ממכללת אורנים לחינוך, טוענות שהמעקב הנוכחי הוא מסורבל. לדבריהן, רוב המורים אינם נגישים למחשבים ולכן הם נאלצים להזין תחילה את הנתונים ליומן הכיתה המסורתי ורק כאשר הם מתפנים בהפסקות או בתום יום הלימודים, הנתונים מוזנים למחשב. עורכות המחקר סבורות כי הממצאים מצביעים על כך שמשרד החינוך צריך להתייחס לסמארטפונים כאל "המחשב הבא" ולעודד שימוש של מורים במערכת הסלולארית.
עם זאת, לפני כשנה פותחה אפליקציה חדשה שאפשרה לעדכן את המשו"ב מטלפונים ניידים בפתיחת כל שיעור וזאת כדי להנגיש את הנתונים "בזמן אמת". כך, בכל רגע נתון, ההורים או הצוותים החינוכיים יכולים לדעת מהו נושא השיעור ואילו תלמידים נעדרים. הפיילוט למעקב אחר ביצועי התלמידים כלל 429 בתי ספר מרחבי הארץ. מניתוח הכניסות לאפליקציה החדשה עולה כי צוותי ההוראה ב-160 מבתי הספר(37.3%) שהשתתפו בפיילוט עשו שימוש מרבי ויום יומי בסמארטפונים, וזאת לעומת צוותי ההוראה ב-161 בתי ספר (37.5%) שבהם השימוש היה מועט יותר. ב-108 בתי ספר (25.2%) לא עשו צוותי ההוראה שימוש באפליקציה.
במחקר הוצג ציטוט של אחד המנהלים שאמר: "זה פשוט נהדר! אני מסוגל כעת להתחבר למשו"ב בכל רגע נתון דרך האייפון ולשלוף מיד את הנתונים הרלוונטיים לגבי כל תלמיד". מניתוח הממצאים עלה עוד כי אמהות הסתייעו יותר מאבות במשו"ב הסלולארי. לדברי ד"ר בלאו, "ממצאי המחקר מטילים ספק בגישה הרווחת כיום בחלק ניכר מבתי הספר שלפיה אסור למורים לעשות שימוש בסלולארי במהלך השיעורים. האפשרות להזין נתונים מסלולארי בזמן אמת מעידה על קדמה טכנולוגית ומשקפת תמונה זמינה להורים על הנעשה בבית הספר ויכולה לפנות את זמנם של המורים בהפסקות ובשעות הפנאי לעשייה חינוכית אחרת".