שתף קטע נבחר

 

המערב בדרך למו"מ: 'סימנים שטהרן מוכנה לדבר'

האם אחרי כל הסנקציות והאיומים על תקיפה איראן מוכנה סוף סוף לדון עם המערב ברצינות בתוכנית הגרעין? בארה"ב ובאיחוד האירופי הולכים ומשתכנעים שכן. קלינטון ואשטון: "בחנו את הזמנת איראן למו"מ. אופטימיות זהירה שהיא אכן מתכוונת לכך"

אחרי הסנקציות, האיומים והדיבורים על תקיפה - האם הצדדים חוזרים לשולחן? ארצות הברית והאיחוד האירופי הביעו הערב (יום ו') אופטימיות זהירה בנוגע לאפשרות שאיראן מעוניינת לשוב למשא ומתן עם המעצמות, אך הדגישו כי כל סבב חדש של משא ומתן חייב להתמקד בראש ובראשונה בנושא תוכנית הגרעין.

 

עוד חדשות ב-ynet:

 

מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, ושרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון, אמרו לכתבים בוושינגטון כי המכתב שהעבירה טהרן לאשטון, ושבו הביעה נכונות לחדש ברצינות את המשא ומתן עם המערב, הוא צעד חשוב קדימה.

 

"אנחנו חושבים שזהו צעד חשוב ומקדמים את המכתב בברכה", אמרה קלינטון במסיבת עיתונאים משותפת עם אשטון. היא הדגישה כי המעצמות עדיין בוחנות את תגובתן הרשמית להצעת טהרן. עם זאת, דבריה נשמעו שונים מדברי הביקורת והפקפוק שנוהגים בדרך כלל במערב להשמיע כלפי טענות איראן.

 

נשיא איראן אחמדינג'אד בוחן את הישגיו האחרונים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נשיא איראן אחמדינג'אד בוחן את הישגיו האחרונים(צילום: EPA)

 

אשטון, שאמונה על הקשר עם איראן בשם שש המעצמות - ארה"ב, בריטניה, צרפת, רוסיה, סין וגרמניה - אמרה כי מהמכתב עולה "סיכוי פוטנציאלי שאיראן עשויה להיות מוכנה להיכנס למשא ומתן".

 

במכתב ששלחה איראן לאשטון, ושסוכנות הידיעות רויטרס פרסמה אתמול את תוכנו, הציעה טהרן לחדש את השיחות שהוקפאו זה מכבר, וכתבה כי יש לה "יוזמות חדשות" להביא לשולחן השיחות. עם זאת בתקציר של המכתב לא הוצגו הצעות ספציפיות, וכך ממשיכה לרחף השאלה סביב נכונותה האמיתית של טהרן להיכנס למשא ומתן משמעותי בנוגע לתוכנית הגרעין שלה.

 

קלינטון מצדה אמרה כי מהמכתב נראה שאיראן "מכירה" בתנאי שהציב המערב בשנים האחרונות, לפיו יש לדון במשא ומתן בראש ובראשונה בתוכנית הגרעין, ו"מקבלת אותו".

 

"גרדיאן": גורמים בממשל משתכנעים שתקיפה בלתי נמנעת

"אנחנו חייבים לקבל ערבויות לכך שאם נקבל החלטה להתקדם, נראה מאמץ משמעותי מצד איראן לבוא לשולחן ולעבוד עד

שנגיע לתוצאה שבמסגרתה איראן תשוב למלא את מחויבויותיה הבינלאומיות", הדגישה קלינטון.

 

הודעת ארה"ב והאיחוד האירופי באה דווקא בסופו של שבוע שבו יצאה איראן בהתרסה נוספת נגד המערב, כחלק מהניסיון שלה לשכנע אותו כי הסנקציות המוטלות עליה אינן מרפות את ידיה בכל הקשור לתוכנית הגרעין. שלשום, בשידור ישיר בתקשורת הממלכתית באיראן, הודיע נשיאה מחמוד אחמדינג'אד על תחילת השימוש ב-3,000 צנטריפוגות חדשות ומתקדמות בכור בנתנז.

 

ובתוך כך, העיתון הבריטי "גרדיאן" דיווח הערב כי גורמים רשמיים באזורי השפעה חשובים בממשל אובמה הופכים יותר

ויותר משוכנעים שהסנקציות לא ירתיעו את טהרן מהמשך הניסיון שלה לפתח נשק גרעיני, ומעריכים כי לארה"ב לא תישאר ברירה אלא לתקוף באיראן או לצפות בישראל עושה זאת.

 

לפי הדיווח, הדעה שהסנקציות נועדו לכישלון ושהשימוש העיקרי בהן כרגע הוא לצורך דחיית פעולה צבאית ישראלית, הופכת יותר ויותר רווחת גם במשרד ההגנה ובמחלקת המדינה של ארצות הברית. "הבעיה היא שהחבר'ה האלה בטהרן מתנהגים כאילו הסנקציות לא משנות, כאילו הכלכלה שלהם לא קורסת, כאילו ישראל לא עומדת לעשות כלום", אמר לעיתון גורם אמריקני רשמי הבקיא בענייני המדיניות בכל הנוגע למזרח התיכון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הילרי קלינטון. המערב עדיין רוצה ערבויות
צילום: EPA
מומלצים