"רק" 35 גברים גרושים מתאבדים מדי שנה
הנתון הזה, שנחשף בדיון בכנסת, מקפל בחובו את התוצאות של "חזקת הגיל הרך". במלחמה הזו היו רק מנצחות
"רק 35 גברים גרושים מתאבדים מדי שנה", קבעה פרופ' למשפטים מאוניברסיטת בר אילן, בדיון שנערך לפני עשרה ימים בכנסת בנושא האחריות ההורית בגירושין, בעקבות אימוץ דו"ח שניט. נו, אז מה? זה לא 150 גברים, רק 35. הסבל הנורא שעוברים גברים נורמטיביים, הכרוך בניתוק מילדיהם, תשלומי מזונות ללא כל קשר לשכרם, תלונות שווא ועוד מכריע אותם.
בדיון מוטה מגדרית, בהתאם לאג'נדה שאותה מייצגים יושבי ראש הוועדה הנכבדים, הופיעו נשות אקדמיה ושופטת, רהוטות, מייצגות הפמיניזם לכאורה. מולן הופיעו אבות דוויים ממאבק, בהם הצליפו שני יושבי ראש הוועדה לזכויות הילד ויו"ר הוועדה לקידום מעמד האשה. הם אולי לא היו אנשי אקדמיה מזהירים, לא היה כל ברק בדבריהם, רק אמת, האמת של אבות הנלחמים על זכות בסיסית לטפל בילדיהם.
עוד בערוץ הדעות של ynet:
משלמים בוטנים, מקבלים קופים. עבדי הפריפריה / אבישג רגר
רישיון לזנות - על זה לא חשבו בכנסת / אסף הרדוף
פרופ' דן שניט הבהיר בדיון, כי ממחקרים של עשרות שנים עולה, שטובתם הברורה של הילדים, היא לגדול ולהיות מטופל על-ידי שני הוריהם. הורות משותפת מדמה אצל הילדים תחושה הדומה ביותר למצב בו ההורים היו נשואים. זאת בניגוד למצב בו נקבעת משמורת יחידה על הילדים, בהתאם ל"חזקת הגיל הרך".
"חזקת הגיל הרך", עומדת בניגוד לאמנה לזכויות הילד שאשררה מדינת ישראל עוד בשנת 1991, שם נקבע כי לשני ההורים אחריות משותפת לגידול הילד ולהתפתחותו. היא גם מנוגדת לחלוטין לזכות היסוד של כל אדם במדינת ישראל, להביא את ענייניו בפני ערכאות משפטיות ולקבל את יומו בבית המשפט.
כולם הפסידו
במצב שבו כל ילד יהיה בחזקת אמו עד גיל שש בלי לבדוק ולברר עניינית, למעט בנסיבות קיצוניות, החזקה לא מאפשרת לאבות לתבוע לגדל את ילדיהם בגילאים הללו. אמנם מוגשות תביעות בנושא, יש אבות שלא משלימים עם רוע הגזירה והם מסרבים להתנתק מילדיהם. אך רק במקרי קיצון, כאמור בחוק, ניתנת לאב האפשרות לקבל משמורת או משמורת משותפת על ילדיו. רוב האבות אפילו לא מנסים, לא כי הם לא מעוניינים לגדל את ילדיהם, אלא משום שעורכי הדין מבהירים להם, שבמלחמה הזו יש רק מנצחות. לתפישתי, עם או בלי מלחמה על גב הילדים, החוק המפלה והמעוות הזה גורם לכך שיש כאן רק מפסידים - כולנו.דו"ח שניט קובע כי יש להטיל את חובת הטיפול בילדים על שני ההורים. לא יעלה על הדעת, כי אב שהביא ילדים לעולם, יתחמק מאבהותו ומאחריותו ולשם מביאה אותנו "חזקת הגיל הרך".
סקר משנת 2005 של מינה צמח, שפורסם ב ynet קבע כי 54% מהנשים ו-60% מהגברים מעוניינים במשמורת משותפת. מי שמספר כי גברים לא רוצים לגדל את ילדיהם ונשים רוצות לקבל משמורת, מטעה את הציבור. הגישה האנטי-פמיניסטית, של הפמיניסטיות לכאורה, המלבה את השנאה בין גברים לבין נשים, פוגעת בבסיס עליו היא מושתתת. פמיניזם היא תפישת עולם לפיה יש להילחם בדיכוי ובאפליה נגד נשים. אי-ביטול "חזקת הגיל הרך" מנציח את מעמדן של נשים כמטפלות, עקרות בית, מנקות וכובסות. מה זה אם לא אפליה ודיכוי לשמו? נשים הן גם אמהות, אך לא רק. הן גם בני אדם רבי כישרונות וכישורים, אשר מבקשות להביא את עצמתן ואת אישיותן ושכלן האדיר לידי ביטוי.
אנחנו לא רק אימהות, אנחנו לא שונאות גברים, אנחנו לא רוצות מלחמות וריבוי התדיינויות. דו"ח שניט שלח מסר חד וברור: לא למלחמות, כן להסכמים, לא להתדיינויות ארוכות השנים, כן לגישור, לא לבריחה של אבות מאחריות להורותם, כן לאחריות הורית משותפת.
עו"ד יעל גיל, עוסקת בדיני משפחה, גירושין, רכוש, מזונות ומשמורת.
גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il