מד"א בסיוע למבקשי מקלט חסרי בית בחורף
"ראיתי דברים ביומיים האחרונים שלא ראיתי בכל תקופה העבודה שלי כנהג אמבלונס וחובש במד"א, אנשים פצועים, מוזנחים, סובלים מזיהומים ופצעי ירי, אנשים שעברו יסורים בדרך לכאן והם זקוקים לטיפולים מצילי חיים". תמר דרסלר ליוותה את מתנדבי מד"א המסייעים למבקשי המקלט בת"א
טיפות גשם קפואות מצליפות בנאספים בגינת לוינסקי, ערב יום שישי, קצת לפני כניסת השבת ובגינה בדרום תל אביב מנסה קבוצה קטנה של מתנדבים בראשותו של יגאל שתיים, פעיל חברתי מוכר, להאכיל קבוצה של מבקשי מקלט מסודן ואריתריאה.
מבקשי המקלט הגיעו לגינה אחרי תקופת מאסר בכלא קציעות, ואחרי מסע ארוך מאריתריאה וסודן בחיפוש אחר מדינה בטוחה, מבולבלים, חסרי עבודה וכסף, הם נאלצים להתגורר תחת כיפת השמיים בגינה וזוכים למזון רק בזכות טוב ליבם של אזרחים מתנדבים.
בחודשים האחרונים צצו בתקשורת שוב ושוב אזהרות מצד משרדי ממשלה על איסור חוקי על העסקת מבקשי מקלט, בעקבותיהן מתקשים מבקשי המקלט למצוא עבודה ולהתקיים, וזאת למרות שהמדינה התחייבה במפורש לפני בג"ץ שלא לאכוף את איסור העבודה וההעסקה עד שייבנה "מרכז השהייה למסתננים מגבול מצרים".
בקרב קבוצת הגברים המכורבלים בשמיכות בגינה מוצאים המתנדבים אשה צעירה ושתי ילדות שנזרקו מדירתן שעות קודם לכן, קפואות ומבועתות. יגאל אוסף את השלוש למכוניתו ויוצא לכיוון משרדי ההנהלה של מגן דוד אדום, שם מצאו כמאה מבקשי מקלט בית חם לסוף השבוע בזמן שבחוץ משתוללת סערה.
"תוך מספר שעות ארגנו הכל"
אולם הכניסה למשרדי הנהלת מד"א, 'קודש הקודשים' של הארגון במרכז תל אביב,
עמוס הערב במזון, פרמדיקים ורופאים, את חדר הישיבות בהמשך המסדרון הסבו לאולם שינה ענק וחניית המנכ"ל הפכה למכבסה, מקלחות ושירותים ניידים משלימים את התמונה הסוריאליסטית, משרדי מד"א הפכו לאיזור חירום המציל מבקשי מקלט מקפיאה למוות.
יגאל ובנות חסותו הרועדות מקור מתקבלות כאן במאור פנים, חדר פרטי מוקצה לאם והילדות נלקחות מיד לבדיקת רופא, בין המשרדים מסתובבים עשרות מבקשי מקלט שזו להם הפעם הראשונה במבנה סגור מזה שבועות רבים. בגדים וממתקים זורמים לכיוון הקטנטנות שאינן יורדות לרגע מידיהן של המתנדבים במקום.
אלי בין, מנכ"ל מד"א, מספר קצת על מבצע החירום שאורגן בין ליל ''למבצע התנדבו כל המנהלים במד"א, בתוך מספר שעות ארגנו הכל, מיטות, שירותים, מקלחות, שקי שינה, מזון בגדים וציוד רפואי'', בין גם חושף תמיכה מפתיעה במיזם החירום מצידו של שר הרווחה אלי ישי, האיש שאינו אהוד על הפעילים וארגוני זכויות האדם המסייעים למבקשי המקלט ''כשהבנתי את המצב בחוץ התקשרתי לשר אלי ישי שנתן מיד אור ירוק למבצע 'תעשו הכל כדי לתת להם מקום חם לחורף', אמר לנו.
יצאנו לרחובות ואספנו את מבקשי המקלט חסרי הבית, ראיתי דברים ביומיים האחרונים שלא ראיתי בכל תקופה העבודה שלי כנהג אמבלונס וחובש במד"א, אנשים פצועים, מוזנחים, סובלים מזיהומים ופצעי ירי, אנשים שעברו יסורים בדרך לכאן והם זקוקים לטיפולים מצילי חיים''.
היוזמה של מד"א מגיעה אחרי חודש קשה וקר במיוחד. ההתגייסות למען מבקשי המקלט הלכה והתעצמה בשבועות האלו בעיקר בעקבות מותו מחשיפה לקור של אחד מחסרי הבית, יוהנס ברקאו, באיזור התחנה המרכזית הישנה. ברקאו לא היה חלק מאוכלוסיית מבקשי המקלט אלא עולה מאתיופיה חסר בית שחיפש גם הוא מקום לישון בו ומצא את מותו בגל הקור האחרון.
"כבר כמעט חודשיים שאנחנו ישנים בחוץ, בגינה". מבקשי מקלט
בחצר המשרדים יושבים שלושה מבקשי מקלט צעירים מאד מאריתריאה, כמעט ילדים, מכורבלים בסוודרים החדשים שקיבלו. הם מבקשים לא לצלם אך מוכנים לדבר על החיים החדשים שמצאו בישראל ''הגענו לפני כחודשיים וחצי לכאן מאריתריאה, כבר כמעט חודשיים שאנחנו ישנים בחוץ, בגינה, אין לנו כסף, אין עבודה, אנחנו אוכלים פעם ביום ורק מזון שתורמים לנו מתנדבים ואנשים טובים. זו אחת הפעמים הבודדות מאד הגענו לישראל שזכינו למקלחת חמה ומקום לישון בו''.
רופאי מד"א התגייסו גם הם לסייע, ובמשך יומיים רצופים ערכו בדיקות וסיפקו תרופות לכל מבקשי המקלט שהגיעו אליהם, כמה ממבקשי המקלט הופנו להמשך טיפול אצל רופאים מתנדבים.
גרים בחוץ, ללא ארגז או קרטון
יגאל שתיים הוא ממובילי התארגנות אזרחית עצומה שנקראת 'מרק לוינסקי' בפייסבוק ''אנחנו מאכילים בין 300-500 מבקשי מקלט מדי יום, ארוחה אחת ביום, בלי משרדים, בלי משכורות, רק מתנדבים שהתארגנו
בפייסבוק, וזה רק הולך ומתגבר, ביגוד, מזון, תרומות, הפליטים מגיעים אחרי תקופת כליאה, במצב של דיסאוריינטציה מוחלט, בלי עבודה, אנחנו מספקים להם ארוחה חמה ביום בלבד ומנסים לטפל בדברים נוספים, דיור, תעסוקה ולפני הכל בריאות''.
''ישנם אנשים שגרים בחוץ, ללא ארגז או קרטון. חיפשנו בעזרת הפייסבוק חלופת דיור לתקופת הסערה, וקיבלנו עשרות הצעות, ואז הגיע הטלפון ממנכ"ל מד"א שכבר עשו החלטה והתקשרו אלינו, הכל קרה מאד מהר, במד"א נערכו כמו לאסון הומניטארי. רק בתל אביב ישנם מאות מבקשי מקלט חסרי כל ברחובות, אין דרך למנוע את הגעתם לכאן, חייבים לטפל בהם ואנחנו זקוקים לעזרה גדולה''.
כדי לנסות ולסייע למבקשי המקלט שכרו הפעילים בעמותת בני דרפור, עמותה המסייעת פליטים מאיזור דרפור שבסודן, מקלט ברחוב נווה שאנן אליו מגיעים עשרות גברים מדי לילה כדי לנסות ולזכות במקום לינה, ברי המזל ישנו תחת קורת גג, האחרים יאלצו לשוב לגינה הקפואה ולנסות למצוא מחסה תחת שקיות ניילון או תחת מתקני המשחקים לילדים המוצבים בה, במקלט אין די מקום לסייע לכולם.
את השהות של מבקשי המקלט במחסה הזמני מנצלים במד"א כדי להעביר להם קורס בזק בעזרה ראשונה, סיוע חיוני לדרי רחוב. אוסאמה, מדריך עזרה ראשונה מנחה את הקבוצה בערבית בנוהלי הגשת עזרה ראשונה בסיסית. הפעילים של 'מרק לוינסקי' מתארגנים לסופשבוע של שהיה במקום ככוח עזר למתנדבי מד"א.
הערב יורד אבל המקום עדיין הומה אדם. כמה שעות מאוחר יותר מפרסמים
המתנדבים הודעה בפייסבוק שאין צורך עוד בכלום עד ליום ראשון בבוקר. למרות ההדעה המשמחת, מעטים מאד החיוכים על פניהם של השוהים כאן, גם המקלט החם והבגדים החדשים עדיין אינם מחפים על אי הודאות לגבי העתיד.
''כרגע אנו ערוכים לתת להם מחסה עד אחרי הסערה ביום ראשון בבוקר" מסכם בין את ההערכות, "אבל אם יתעורר שוב הצורך – מד"א כאן כדי לסייע, המבצע הזה מתחבר לערכי ההומניטאריים של הארגון ומאפשר לעובדים ולמתנדבים שלנו להתחבר לנתינה, מד"א עוסק בפרוייקטים הומניטאריים רבים במהלך השנה. מבחינתנו זו ההחלטה הנכונה, לדעתי גם ישראלים החיים בתנאים קשים עדיין חיים טוב יותר מהאנשים האלו שמופקרים בחוץ".
עלות המבצע לסוף השבוע הסוער מוערכת בעשרות רבות של אלפי שקלים, ביום ראשון ישוב מבקשי המקלט לגינת לוינסקי, לקוות שהרע מכל כבר מאחוריהם ולנסות לשרוד בעזרת טוב ליבם של אזרחים וארגונים בלבד.
מה ההבדל בין פליט למבקש מקלט?
פליט: אדם שנמלט מביתו או מארצו בעקבות מלחמה או משום שהוא נרדף מחמת גזעו, דתו, לאומיותו, שייכותו לתנועה חברתית מסוימת או דעותיו הפוליטיות, והוא הוכר כפליט במדינת המקלט שהגיע אליה.
מבקש מקלט: אדם שנמלט מארצו למדינה אחרת, והוא מבקש ממדינה זו הגנה. במדינה שהגיע אליה מעמדו נבחן: האם הוא זכאי למעמד של פליט או שאינו זכאי למעמד כזה? אם איננו זכאי - יגורש. עד שתתקבל ההחלטה בעניינו, הוא מוגדר כ"מבקש מקלט".
- למעוניינים לעזור בחלוקת אוכל ניתן לפנות לרועי 0528855005 או במייל geata@acropolis.org
- ארגונים ונוספים המסייעים למבקשי מקלט:
- א.ס.ף – ארגון סיוע לפליטים ולמבקשי מפלט בישראל, בטלפון: 0722513838 או מייל: assafarid@gmail.com
- A.R.D.C
– המרכז לקידום פליטים אפריקאים בטלפון: 03-6391416 או מייל: info@ardc-israel.org
.