מחקר: סיבים תזונתיים לא תמיד טובים לעיכול
מחקר חדש שנערך בארצות הברית מגלה שדיאטה עשירה בסיבים תזונתיים מעלה את הסיכון ללקות בדיברטיקולוזיס, מחלה שבה נוצרים בדופנות המעי הגס מעין "כיסים" העלולים להזדהם, כך מדווח "זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות"
במשך יותר מ40- שנה חשבו חוקרים ורופאים כי דיאטה עשירה בסיבים מפחיתה את הסיכון לדיברטיקולוזיס: מדובר במחלה שבה נוצרים בדופנות המעי הגס מעין "כיסים", ואלה עלולים להזדהם. מחקר חדש שבדק יותר מ2,000- נחקרים החולים במחלה מצא שההפך הוא הנכון: דיאטה עשירה בסיבים תזונתיים דווקא מעלה את הסיכון להתפתחותה.
קראו עוד על בעיות עיכול :
- בטן מציקה: 8 שיטות טבעיות לטפל בבעיות עיכול
כשליש מהאוכלוסייה מעל גיל 60 בארצות הברית סובל מדיברטיקולוזיס. עדיין לא ברור מדוע נוצרים אותם "כיסים" בדופן המעי, אולם לרוב הם לא גורמים לסימפטומים או לכאב. עם זאת, במקרה של סיבוכים המצב עלול להתבטא בדלקת, בדימום, בחור בדופן המעי ואף במוות.
כדי להפחית את הסיכון למחלה נהגו רופאים במשך עשרות שנים להמליץ על דיאטה עשירה בסיבים. המחשבה הייתה שתזונה דלת סיבים גורמת לעצירות שבגללה גובר הלחץ על דופנות מערכת העיכול ומתפתחים אותם "כיסים".
המחקר החדש, שנעשה באוניברסיטת צפון קרוליינה בארצות הברית מפריך את התיאוריה הזו. החוקרים התבססו על בדיקות קולונוסקופיה של 2,104 מטופלים בגילים .80-30 הנבדקים נשאלו לגבי הרגלי התזונה שלהם, הפעילות הגופנית ופעילות מערכת העיכול.
החוקרים הופתעו לגלות כי לא רק שתזונה דלה בסיבים אינה מזוהה עם שכיחות גבוהה של דיברטיקולוזיס ללא סיבוכים למעשה קבוצת הנבדקים שצרכה את כמות הסיבים התזונתיים הנמוכה סבלה ב30%- פחות מהמחלה לעומת הקבוצה שצרכה את כמות הסיבים הגבוהה.
כמו כן מצא המחקר שנבדקים עם פעילות מערכת עיכול של יותר מ15- פעמים בשבוע נטו לפתח דיברטיקולוזיס ב70%- יותר בהשוואה לנבדקים עם פעילות של שבע פעמים בשבוע או פחות.
הכותבת היא דיאטנית קלינית, "טל הבריאות
", המרכז לתזונה נכונה, חברת עמותת הדיאטנים עתיד