צרכנים יחויבו להתקין מד מים פרטי עד יוני
ברשות המים החליטו לעודד מעבר ממד מים משותף למד מים פרטי והחליטו על סנקציה: אם לא תתקינו מד כזה, תשלמו על 20 מ"ק לחודש - פי 3 מהצריכה הממוצעת. באמון הציבור פנו למשרד האנרגיה והמים שמבקש לדחות את חובת ההתקנה עד יוני. עלות שינוי הצנרת עבור ההתקנה: כאלף שקלים לדירה
הידעתם שבבניינים בהם יש שעון מים משותף ואין מד מים דירתי, עליכם להתקין מד מים פרטי החל מ-1 בינואר או שתשלמו הרבה יותר על מים? אחרי פנייה של ארגון אמון הציבור, במשרד האנרגיה והמים מבקשים לדחות כעת את מועד חובת ההתקנה עד יוני.
- האוצר הסכים: סבסוד תעריפי מים לחלשים
לארגון הגיעו תלונות של תושבי ת"א: תאגיד המים המקומי, מי אביבים, החליט לשלוח החודש מכתבים לתושבים שגרים בבניינים עם מד מים משותף בלבד: אם לא תחליפו את מד המים למד צריכה פרטית ("מד מים משוייך"), החל מינואר תשלמו אוטומטית על 40 מים לחודשיים, 20 קוב לחודש: פי 3 מהצריכה הממוצעת של משפחה בישראל.
מסתבר שמדובר בהוראה כלל ארצית של רשות המים, שכוונותיה טובות: מעבר לצריכה מדויקת יותר וצמצום הגבייה על "צריכה משותפת" לכל הבניין. אולם בפועל, על בעלי הדירות לשלם 175 שקל אגרה לתאגיד עבור מד מים דירתי, ועם הכנת תשתית והחלפת צנרת, העלות מגיעה לכ-1,000 שקל לדירה.
הידעתם? ההוראה התפרסמה בספטמבר ונכנסה לתוקף בינואר
לטענת רשות המים, ההוראה הזאת, לפיה המעבר למדי מים פרטיים בבניינים כאלה, יהיה 1 בינואר 2012, פורסמה לציבור כבר בספטמבר, אולם רבים שמעו עליה רק החודש ורבים אחרים אינם יודעים כלל על הצעד הזה. האם אפשר להיערך לכך תוך זמן כה קצר? לא בטוח.
בעקבות פניית הארגון, משרד האנרגיה והמים ביקש לדחות את מועד חובת התקנת מד מים דירתי עד יוני, אולם ההחלטה הסופית לדחיית המועד נמצאת בידיה של רשות המים.
ממשרד המים והאנרגיה נמסר כי ידאגו לכך שחישוב צריכת המים עבור משפחות ללא מד משויך, יידחה ויחל רק מיוני 2012 על פי הצריכה הממוצעת של משפחות בנות מספר נפשות דומה באזור מגוריהם. ברשות המים מדגישים כי שוכרי דירות חדשים לא יחויבו ב-20 מ"ק לחודש, אם בעלי הדירות שלהם לא יתקינו את המד. העברת התשלום לשוכר חדש מותנית בהתקנת המד.
סנקציה חמורה מדי; פרק זמן קצר מדי להיערכות
ההוראה נקבעה בתקנות חדשות שנתקבלו על-ידי מועצת רשות המים ("כללי תאגידי מים וביוב (אמות מידה והוראות בעניין הרמה, הטיב והאיכות של השירותים שעל חברה לתת לצרכניה)", המורות לאזרחי ישראל שאין להם שעון מים פרטי להתקין אחד כזה כדי להימנע מהעיוותים של הצריכה המשותפת, שלכאורה מנפחים את חשבונות המים.
עו"ד איליה טורקות, יועץ השר לענייני מים וביוב אמר ל-ynet. "לי יש משפחה ואנחנו צורכים רק 7-6 מ"ק. ביקשנו לדחות את העניין עד יוני וננסה לבחון שוב את כל ההיבטים של התקנה הזאת. נדאג שהסנקציה לא תהיה פי 3 מהצריכה הממוצעת, אך כן נרצה שכל צרכן יתקין שעון למדידת מים".
למה הצרכן חייב להתקין אינסטלציה חדשה ושעון מים על חשבונו ולא תאגיד המים?
"זה לטובת הצרכן. רבים מהצרכנים לא מודעים לכך שאין להם שעון מים פרטי, מה שמקשה על התאגיד המקומי למדוד את צריכת המים המדויקת של כל משק בית. אנו רוצים שכל צרכן יתקין בביתו מד מים, כדי שלא נצטרך לחייב לפי צריכה ממוצעת אין כל היגיון בכך שמשפחה של 5 נפשות בבית משותף שילמה את אותו מחיר כמו אלמנה שגרה לבד".
אם יש מגבלה הנדסית בבניין: הדיירים ישלמו רק על 15 מ"ק
מרשות המים ומשרד האנרגיה והמים נמסר: "בישראל יש דירות שאין בהן מד מים דירתי. החיוב בעד צריכת המים שלהם בוצע עד היום בהתאם לקריאת מד המים הכללי של הבניין כשהוא מחולק בין הדיירים בצורה זו או אחרת או לפי כמות קבועה של 15 מ"ק לחודש לדירה (בהתאם לכללים שהיו בתוקף באותה עת).
"מצב כזה אינו נכון ובוודאי שאינו רצוי. הוא עלול להטיל על צרכנים חיובים שאינם תואמים את הצריכה שלהם בפועל ולעודד בזבוז מים.
"התקנת מד מים בדירה כרוכה גם בהתאמת הצנרת הביתית על ידי הדיירים. על מנת להניע אותם להיערך כנדרש להתקנת המד ולהגיע לכך שישלמו רק על המים שהם צורכים בעצמם ועל חלקם הנכון בצריכה המשותפת– נקבעו במסגרת כללי אמות המידה, שפורסמו כבר בספטמבר 2011, הוראות לפיהן החיוב למי שלא פעל להתקנת המד יעמוד על 20 מ"ק לחודש ליחידת דיור. מרגע שהצרכן בדירה הכין את התשתית להתקנת המד (אשר יותקן ע"י תאגיד/ספק המים) הוא יחויב על פי צריכתו בפועל. האגרה להתקנת המד על ידי התאגיד הנה תשלום חד פעמי של כ- 175 שקל (כולל מע"מ).
"יצויין, שבמקרה של שוכרים בנכס שאין בו מד מים העברת התשלום לשוכר חדש מותנית בהתקנת המד. אם לא יפעל בעל הדירה להתקנת המד, החיוב בגין צריכת המים יועבר אליו באופן אוטומטי עד להתקנת מד המים.
"הסדר נוסף שנקבע בכללים הוא הסדר למצבים שבהם קיימת מניעה הנדסית לשנות את התשתית הפנימית בדירה לצורך התקנת המד. במצבים הללו הצרכנים יפנו לתאגיד ויראו את חוסר היכולת לעשות את השינוי. אם ימצא שהטענה מוצדקת, החיוב לדירה כזו יחזור להיות רק 15 מ"ק לחודש, בהתאם להוראה בכללים שהיו בתוקף לפני קביעת אמות המידה החדשות.
"כללים אלו נכנסו לתוקף ב- 1 בינואר 2012, אך בעקבות פניות של צרכנים ללשכת שר האנרגיה והמים ולתאגידים, על כך שנדרשת תקופת היערכות נוספת, תובא למועצת רשות המים הצעה למתן תקופת היערכות נוספת לצרכנים בעניין זה. ההחלטה תובא למועצה בימים הקרובים להחלטתה.
"ההסדר הכולל שנקבע בכללים החדשים יביא בסופו של התהליך לצמצום התופעה הפסולה של דירות ללא מדי מים ובמקרים של דירות מושכרות להעברת חיובי המים לבעלי הבית שלא פעלו להתקנת המד".