שתף קטע נבחר

 

איראן: הפסקנו לייצא נפט לצרפת ולבריטניה

לאחר המכתב המודיע על נכונותה למו"מ, נקטה טהרן צעד כוחני נוסף והודיעה כי היא מפסיקה את ייצוא הנפט הגולמי לשתיים ממובילות הלחץ הבינלאומי עליה. "יש לנו את הלקוחות שלנו ואין לנו כל קושי למכור נפט גולמי ללקוחות חדשים"

רוצה לדבר? אחרי המכתב למערב המודיע על נכונות טהרן לשוב לשולחן המו"מ, הודיע היום (יום א') משרד הנפט האיראני כי הפסיק את משלוחי הנפט לבריטניה ולצרפת. איראן איימה בשבוע שעבר כי תפסיק את אספקת הנפט למדינות אירופיות "עוינות", אך לאחר מכן הכחישה זאת. בכיר בתעשיית הנפט הצרפתית אמר בתגובה כי ארצו הפסיקה לייבא נפט מאיראן כבר בשנה שעברה. ייצוא הנפט לכל 27 ארצות האיחוד מהווה רק כ-18% מייצוא הנפט של איראן.

 

הגרעין האיראני ואיום התקיפה - כותרות אחרונות: 

רמטכ"ל ארה"ב: תקיפה ישראלית לא תשיג היעד

אחמדינג'אד: מוכן לחדש שיחות הגרעין עכשיו

איראן על השולחן: את מי שולח אובמה לנתניהו?

 

"הופסק ייצוא הנפט הגולמי לחברות בריטיות וצרפתיות", אמר דובר מטעם משרד הנפט בהודעה באתר המשרד. "יש לנו את הלקוחות שלנו ואין לנו כל קושי למכור נפט גולמי ללקוחות חדשים", נכתב בהודעת המשרד. ככל הנראה מדובר בתגובה לחרם הנפט שהטיל האיחוד האירופי על טהרן, שאמור להיכנס לתוקפו ביולי.  

 

נשיא האיגוד הצרפתי של תעשיות הנפט (UFIP), ז'אן לואי שילנסקי, אמר כי להחלטתה של איראן להפסיק למכור נפט לארצו "אין כל השלכות ישירות". לדבריו, צרפת הפסיקה לייבא נפט מאיראן כבר בשנה שעברה.

 

מחר תגיע לאיראן משלחת פקחים של סבא"א, לביקור שני החודש. לאחר ביקורה הקודם אמרו גורמים דיפלומטיים כי איראן מנעה מהפקחים גישה למתחם הצבאי פרצ'ין שליד טהרן.

 

סוכנות הידיעות האיראנית "מהר" דיווחה כי חברת הנפט הלאומית של איראן שיגרה מכתבים לכמה מזקקות אירופיות שבהם היא מציבה להן אולטימטום לפיו היא דורשת חוזים ארוכי טווח של חמש שנים, ומאיימת בניתוק מוחלט של המסחר. לא דווח לאילו מדינות נשלחו המכתבים.  

 

נשיא איראן בכור הגרעיני בטהרן בשבוע שעבר (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא איראן בכור הגרעיני בטהרן בשבוע שעבר(צילום: AP)

 

מדובר בצעד התרסתי וסמלי נוסף על שורה של צעדים הפגנתיים שטהרן נקטה בשבוע שעבר ובסוף השבוע. אתמול עברו בתעלת סואץ שתי ספינות איראניות שעגנו לבסוף בנמל טרטוס בסוריה. ביום רביעי ביקר נשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד בכור הגרעיני בטהרן וצפה במדענים מטעינים בליבתו מוטות דלק מתוצרת עצמית. הוא גם הכריז על הפעלת 3,000 סרכזות חדישות בכור בנתנז.

 

אחד בפה ואחד בנפט?

לצד צעדים כוחניים אלה, שיגרה טהרן מסר מפויס יותר למערב בצורת מכתב המודיע כי היא נכונה לשוב לשולחן המו"מ עם שש המעצמות. מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, ושרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון, אמרו לכתבים בוושינגטון כי המכתב שהעבירה טהרן לאשטון, ושבו הביעה נכונות לחדש ברצינות את המשא ומתן עם המערב, הוא צעד חשוב קדימה.

 

מסוף נפט באיראן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מסוף נפט באיראן(צילום: EPA)

 

"אנחנו חושבים שזהו צעד חשוב ומקדמים את המכתב בברכה", אמרה קלינטון במסיבת עיתונאים משותפת עם אשטון. היא הדגישה כי המעצמות עדיין בוחנות את תגובתן הרשמית להצעת טהרן. עם זאת, דבריה נשמעו שונים מדברי הביקורת והפקפוק שנוהגים בדרך כלל במערב להשמיע כלפי טענות איראן.

 


  

אך גם המערב לא מסתפק במילים אופטימיות, וממשיך לבחון אפשרויות להגברת הלחץ על טהרן.

זמן קצר לאחר הכרזותיו של אחמדינג'אד על ההישגים הגרעיניים של ארצו, דווח כי ארצות הברית והאיחוד האירופי מתכננים צעד חסר תקדים, שעשוי לחנוק מיידית את המערכת הבנקאית והפיננסית האיראנית ולמנוע ממנה לשלוח ולקבל כספים: הוצאת איראן ממסלקת הכספים הבינלאומית סוויפט SWIFT, שמושבה בבריסל ופועלת תחת פיקוח הבנק העולמי.

 

באמצעות "סוויפט", שהוקמה ב-1973, מועברים מדי יום ברשת שישה טריליון דולר, 80 אחוזים מהתשלומים המועברים בעולם בין בנקים ומערכות פיננסיות, והיא צינור החיים של עסקי הנפט של איראן.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים