מדד אובמה: המניות קובעת מי ייבחר לנשיאות
מחקר חדש טוען ששוק המניות ידע לחזות את הבחירה של קווין קולידג', רונלד רייגן וביל קלינטון. החוקרים קישרו את המידע על תפוקה כלכלית, מכירות, אבטלה וביצועי שוק מניות, והתאימו אותם לבחירות לנשיאות
מדד הדאו ג'ונס זינק ביותר מ-62% מאז יום בחירתו של ברק אובמה לנשיאות ארצות הברית, אז ארצות הברית היתה בשיא המיתון. אם אובמה רוצה להסתמך על מחקר חדש שנערך לאחרונה על שוקי המניות והבחירות לנשיאות, כדאי לו להתכונן לכהונה השנייה שלו. "יש בזה משהו", אמר פיל אורלנדו, אסטרטג מניות ראשי בחברת Federated Investors, חברת השקעות המנהלת 370 מיליארד דולר.
- ארה"ב: שיעור האבטלה ירד בינואר ל-8.3%
- אופטימיות אמריקאית, עימותים אירופיים
בארצות הברית יש סימנים רבים שנקשרים לבחירות, כמו זהות המנצחת במשחק הסופרבול, למשל. המחקר שמקשר את שוק המניות לבחירות הוא קצת יותר הגיוני: כשהכלכלה משתפרת והאבטלה יורדת, משקיעים בטוחים שמים את הכסף בהשקעות מסוכנות יותר והמניות עולות. הבוחרים צפויים לתגמל את הנשיא המכהן בארבע שנים נוספות.
המחקר, שבוצע על ידי מכון Socionomics, החוקר כיצד מצב רוח משותף משפיע על פעילות החברים. החוקרים קישרו את המידע על תפוקה כלכלית, מכירות, אבטלה וביצועי שוק מניות, והתאימו אותם לבחירות לנשיאות.
החוקרים מצאו קשר בין המגמה של שוק ההון ב-3 שנים שהובילו ליום הבחירות ולתוצאות הבחירות. עליות של 20% ויותר במדד הדאו ג'ונס כמעט והבטיחו ניצחון לנשיא המכהן. צניחות של יותר מ-10% ומעלה הובילו להפסד. קלווין קולדיג' נבחר שוב לנשיאות ב-1924, לעיצומן של שנות ה-20 הסוערות. הרברט הובר לא המשיך בתפקידו ב-1932 לאחר צניחה של 3 שנים בשוק המניות.
הסמן הטוב ביותר
לדברי החוקרים, שוק המניות הוא הסמן הטוב ביותר בנמצא לאומדן מצב הרוח הלאומי, "משום שהמשקיעים יכולים לפעול במהירות בהבעת האופטימיות או הפסימיות שלהם". יום רע? זמן למכור. דברים נראים משתפרים? זמן לקנות.
על פי החוקרים, מצב הרוח הוא זה שמשפיע על הבחירות, ולא שוק המניות. השוק היא מדד מהימן למצב הרוח הלאומי, כמו "טבעת מצב רוח" שמחליפה צבעים על פי המצב של בעליה.
עוד דוגמאות מהעשורים האחרונים? רונלד רייגן נבחר שוב ב-1984 לאחר זינוק של 41% בדאו ג'ונס. ביל קלינטון קיבל כהונה שניה לאחר זינוק של 63% ב-3 השנים שהובילו ליום הבחירות.
החריגים
אך קיימים גם חריגים. ג'יימס מדיסון, למשל, נבחר מחדש ב-1812 למרות צניחה של 34% בשוק ב-3 השנים שקדמו לבחירות. ג'ורג' בוש הבן הפסיד לביל קלינטון למרות עלייה של 51% במהלך הכהונה שלו.
דאג וויד, היסטוריון ששירת בממשל של בוש האב, אומר כי תיאוריית שוק המניות נשמעת חשודה למדי. "שוק המניות הוא לא סימן טוב לכלכלה", לדבריו. "השוק יכול לעלות בזמן שעשירים מתעשרים והעניים מתענים".
אורלנדו מ-Federated Investors אומר כי שינוי בנתון סטטיסטי אחד לא מבטיח בחירה מחדש של נשיא בארצות הברית. הוא ממליץ להביט בשיעור התמיכה הנוכחי באובמה - אף נשיא לא הצליח להיבחר מחדש עם שיעור תמכה של פחות מ-48% בסקר של חברת גאלופ לקראת יום הבחירות. הנתונים של אובמה אמנם משתפרים, אבל עם עוד 8 חודשים לבחירות, הוא קרוב מדי לנתון הקריטי של 48%.