צפו: בית המקדש השלישי נבנה במרוקו
מזבח, עזרה, חצר וקודש הקודשים - אולי לא ידעתם, אבל בית המקדש השלישי נבנה בלב מדבר סהרה, סמוך לעיר הסרטים של מרוקו. ישראלים שהיו בסיור קברי צדיקים באזור, הופתעו לגלות את המבנה המקודש ששוחזר מפיברגלס - ותיעדו אותו
עוד בערוץ היהדות - קראו:
- כנגד הסיכויים: הרב אלישיב התעורר
- "בן 39, אשכנזי. בּדוֹמָה". איך הגזענות עוד כאן?
עציון מאיר מ-"The Voice": היה קידוש ה' בתכנית
שלומי לוגאסי (24), תושב מעלות תרשיחא, יצא עם חבריו למסע קברי צדיקים בכור מחצבתם של הוריו, מרוקו – ומצא באופן בלתי צפוי לחלוטין, את בית המקדש במלוא תפארתו. לפני כשבועיים (ט"ו בשבט) ובמשך שמונה ימים עשו החברים, חסידי ברסלב, "מסלול חוצה מרוקו", כדבריהם, "ממש מקצה לקצה, חוץ מהחלק התחתון", ובמהלכו פקדו כמה עשרות קברי צדיקים.
"שתי הילולת גדולות עמדו לפנינו", לוגאסי מספר. "האחת של רבי יצחק אבוחצירא, והשנייה של רבי יחיא בן ברוך שקבור בווארזאזט. למחרת ההילולה, השכם בבוקר, היינו צריכים לצאת לכיוון מרקש, ולפתע אחד החברים אומר לנו שלא רחוק הוקם בית מקדש יהודי.
"זה ממש באמצע המדבר. צריך לנסוע לפחות חצי שעה מכל יישוב כדי להגיע למקום הזה. אבל החלטנו שאנחנו חייבים לראות את זה. הגענו מה שנקרא: על החיים ועל המוות. נסענו בשביל עפר עשרים דקות, במעלה הר, ופתאום אנחנו רואים מתחתינו את בית המקדש".
האתר סגור ברוב ימות השנה
לוגאסי וחבריו שלפו מצלמות בהתרגשות רבה, והחלו לצלם כל שנקרא בדרכם. "את רואה ממש את העָזָרה, המדרגות, קודש הקודשים והמזבח. תכלס, את מגיעה ורואה בית מקדש. לא את ולא אני ראינו את זה מעולם, ופתאום זה לפנייך, וזה מטורף.
"כל המסע שלנו היה רוחני מאוד, וכבר היינו באווירה. זה עושה משהו, להסתובב בכזה מקום. מה אני אגיד לך, זה מעורר כיסופים לבית המקדש בצורה מטורפת. אתה אומר: וואלה, בא לי על הדבר האמיתי. איזה מקום היה לנו פעם..."
פועלים מקומיים שעבדו באתר עדכנו את החבורה הנרגשת כי המקום מוקם ומשופץ לצורך צילומים של סרט חדש, ולכן – למזלם הרב – הוא פתוח. "בית המקדש" תוצרת מרוקו משתרע על שטח בנוי של כדונם, באזור פרטי הסגור מרבית ימות השנה.
"זה משהו ענק", לוגאסי מציין. "בצילום רואים רק חלק קטן. וכמה שזה נראה מאסיבי – אין שם אפילו גרם של אבן. הכל עשוי מפיברגלס. העמודים הענקיים שנראים כאילו הם שוקלים טונות, שוקלים למעשה גרם וחצי, אך בגלל שזה באמצע המדבר, אף פעם לא יורד שם גשם והתפאורה נשמרת". לדבריו, "המקומיים ידעו שזה קשור אלינו. הם אמרו לנו: אנחנו יודעים שזה שלכם, וקיבלו אותנו בנחמדות רבה".
רבי יחיא בן ברוך לא לבד: מידי שנה נערכות במרוקו כ-1,200 הילולות, שכל אחת מהן מושכת בין כמה מאות לכמה אלפי משתתפים, יהודים תושבי ישראל, צרפת או מרוקו. "ההילולה הכי גדולה היא זו של בנו של רבי יחיא, רבי דוד בן ברוך. המלך הקודם, חסן השני, היה משתתף בה כל שנה, ובנו מוחמד השישי מגיע אף הוא מידי פעם. תמונות ענקיות שלו מפארות את ההילולות ובתי הכנסת, ונציגי השלטון מגיעים לכבד בנוכחותם כל הילולה".